MOSAICO HOUSE

Η γερμανική ΜΚΟ «Help-βοήθεια για αυτοβοήθεια», μέσω του παραρτήματός της στην Αθήνα και με χρηματοδότηση του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εξωτερικών, βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να γνωστοποιήσει την έναρξη λειτουργίας ενός ξενώνα, ο οποίος από τον Ιούνιο θα στεγάσει κυρίως γυναίκες και παιδιά πρόσφυγες, που χρειάζονται βοήθεια.

Το ξαφνικό κλείσιμο των συνόρων κατά μήκος της βαλκανικής οδού στις αρχές του 2016, είχε συχνά ως αποτέλεσμα, ανεπαρκώς εξοπλισμένοι καταυλισμοί διαμετακόμισης να μετατρέπονται μέσα σε μία νύχτα σε χώρους παραμονής για χιλιάδες πρόσφυγες. Η ασφάλεια, οι συνθήκες υγιεινής και η ψυχική υγεία σε αυτούς τους ανοιχτούς χώρους, προκαλούσαν και συνεχίζουν να προκαλούν ανησυχία. Παρότι πολλοί διαμένοντες στους χώρους αυτούς μεταφέρθηκαν σε εγκαταστάσεις αστικών κέντρων φιλοξενίας, είτε πρόκειται για ξενοδοχεία, νοικιασμένα διαμερίσματα, προστατευόμενες σκηνές, ή άλλου είδους καταλύματα, η ζήτηση ξεπερνάει κατά πολύ τις υφιστάμενες δυνατότητες. Η Help αναγνώρισε αυτές τις ανάγκες και κινητοποιήθηκε, ώστε να δημιουργήσει ένα ασφαλές και αξιοπρεπές κέντρο φιλοξενίας σε αστικό περιβάλλον, στο οποίο προσφέρεται στους πρόσφυγες καλύτερη πρόσβαση στην υγεία, τη μόρφωση και την παροχή νομικών υπηρεσιών.

Ο νέος χώρος, γνωστός ως Mosaico House, θα φιλοξενήσει έως 32 γυναίκες και παιδιά πρόσφυγες, ανεξάρτητα από την εθνική τους προέλευση ή από το εάν θα παραμείνουν τελικά στην Ελλάδα ή θα μετοικήσουν σε κάποια τρίτη χώρα. Το κτίριο, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή του Κεραμεικού στην Αθήνα (τα ακριβή στοιχεία δεν ανακοινώνονται συνειδητά) ανακαινίστηκε πλήρως για τον τωρινό του σκοπό και περιλαμβάνει έναν ξεχωριστό όροφο για δραστηριότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως διδασκαλία ξένων γλωσσών, ψυχαγωγικές δραστηριότητες και ενημερωτικές εκδηλώσεις.

Η ιδέα που βρίσκεται πίσω από το Mosaico House είναι ότι από την ένωση πολλών και διαφορετικών κομματιών, μπορεί να δημιουργηθεί κάτι μεγαλύτερο, πλουσιότερο και ακόμα πιο όμορφο. Η πρόσβαση σε ένα φυσιολογικό μέρος, το οποίο βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα θα αποτελεί σπίτι για τους ανθρώπους αυτούς, καθώς και οι συνυφασμένες υπηρεσίες στήριξης, θα συμβάλουν στην προετοιμασία των κατοίκων του για τη νέα τους ζωή στην Ευρώπη, όπου κι αν είναι αυτή, αλλά και για την επιτάχυνση της ενσωμάτωσης και της ενεργής συμμετοχής τους στην κοινωνία.

Η στέγαση είναι μία από τις πτυχές ενός ευρύτερου προγράμματος βοήθειας της Help και των εγχώριων εταίρων της «Το Χαμόγελο του Παιδιού», Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και «ΑΝΤΙΓΟΝΗ» σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που στηρίζεται οικονομικά από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών και εν μέρει από εισφορές της ίδιας της Help. Ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων, η Help θα πραγματοποιήσει στις 21 Ιουνίου τα εγκαίνια του ξενώνα. Θα ακολουθήσει σχετικό δελτίο τύπου, καθώς και φωτογραφίες.

Χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης των εγκαινίων είναι το αγγλόφωνο περιοδικό Insider Magazine (www.insider-magazine.gr).

———————————————————–

Για περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας www.help-ev.de. Ενδιαφερόμενοι δημοσιογράφοι παρακαλώ όπως επικοινωνήσουν με την Help στην Αθήνα (κ. Πηνελόπη Χατζοπούλου, τηλ. 210 – 6853551, hatzopoulos@help-ev.de).

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας