‘Ένα νησί δεδομένων’ για έφηβους 13-17 ετών

Η Κυριακή Γονή (απόφοιτος 2000) παρουσιάζει το εργαστήριο ‘Ένα νησί δεδομένων’ για έφηβους 13-17 ετών στο πλαίσιο της έκθεσης Tomorrows, η οποία είναι μία παραγωγή της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση και θα βρίσκεται στη Διπλάρειο Σχολή μέχρι και τις 16 Ιουλίου. Το εργαστήριο είναι αποτέλεσμα της έρευνάς της για τη δημιουργία του έργου The Aegean Datahaven. A collaborative platform in the archipelago, το οποίο παρουσιάζεται στην έκθεση.

Ένα νησί δεδομένων

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Δευτέρα 26 – Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017, 10:00-14:00

Εργαστήριο για εφήβους 13-17 ετών

To έργο The Aegean Datahaven στην έκθεση Tomorrows προτείνει ένα μελλοντικό αισιόδοξο σενάριο για την περιοχή του Αιγαίου πελάγους. Στο εργαστήριο, το οποίο σχεδιάστηκε σε διάλογο με το έργο ερευνούμε ερωτήματα όπως: Τι είναι τα δεδομένα, ποιος τα διαχειρίζεται, τι συμβαίνει με την ιδιωτικότητα του χρήστη, ποιος χειρίζεται τα κέντρα δεδομένων (data centers), πως λειτουργούν, πως είναι σχεδιασμένα, που βρίσκονται, τι σημαίνει data haven; Επιπλέον αναλύουμε την παρουσία και τον κεντρικό ρόλο του νησιού στο Αιγαίο, την ιστορία της τέχνης και τη σημερινή τεχνολογική κοινωνία.

Οι έφηβοι εξοικειώνονται με τις θεματικές αυτές ώστε να μπορούν να αναλύσουν, να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν ένα κέντρο δεδομένων (data center) σε ένα υπάρχον ή σε ένα φανταστικό νησί. Με χρήση αναλογικών και ψηφιακών μέσων και με εργαλεία τον κριτικό σχεδιασμό, την φαντασία και την αισιοδοξία οι συμμετέχοντες δημιουργούν το δικό τους νησί στο οποίο θα αποθηκεύσουν ψηφιακή πληροφορία. Στο εργαστήριο συμπεριλαμβάνεται μία επίσκεψη σε ένα κέντρο δεδομένων στην Αθήνα, καθώς και μία ξενάγηση στην έκθεση Tomorrows.

Σχεδιασμός και υλοποίηση εργαστηρίου: Κυριακή Γονή

εικαστικός | ερευνήτρια

kyriakigoni.com | aegeandatahaven.com

*Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στη Διπλάρειο Σχολή (πλατεία Θεάτρου), όπου παρουσιάζεται το έργο The Aegean Datahaven στην έκθεση Tomorrows εώς τις 16 Ιουλίου 2017.

Βιογραφικό

Η έρευνα και η χρήση της τεχνολογίας αποτελούν αναπόσπαστες πτυχές της καλλιτεχνικής πρακτικής της Γονή. Η δουλειά της εστιάζει κυρίως στη διάδραση μηχανής, αλγόριθμου και ανθρώπου. Με τη χρήση εικόνας, ήχου και κώδικα, εξετάζει θέματα όπως η μνήμη, η λήθη, η ιδιωτικότητα, τα προσωπικά δεδομένα στο ψηφιακό και το αναλογικό πεδίο.

Έργα της έχουν παρουσιαστεί σε φεστιβάλ και εκθέσεις νέων μέσων διεθνώς:Tomorrows (2017), Athens Biennale (2017), Athens Digital Arts Festival, International Symposium of Electronic Arts (ISEA21, Βανκούβερ), SIGGRAPH2016 (Καλιφόρνια), Oddstream (Ολλανδία) κ.α. Παρουσιάζει το ερευνητικό κομμάτι της καλλιτεχνικής της πρακτικής σε ομιλίες και εργαστήρια (Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Science Festival, hackerspace, oddstream, SIGGRAPH2016 κτλ), καθώς και σε συνέδρια τέχνης και τεχνολογίας (SIGGRAPH2016, Renew2013, xArts2013).

Tο άρθρο της, ‘Deletion Process_Only you can see my history: Investigating Digital Privacy, Digital Oblivion, and Control on Personal Data Through an Interactive Art Installation’, δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο του 2016 στο Leonardo, Journal of Art, Science and Technology του MIT.

Η Κυριακή Γονή είναι απόφοιτος της Γεμρμανικής Σχολής Αθηνών. Έχει ολοκληρώσει προπτυχιακές σπουδές στα Εικαστικά και μεταπτυχιακές σπουδές στις ‘Ψηφιακές Μορφές Τέχνης’ στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, ενώ έχει σπουδάσει επίσης Κοινωνική και Πολιτισμική Ανθρωπολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (προπτυχιακό) και στο Πανεπιστήμιο του Leiden στην Ολλανδία (μεταπτυχιακό).

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας