«Γιατρέ υποφέρω…» από την Χριστίνα Βάζου

Η έκθεση «Γιατρέ υποφέρω…», παρουσιάστηκε το Σαββατοκύριακο στο Αρεταίειο νοσοκομείο στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας ημέρας Ξενώνων και Παρηγορικής Φροντίδας στις 14. Οκτωβρίου.

Η έκθεση αποτελείται από εικόνες της φωτογραφικής εργασίας της Χριστίνας Βάζου, με θέμα την «Παρηγορική Φροντίδα».

Πρόκειται για ένα είδος φωτογραφικού ημερολογίου, γραμμένο με ευαισθησία, διακριτικότητα, αμεσότητα και συνέπεια.

Η φωτογράφος εμπλέκεται στενά με τα πρόσωπα της απεικόνισης και αφηγείται το άγνωστο έργο των Ιατρείων Πόνου και Παρηγορικής φροντίδας. Ο φακός της εστιάζει εκεί που το βλέμμα φοβάται να σταθεί, ρίχνοντας φως στη σπαρακτική πλευρά της ύπαρξης.

Ο φακός της, «αόρατος» αν και σε απόσταση αναπνοής, έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη ασθενών και λειτουργών υγείας. Καταγράφει, αποκαλύπτει, σχολιάζει. Διεισδύει στην ουσία της παρηγορικής αγωγής, εντοπίζει κι αναδεικνύει τις ποιητικές της στιγμές.

Τα λουλούδια στο μπουκάλι του ορού, το γλαστράκι πάνω απ’το νοσοκομειακό κρεβάτι, το τρυφερό άγγιγμα του θεραπευτή, η «ψυχρότητα» των ιατρικών πράξεων, ο πόνος και η θεραπεία του, η απόγνωση και η λύτρωση, οι εξομολογήσεις των ασθενών, η μοναξιά και η ομαδικότητα, εξυψώνουν την ανθρωπιά από την σκληρή πραγματικότητα.

Η Χριστίνα Βάζου, γνωστή από τη συνεργασία της με τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα», έχει διακριθεί στο κοινωνικό ρεπορτάζ.

Έχει σπουδάσει φωτογραφία στην FOCUS.

Έχει κάνει μεταπτυχιακό στο London College of Communication τo 2010-2011, με θέμα “Photojournalism and Documentary Photography”, το οποίο τελείωσε με dάριστα.

Το σύνολο του έργου της παρουσιάζεται στη σελίδα

www.christinavazou.com

Η φωτογραφική εργασία «Παρηγορική Φροντίδα», είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α (Ελληνική Εταιρία Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας) με την Χριστίνα Βάζου.

Για το έργο και τις δράσεις της ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α.: www.grpalliative.gr

Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν την περίοδο μεταξύ Οκτωβρίου 2008 – Ιουνίου 2009 στο Αρεταίειο Νοσοκομείο, στα σπίτια των ασθενών, στο Τζάνειο και στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Αεροπορίας.

Διάρκεια έκθεσης: 13 – 15 Οκτωβρίου 2017, Αρεταίειο Νοσοκομείο

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ξενώνων και Παρηγορικής Φροντίδας 2017

Διοργάνωση; Ελληνική Εταιρία Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας – ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α. σε συνεργασία με το Ιατρείο Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας της Α’Αναισθησιολογικης Κλινικής του Αρεταέιειου Νοσοκομείου.

Περισσότερα…

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας