Ο ρόλος του CERN: από τη σωματιδιακή φυσική στην κοινωνία

ο Σύλλογος γονέων της DSA (Elternbeirat) με την υποστήριξη της διεύθυνσης της DSA, διοργανώνει την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017 εκδήλωση με θέμα «The role of CERN: from particle physics to society» (Ο ρόλος του CERN: από τη σωματιδιακή φυσική στην κοινωνία), η οποία θα διεξαχθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων (AULA) της σχολής στις 18:30 το απόγευμα.

Ομιλητής έχουμε την τιμή να είναι ο Δρ. Marc Winter Διευθυντής Έρευνας στο γαλλικό οργανισμό επιστημονικής έρευνας CNRS (Centre National de la Recherche Scientifique). Δούλεψε για πάνω από 20 χρόνια στο CERN, στον ανιχνευτή LEP, και συμμετείχε στην επεξεργασία του Καθιερωμένου Μοντέλου (Standard Model) των στοιχειωδών σωματιδίων. Συμμετείχε επίσης στην πρόβλεψη του μποζονίου του Χιγκς (Higgs boson) που βρέθηκε 15 χρόνια αργότερα στον επιταχυντή LHC στο CERN, με τα προβλεφθέντα χαρακτηριστικά.

Εδώ και σχεδόν 20 χρόνια δουλεύει σε ένα project κατασκευής ενός νέου επιταχυντή που θα συνεχίσει και θα προχωρήσει την έρευνα του LHC του CERN, ειδικά όσον αφορά τη φύση του μποζονίου Χιγκς (Higgs boson). Για το ερευνητικό αυτό πρόγραμμα, αναπτύσσει μια νέα τεχνολογία ανίχνευσης των σωματιδίων, τα επιτεύγματα της οποίας χρησιμοποιούνται ήδη στην κοινωνία.

Το σεμινάριο θα παρέχει μια επισκόπηση των δραστηριοτήτων, των στόχων και των σημαντικών επιτευγμάτων του CERN. Θα εξετάσει επίσης τη θέση του CERN στην κοινωνία και θα τονίσει μερικούς από τους μείζονες μελλοντικούς του στόχους.

Το CERN, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Σωματιδιακής Φυσικής, είναι μια πρωτοπόρα σε διεθνές επίπεδο υποδομή που ασχολείται με τη θεμελιώδη επιστήμη. Ιδρύθηκε το 1954 και κατευθύνει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα φυσικής σωματιδίων, το οποίο βασίζεται σε πειράματα που συγκεντρώνουν περισσότερους από 10.000 επιστήμονες από όλο τον κόσμο. Τα πειράματα στοχεύουν σε μια συνεχή βελτίωση της κατανόησης της φύσης και της ιστορίας του σύμπαντος, με κύριο εργαλείο το LHC (Large Hadron Collider). Οι δραστηριότητες του CERN περιλαμβάνουν και άλλες ερευνητικές κατευθύνσεις, μερικές από τις οποίες συνδέονται πιο άμεσα με θέματα που απασχολούν την κοινωνία, όπως η υγεία και το περιβάλλον.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αγγλική γλώσσα και θα παρέχεται διαδοχική διερμηνεία στα Ελληνικά. Συντονιστής θα είναι ο κος Νικόλαος Αθανασίου.

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας