“Από την Αφρική με αγάπη – Ελληνοαιθιοπικά”

Χαρήκαμε πολύ που πληροφορηθήκαμε ότι το ντοκιμαντέρ της Χριστίνας Βάζου“Από την Αφρική με αγάπη – Ελληνοαιθιοπικά”θα κάνει πρεμιέρα στο 20ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκηςστο τμήμα “Ελληνικό Πανόραμα”. Οι προβολές είναι προγραμματισμένες για τηνΔευτέρα 5 Μαρτίου, ώρα 20:30, (Αίθουσα Φρίντα Λιάππα, Αποθήκη Δ, Λιμάνι) καιΤρίτη 6 Μαρτίου, ώρα 20:00 (Αίθουσα Χρήστος Τσακίρης, Δήμος Παύλου Μελά).Ακολουθεί τοδελτίο τύπου:

“Από την Αφρική με αγάπη – Ελληνοαιθιοπικά”

Ντοκιμαντέρ της Χριστίνας Βάζου για ανθρώπους με δύο πατρίδες

– Μια Ελληνική κοινότητα στην Αιθοπία.

– Ελληνοαιθίοπες που αναζητούν την Ελληνική τους ταυτότητα.

– Η ανάγκη τους να ταυτιστούν με δυο πατρίδες.

– “Που ανήκω;” ένας πόνος και μια εκκρεμότητα που τους συνοδεύει.

– Και μια πατρίδα που κλείνει ουσιαστικά τα μάτια της.

“Το 1997 έκανα ένα φωτογραφικό ρεπορτάζ για την Ελληνική κοινότητα της Αντίς Αμπέμπα και ήρθα σε επαφήμε τους Ελληνοαιθίοπες, μια μικρή ομάδα (πάνω από 300 άτομα) που βιώνουν μια ιδιαίτερη κατάσταση.

Πιστεύω ότι το γεγονός ότι είμαι Ελληνογερμανίδα και ότι έχω ζήσει ως παιδί στο Κογκό, έπαιξε ρόλο για τοενδιαφέρον που μου κίνησε η ιδιαιτερότητα της ζωής τους. Μετά από 20 χρόνια αποφάσισα να καταγράψω με τοφακό μου και να φέρω στο φως σημαντικές πλευρές των βιωμάτων τους. Στόχος μου είναι να αναδείξω ταθέματα που αντιμετωπίζουν κουβαλώντας στις βαλίτσες τους βιώματα από δύο πολύ διαφορετικούς μεταξύ τουςπολιτισμούς. Πολλοί Έλληνες μετανάστες που έφτασαν στην Αιθιοπία από τα τέλη του προηγούμενου αιώναδημιούργησαν οικογένεια με Αιθιοπίδες γυναίκες. Μην έχοντας την απαραίτητη πληροφόρηση ένα μεγάλοποσοστό των πατεράδων, ενώ αναγνώρισε τα παιδιά, δεν μερίμνησε να τα δηλώσει στην Ελληνική πρεσβεία καινα κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για να αποκτήσουν την Ελληνική ιθαγένεια.

Οι απόγονοί τους αισθάνονταιέντονα την Ελληνική τους καταγωγή, φοιτούν στο Ελληνικό Κοινοτικό Σχολείο, πηγαίνουν στην Ελληνικήεκκλησία, τραγουδάνε Ελληνικά τραγούδια, ντύνονται τσολιάδες στις εθνικές γιορτές. Πρόκειται για ανθρώπουςμε Ελληνικές ρίζες, που ενώ μιλάνε Ελληνικά και λαμβάνουν Ελληνική παιδεία, όταν έρχονται στην Ελλάδααντιμετωπίζονται συχνά ως ξένοι. Και από την άλλη, η Ελληνική πολιτεία τους δυσκολεύει ή αδιαφορεί να τουςπαράσχει την Ελληνική υπηκοότητα, λέγοντας ότι το λάθος είναι των Ελλήνων προγόνων που αδιαφόρησε. Μεαυτόν τον τρόπο κλείνει σε μία μικρή μερίδα ανθρώπων το δρόμο για μια καλύτερη ζωή, και διώχνει από τηναγκαλιά της εκείνους, που αγαπάνε βαθιά την Ελλάδα”.

Χριστίνα Βάζου:

Γεννήθηκε στη Γερμανία. Είναι φωτογράφος με εξειδίκευση στο ρεπορτάζ και τη φωτογραφία ντοκουμέντο.

Απόφοιτος της Γερμανικής Σχολής Αθηνών. Μετά από μία εκπαίδευση στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στη Γερμανία (1987-1990) φοίτησεστη Σχολή Φωτογραφίας και Βίντεο Focus στην Αθήνα (1991-1994) και το 2011-2012 έκανε ένα μεταπτυχιακό στο LCC του Λονδίνου μεαντικείμενο «φωτορεπορτάζ και φωτογραφία ντοκουμέντο» λαμβάνοντας διάκριση για τη μεταπτυχιακή εργασία της με τίτλο «Πίσω αποτην σκηνή της Ελληνικής κρίσης». Έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα», τη «Συσπείρωση για τη ψυχιατρικήμεταρρύθμιση» και το «Ιατρείο Πόνου και Παρηγορικής Αγωγής» του Αρεταίειου Νοσοκομείου.

Φωτογραφίες της έχουν παρουσιαστεί σε εκθέσεις στην Ελλάδα, Γερμανία, Αγγλία, Ιρλανδία, Γεωργία, Λιθουανία.

Από τη “Θεσσαλονίκη, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 1997” έχει εκδοθεί το λεύκωμα “Ο Ελληνισμός της Διασποράς”

και από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο της Τρίπολης το λεύκωμα “Η πορεία και η Ζωή” (2005).

Δείτε το Trailer…

Σκηνοθεσία, φωτογραφία, βίντεο, ηχοληψία: Χριστίνα Βάζου

Μοντάζ, διαμόρφωση ήχου, μιξάζ, υποτιτλισμός: Αναστασία Φραγκούλη

Επίστημονική επιμέλεια: Αθηνά Φραγκούλη Διάρκεια: 47 λεπτά

Χρωματική επεξεργασία: Γρηγόρης Αρβανίτης DCP mastering: Stefilm

Διακίνηση: ΚΟΙΝΣΕΠ Έκφραση, alexpapailiou@yahoo.com

Χορηγοί: Αλεξάνδρα Μαμαλίγκα-Προκοπίου, Ρίτα Γεωργίου, Ελευθέριος-Ιωάννης Μαργιώλος

Ιστοσελίδα: www.christinavazou.com / blog: www.christinavazou.wordpress.com

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας