Η Εύη Πάσχου, απόφοιτος του 1973, περπατώντας στη Σόλωνος και προς μεγάλη της έκπληξη,αντίκρυσεστην προθήκη ενός παλαιοβιβλιοπωλείου το βιβλίο του Οδυσσέα Λαμψίδη: “Η ποινή ης τυφλώσεως παρά τοις Βυζαντινοίς”, συγκινήθηκε και βεβαίως το αγόρασε. Πρόκειται για την διατριβή του καθηγητή μας, ιδιαίτερα γνωστού για το επιστημονικό του έργο για το Βυζάντιο και για τον ποντιακό χώρο, που “έφυγε” το 2006 σε ηλικία 89 ετών.Η Εύη, που είναι ψυχίατρος, και βέβαια είχε καθηγητή στο σχολείο τον συγγραφέα, και τάχασε όταν διαπίστωσε ότι το βιβλίο ήταν άκοπο, έτσι όπως εκδόθηκε πριν από 70 χρόνια.
Ο Οδυσσέας Λαμψίδης γεννήθηκε στις 8 Μαΐου 1917 στην Τραπεζούντα από γονείς Ποντίους. Το 1923 ήρθε στην Ελλάδα μετά από ταλαιπωρίες με την οικογένεια του (γονείς, δύο κορίτσια και πέντε αγόρια) και εγκαταστάθηκαν μόνιμα στον προσφυγικό συνοικισμό Σκοπευτηρίου Καλλιθέας.
Το 1941 πήρε το πτυχίο του από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, το 1948 ανακηρύχθηκε διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών με το βαθμό «Άριστα» και με θέμα διατριβής του «Η ποινή της τυφλώσεως παρά τοις Βυζαντινοίς».
Δίδαξε στη Μέση Εκπαίδευση από το 1944 έως το 1957 στο Πρότυπο Λύκειο Αθηνών. Το 1948 μάλιστα όταν δίδασκε στη Σχολή Μπερζάν, είχε μαθητή τον 17χρονο τότε Μένη Κουμανταρέα, ο οποίος θα τον μνημονεύσει αργότερα στο βιβλίο του «Η Ξεχασμένη Φρουρά» στο αφιέρωμα για τον Καβάφη, αλλά θα θυμηθεί ότι τον αποκαλούσε χαριτολογώντας “Κουμανταρινέα”. Δείτε το βιογραφικό του…