Άγγελος Κωβαίος: Η Επανάσταση, τα ιδρύματα και η Γιάννα

Ο Άγγελος Κωβαίος δημοσίευσε στο ΒΗΜΑ της Κυριακής 20.10.2019 ένα άρθρο με τίτλο: "Επανάσταση, τα ιδρύματα και η Γιάννα". Ανάμεσα στα ιδρύματα που αναφέρονται στο άρθρο είναι και αυτά της οικογένειας Λασκαρίδη. 

Η επέτειος των 200 ετών από το 1821, η πρωτοβουλία 12 φορέων του ιδιωτικού τομέα και η στάση της κυβέρνησης

Η συμπλήρωση των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης περιγράφεται εδώ και μερικά χρόνια είτε ως αφορμή για εορτασμούς, είτε γενικώς και αορίστως ως αφετηρία μιας πορείας της χώρας προς το μέλλον.
Οι αναφορές στην επέτειο περιλαμβάνονταν στις πρώτες ομιλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του ως Πρωθυπουργού, ενώ μία από τις πρώτες αποφάσεις του αφότου εγκαταστάθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν η τοποθέτηση της Γιάννας Αγγελοπούλου στη θέση της επικεφαλής της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Τι ακριβώς θα εορταστεί όμως σε λιγότερο από δύο χρόνια από σήμερα; Πόσο έτοιμη είναι η κυβέρνηση και όλοι όσοι εμπλέκονται στους σχεδιασμούς και στην προπαρασκευή των εκδηλώσεων; Θα είναι όλα αυτά μια φιέστα με στοιχεία φολκλόρ, φουστανέλες και τιμές στον Κολοκοτρώνη και στον Καραϊσκάκη; Και – κυρίως – πώς θα αποτραπεί ο κίνδυνος να εορτάζει κάθε κόμμα «το δικό του ’21», αναλόγως των διαθέσεων και των σκοπιμοτήτων του;
H πλέον οργανωμένη και μεθοδική προετοιμασία έως σήμερα για τους εορτασμούς της επετείου έχει γίνει από μια πρωτοβουλία πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα.

Προετοιμασία με άκρα μυστικότητα

Εδώ και 19 μήνες, 11 από τα κορυφαία ιδρύματα της χώρας και η Εθνική Τράπεζα έχουν διαμορφώσει μια «εστία συναντίληψης και διαλόγου», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της προηγούμενης εβδομάδας, για τον εορτασμό της επετείου των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.
Εχει ενδιαφέρον η τήρηση άκρας μυστικότητας κατά την προετοιμασία αυτής της συνεργασίας μεταξύ 12 φορέων του ιδιωτικού τομέα, η οποία καταδεικνύει το επίπεδο επαγγελματισμού της πρωτοβουλίας και προϊδεάζει για το επίπεδο των εκδηλώσεων. Τα ιδρύματα είναι: Ιδρυμα Ευγενίδου, Ιδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β&Μ
Θεοχαράκη, Ιδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, Ιδρυμα Λαμπράκη, Κοινωφελές Ιδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη, Ιδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, Κοινωφελές Ιδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, Ιδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, Ιδρυμα Μποδοσάκη, Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Ιδρυμα Παιδείας και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, Ιδρυμα Ωνάση και η Εθνική Τράπεζα.
Είναι η πρώτη φορά που φορείς τέτοιου βεληνεκούς και με τόσο διαφορετικούς σκοπούς συνομιλούν και συντονίζονται, ενώ έχει καταστεί σαφές ότι καθένα από τα ιδρύματα της πρωτοβουλίας διατηρεί την ανεξαρτησία και την αυτονομία του και στηρίζει δράσεις στο πλαίσιο των προτεραιοτήτων του.

Πνεύμα συνεργασίας και ιστορικό καθήκον

Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται: «Στην ιδιωτική αυτή πρωτοβουλία υπήρξε ανταπόκριση γιατί όλοι θεωρούν ότι χρειάζεται να δοθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ένα παράδειγμα διαλόγου και συνεργασίας. Χρειάζεται να αναδειχθεί μέσω της πρωτοβουλίας ένα μήνυμα ενότητας». Σε ό,τι αφορά δε το πνεύμα της συνεργασίας, στην ίδια  ανακοίνωση αναφέρεται: «Εχουμε ένα ιστορικό και ηθικό καθήκον να συμβάλουμε όλοι στον εορτασμό αυτόν με δράσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με βάση το τρίπτυχο Ιστορία – Δημιουργία – Εξέλιξη».

Η προετοιμασία της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και οι λεπτομερείς ανακοινώσεις για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων φαίνεται ότι θα γίνουν εντός του προσεχούς τριμήνου. Σε αυτό θα περιλαμβάνονται συναυλίες, συνέδρια, διαλέξεις και εκθέσεις, ενώ θα αξιοποιηθεί ένα πολυδιάστατο αρχειακό υλικό. Τα ιδρύματα, ανάλογα πάντα με τους στόχους τους, θα στηρίξουν εκπαιδευτικά και ερευνητικά προγράμματα και υποτροφίες. Ηδη έχει γίνει γνωστό ότι η κύρια έκθεση του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου χρηματοδοτείται από το Ιδρυμα Λάτση, ενώ οι εκθέσεις στην επαρχία από άλλα ιδρύματα. Αναμένεται δε και διεύρυνση των συμμετοχών με συνεργασία και άλλων φορέων.

Το στοίχημα της συνεργασίας


Το ζητούμενο για το σύντομο διάστημα που απομένει έως την έναρξη των εκδηλώσεων είναι το κατά πόσο θα υπάρξει συντονισμός της συνεργασίας αυτής των 12 ιδρυμάτων με την Επιτροπή της κυρίας Αγγελοπούλου. Η ενωτική προσέγγιση της πρωτοβουλίας φαίνεται ότι δεν εμποδίζει κάτι τέτοιο και είναι προφανές ότι δεν μπορεί να υπάρξει αντιπαραθετικός χαρακτήρας. Η κυβέρνηση και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζουν πολύ καλά τους στόχους και τις διαθέσεις των ιδρυμάτων και κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι εντός των προσεχών ημερών θα εκδοθεί συγκεκριμένο διάταγμα, στο οποίο θα περιγράφεται ο συμβουλευτικός ρόλος της πρωτοβουλίας της κυρίας Αγγελοπούλου.


Από τη δεκαετία του '60 μέχρι σήμερα

Με την υποστήριξη:

 

Γερμανική Σχολή Αθηνών Galanis Sports Data

 

Eκδηλώσεις του μήνα

Εδώ φιλοξενούμε τις απόψεις σας

ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ
Νίκος Βαφειάδης (74)

Ο Νίκος Βαφειάδης γεννήθηκε το 1956 στην Αθήνα. Ξεκίνησε επαγγελματικά τη δημοσιογραφία το 1982 στα «ΝΕΑ» στον τομέα του ελεύθερου ρεπορτάζ. Εστιάζοντας πάντα σε καυτ [ ... ]