Διάλεξη της Sharon Golan Yaron για το Bauhaus

Στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 100 έτη από την ίδρυση της Σχολής Μπάουχαους, η Πρεσβεία του Ισραήλ και η Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, συνδιοργανώνουν ομιλία-παρουσίαση της Σαρόν Γκολάν-Γιαρόν (Sharon Golan Yaron) για το Μπάουχαους στο Τελ Αβίβ με τίτλο «Bauhaus 2.0. On the evolution of the vernacular style in Israel and the contemporary changes of its conservation», η οποία θα λάβει χώρα την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου, ώρα 18:00, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206, Ταύρος). Η ομιλία θα είναι στα αγγλικά, χωρίς διερμηνεία.

H Σχολή Μπάουχαους ιδρύθηκε το 1919 στη Βαϊμάρη της Γερμανίας, από τον Βάλτερ Γκρόπιους, και εφέτος εορτάζει την 100ή επέτειό της. Βασικά χαρακτηριστικά του Μπάουχαους είναι η απλότητα, η λειτουργικότητα και η χρηστικότητα, με ιδιαίτερη έμφαση σε γεωμετρικές φόρμες. Με την άνοδο των Εθνικοσοσιαλιστών στην εξουσία το 1933, η Σχολή έκλεισε και οι συντελεστές της διασκορπίστηκαν στη Δυτική Ευρώπη, τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.
Ειδικότερα στο Τελ Αβίβ, Εβραίοι αρχιτέκτονες που κατέφυγαν εκεί από τη Γερμανία έκτισαν πάνω από 4.000 κτίρια – ο μεγαλύτερος αριθμός κτιρίων Μπάουχαους στον κόσμο. Ο αντίκτυπος στη φυσιογνωμία της πόλης είναι τέτοιος που το οικοδομικό αυτό σύνολο επονομάζεται Λευκή Πόλη, από το κυρίαρχο χρώμα των κτιρίων Μπάουχαους. Το 2003, η UNESCO ανακήρυξε τη Λευκή Πόλη του Τελ Αβίβ ως τοποθεσία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και εξαιρετικό δείγμα νέου πολεοδομικού σχεδιασμού και αρχιτεκτονικής στις αρχές του 20ού αιώνα. Ο οργανισμός Liebling Haus – The White City Center ιδρύθηκε από κοινού από τον Δήμο του Τελ Αβίβ και τη γερμανική κυβέρνηση, στο πρόσφατα αναπαλαιωμένο κτίριο Liebling Haus, με σκοπό την ενεργή διατήρηση της κληρονομιάς του Μπάουχαους στο Ισραήλ.

Η Σαρόν Γκολάν-Γιαρόν είναι αρχιτέκτων αναστηλώτρια. Είναι συνιδρύτρια και Πρόεδρος του White City Centre στο Max Liebling Haus, μια κοινοπραξία του Δήμου του Τελ Αβίβ και του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εσωτερικών, Δόμησης και Πατρίδας. Ανακάλυψε την αγάπη της για τα μοντερνιστικά οικοδομήματα όταν σπούδαζε στην αίθουσα Crown στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Ιλλινόι στο Σικάγο, το οποίο σχεδίασε ο Μις φαν ντερ Ρόε, ο τελευταίος διευθυντής της σχολής Μπάουχαους. Είναι επιπλέον απόφοιτος του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Βερολίνου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος Αρχιτεκτονικής Συντήρησης του Τέχνιον - Ινστιτούτου Τεχνολογίας του Ισραήλ, στη Χάιφα. Η καταγωγή της από τη Γερμανία και ο θαυμασμός της για το αστικό DNA του Τελ Αβίβ την οδήγησαν στην εξειδίκευση της στη συντήρηση της αρχιτεκτονικής Μπάουχαους, η οποία συνδέει κατά κάποιο τρόπο τη Γερμανία με το Ισραήλ.


Από τη δεκαετία του '60 μέχρι σήμερα

Με την υποστήριξη:

 

Γερμανική Σχολή Αθηνών Galanis Sports Data

 

Eκδηλώσεις του μήνα

Εδώ φιλοξενούμε τις απόψεις σας

ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ
Μανταλίνα Ψωμά (85)

Η Μανταλίνα (Μαγδαληνή-Ελένη) Ψωμά γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967 και αποφοίτησε από τη Σχολή το 1985. Από το 1985 έως το 1992 σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών του Βερο [ ... ]