Διάλεξη της Sharon Golan Yaron για το Bauhaus

Στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 100 έτη από την ίδρυση της Σχολής Μπάουχαους, ηΠρεσβεία του Ισραήλ και η Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας,συνδιοργανώνουν ομιλία-παρουσίαση της Σαρόν Γκολάν-Γιαρόν (Sharon Golan Yaron) για τοΜπάουχαους στο Τελ Αβίβ με τίτλο «Bauhaus 2.0. On the evolution of the vernacular style inIsrael and the contemporary changes of its conservation», η οποία θα λάβει χώρα την Τετάρτη20 Νοεμβρίου, ώρα 18:00, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206, Ταύρος). Η ομιλίαθα είναι στα αγγλικά, χωρίς διερμηνεία.

H Σχολή Μπάουχαους ιδρύθηκε το 1919 στη Βαϊμάρη της Γερμανίας, από τον ΒάλτερΓκρόπιους, και εφέτος εορτάζει την 100ή επέτειό της. Βασικά χαρακτηριστικά τουΜπάουχαους είναι η απλότητα, η λειτουργικότητα και η χρηστικότητα, με ιδιαίτερη έμφασησε γεωμετρικές φόρμες. Με την άνοδο των Εθνικοσοσιαλιστών στην εξουσία το 1933, η Σχολήέκλεισε και οι συντελεστές της διασκορπίστηκαν στη Δυτική Ευρώπη, τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Ειδικότερα στο Τελ Αβίβ, Εβραίοι αρχιτέκτονες που κατέφυγαν εκεί από τη Γερμανία έκτισανπάνω από 4.000 κτίρια – ο μεγαλύτερος αριθμός κτιρίων Μπάουχαους στον κόσμο. Οαντίκτυπος στη φυσιογνωμία της πόλης είναι τέτοιος που το οικοδομικό αυτό σύνολοεπονομάζεται Λευκή Πόλη, από το κυρίαρχο χρώμα των κτιρίων Μπάουχαους. Το 2003, ηUNESCO ανακήρυξε τη Λευκή Πόλη του Τελ Αβίβ ως τοποθεσία παγκόσμιας πολιτιστικήςκληρονομιάς και εξαιρετικό δείγμα νέου πολεοδομικού σχεδιασμού και αρχιτεκτονικής στιςαρχές του 20ού αιώνα. Ο οργανισμός Liebling Haus – The White City Center ιδρύθηκε απόκοινού από τον Δήμο του Τελ Αβίβ και τη γερμανική κυβέρνηση, στο πρόσφατααναπαλαιωμένο κτίριο Liebling Haus, με σκοπό την ενεργή διατήρηση της κληρονομιάς τουΜπάουχαους στο Ισραήλ.

Η Σαρόν Γκολάν-Γιαρόν είναι αρχιτέκτων αναστηλώτρια. Είναι συνιδρύτρια και Πρόεδρος τουWhite City Centre στο Max Liebling Haus, μια κοινοπραξία του Δήμου του Τελ Αβίβ και τουΓερμανικού Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εσωτερικών, Δόμησης και Πατρίδας. Ανακάλυψε τηναγάπη της για τα μοντερνιστικά οικοδομήματα όταν σπούδαζε στην αίθουσα Crown στοΙνστιτούτο Τεχνολογίας του Ιλλινόι στο Σικάγο, το οποίο σχεδίασε ο Μις φαν ντερ Ρόε, οτελευταίος διευθυντής της σχολής Μπάουχαους. Είναι επιπλέον απόφοιτος του ΤεχνολογικούΠανεπιστημίου του Βερολίνου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ΑρχιτεκτονικήςΣυντήρησης του Τέχνιον – Ινστιτούτου Τεχνολογίας του Ισραήλ, στη Χάιφα. Η καταγωγή τηςαπό τη Γερμανία και ο θαυμασμός της για το αστικό DNA του Τελ Αβίβ την οδήγησαν στηνεξειδίκευση της στη συντήρηση της αρχιτεκτονικής Μπάουχαους, η οποία συνδέει κατάκάποιο τρόπο τη Γερμανία με το Ισραήλ.

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας