Ο Νικόλας Χρήστου είναι απόφοιτος του 1964. Είναι συγκοινωνιολόγος, απόφοιτος του ΕΜΠ και έχει μετεκπαιδευτεί στον “Σχεδιασμό Μεταφορών & τηνΚυκλοφοριακή Τεχνική”. Επικοινώνησε μαζί μας διότι εντόπισε σε πολλούς καταλόγους την αναγραφή των ονομάτων και των επωνύμων των μαθητών και καθηγητών αποκλειστικά με κεφαλαία γράμματα. Και έχει δίκιο. Εμείς στον Σύλλογο ξεκινήσαμε μία μεγάλη προσπάθεια και ξαναγράψαμε όλα τα ονόματα και τα επώνυμα με πεζά και παράλληλα και στα γερμανικά έτσι ώστε να μην γίνονται παρανοήσεις στον τονισμό και την προφορά.
Ο Νικόλας μας έστειλε δείγματα καταλόγων αναφέροντας ότι:
…επισυνάπτω δείγμα του ανθρώπινου δυναμικού του θέματος, δείγμα της κεφαλαιογράμματης προσεγγίσεως που ακολουθείται εκ παραλλήλου με την απουσία θηλυκών εγκλίσεων σε ονόματα των δασκάλων του Ιδρύματος. Παρατηρείται ιδιομορφία στην συγκρότηση και κατανομή των διδασκόντων (είναι μόνο άραγε τα ονόματα;) στην εκπαιδευτική ύλη του ελληνόφωνου σχολείου, όπως παρουσιάζεται διαδικτυακά.
Στην πραγματικότητα η κουβέντα μας δεν ξεκίνησε έτσι. Τον Οκτώβριο του 2019 ο Νικόλας Χρήστου μας έστειλε ένα δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΣΤΙΑ με τίτλο: “Η Γερμανική Σχολή (Πευκάκια): «Παγαίνετε να θαυμάσετε»!”. Ήταν ένα άρθρο που είχαμε μόλις δημοσιεύσει και υπάρχει στο site μας στην ενότητα “Εκδόσεις / Ιστορικά Θέματα”. Δείτε το άρθρο…
Στην πορεία η επικοινωνία μας με τον Νικόλα ανέδειξε και άλλους πολύ ενδιαφέροντες προβληματισμούς του. Με αφορμή ένα κείμενο για την Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης μαςέστειλε ένα link όπου φαίνεται αναγκαία μια επικουρική υποστήριξη της διαδικτυακής εικόνας μαθησιακών πόρων της ανωτέρω προσπάθειας, ίσως από το (γειτονεύον) Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίαςώστε να προωθηθεί η (αμφιγλωσσική) προβολή του έργου τους (μαθητών και δασκάλων) ώστε να προωθηθεί η (αμφιγλωσσική) προβολή του έργου τους (μαθητών και δασκάλων)…