Die Rede von Laskaridis – und die Rolle der Absolventen bei der “Initiative 1821-2021“…
Έναυσμα για την δημιουργία της «Πρωτοβουλίας 1821-2021», που παρουσίασε το πρόγραμμα των επετειακών της δράσεων για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής, δόθηκε από μία συζήτηση που είχε πριν από δυόμισι χρόνια ο συντονιστής της προσπάθειας Γιάννης Μάνος, γιος του αποφοίτου Νικολάου Μάνου, με την επίσης απόφοιτό μας Λύντια Τρίχα (την εποχή εκείνη ετοίμαζε το έργο της «Σπυρίδων: Ο άλλος Τρικούπης»).
Στην όλη προσπάθεια της «Πρωτοβουλίας», καθοριστική συμβολή έχουν οι απόφοιτοί μας Πάνος Λασκαρίδης, πρόεδρος του Ιδρύματος Αικ. Λασκαρίδη και Θανάσης Λασκαρίδης, πρόεδρος του Κοινωφελούς Ιδρύματος Α. Κ. Λασκαρίδη.
Υπεύθυνος Τύπου της Πρωτοβουλίας είναι ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων, Άγγελος Κωβαίος.
Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε, Κύριε Πρωθυπουργέ, Κύριοι Αρχηγοί, Κυρίες και Κύριοι,
Θέλω να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες, τόσο τις δικές μου, όσο και των συναδέλφων μου Προέδρων των 14 Ιδρυμάτων της Πρωτοβουλίας 1821, των Διοικητικών μας Συμβουλίων, των στελεχών μας και των συνεργατών μας, για την πολύ τιμητική σας παρουσία απόψε εδώ, που μας δίνει την ευκαιρία να σας ενημερώσουμε για την Πρωτοβουλία 1821.
Η Πρωτοβουλία 1821 ξεκίνησε πριν από 2,5 χρόνια και σε αυτήν συμμετέχουν τα 14 μεγαλύτερα Ιδιωτικά Εκπαιδευτικά και Πολιτιστικά Ιδρύματα της πατρίδας μας.
Πρόκειται για μια ιδιωτική, ανεξάρτητη, διακριτή πρωτοβουλία, που σκοπό έχει να συγκεντρώσει και να εντάξει στο γενικό της πλαίσιο, δηλαδή κάτω από την αιγίδα της, ένα τεράστιο εύρος δραστηριοτήτων, που έχουν σχέση με τον εορτασμό της επετείου των 200 ετών της Εθνικής μας παλιγγενεσίας.
Το έργο αυτό συγκεντρώνει τις προσπάθειες άνω των 75 ανεξάρτητων φορέων και εκτείνεται σε πάνω από 120 εκδηλώσεις και σε περισσότερες από 7 ξένες χώρες (χώρες που σχετίστηκαν με τους αγώνες του Ελληνικού λαού την περίοδο του Εθνικού Αγώνα της Ανεξαρτησίας). Καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα συνεδρίων, σεμιναρίων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων, εκδόσεων, ερευνών, εικαστικών εκθέσεων και μουσικών εκδηλώσεων.
Το έργο αυτό, θα σας το παρουσιάσει ο κύριος Γιάννης Μάνος σε λίγο, που είναι και ο συντονιστής της όλης αυτής προσπάθειας.
Είμαι επίσης πολύ ευτυχής να καλωσορίσω απόψε την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και να της ευχηθώ και εκείνης κάθε επιτυχία στη δική της προσπάθεια να προβάλει από διαφορετικό μετερίζι, τον εορτασμό των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.
Κύριε Πρόεδρε,
Έχουμε όλοι μας συνειδητοποιήσει ότι αυτή η επέτειος δεν προσφέρεται για τον κλασικό, παραδοσιακό, φολκλορικό εορτασμό της επετείου του 1821. Πολύ περισσότερο θεωρούμε ότι μας δίνεται μια ευκαιρία να αναλογιστούμε και να αναστοχαστούμε όλη την πορεία του Γένους και του λαού μας, από εκείνα τα χρόνια μέχρι σήμερα. Τα χρόνια του Ελληνικού Διαφωτισμού, τα οράματα του Ρήγα και του Κοραή, τη θέση και την πορεία των Ελλήνων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, τα προεπαναστατικά χρόνια, τους καπεταναίους και τους καραβοκύρηδες των Ναπολεόντειων Πολέμων που έγιναν ναύαρχοι και ναυμάχοι του Αγώνα, τα χρόνια της ίδιας της Επανάστασης, τα 200 χρόνια που μεσολάβησαν από τότε και, κυριότατα, την πορεία μας από σήμερα και προς το μέλλον.
Ο αναστοχασμός αυτός, πρέπει κυρίως να ψάξει και να αναλύσει εκείνες τις κακές πλευρές του Έλληνα που οδήγησαν την πατρίδα μας 4 φορές στην χρεωκοπία, σε εθνικές περιπέτειες και στην αδυναμία μας να προκόψουμε και να ευημερήσουμε με ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις που η Πατρίδα μας μεγαλούργησε.
Να δούμε δηλαδή, κατάματα, αυτά που μας ταλανίζουν, τη διχόνοια, τους εμφύλιους σπαραγμούς, την αδυναμία μας να καταλάβουμε τη θέση μας στον κόσμο, την έλλειψη αυτογνωσίας, την έλλειψη συνεργασίας και την ευθυνοφοβία που μας κάνει να πιστεύουμε πως για την κατάντια μας φταίνε πάντα οι ξένοι.
Η πατρίδα μας, Κύριε Πρόεδρε, πέρασε πρόσφατα μια πολύ μεγάλη περιπέτεια και υπέστη μια δεινή ήττα τα τελευταία 10 χρόνια της κρίσης, μια περίοδο στην οποία φτάσαμε να χάσουμε εθνικό εισόδημα και ανάπτυξη, θέσεις εργασίας και να γεμίσουμε φτώχεια, μιζέρια και κακομοιριά.
Πάνω από όλα όμως υποστήκαμε και μια επιπλέον συντριπτική ήττα. Χάσαμε με τις ολιγωρίες και τις αποτυχίες μας, όλοι μαζί, πολιτική, οικονομική, στρατιωτική και κοινωνική ηγεσία, 500.000 νέους ανθρώπους με μόρφωση, ταλέντο και πτυχία, που έφυγαν, μάλλον για πάντα, από την πατρίδα, αφήνοντας πίσω εμάς τους μεγαλύτερους, τους λιγότερο μορφωμένους και αυτούς που φέρουμε αποκλειστικά την ευθύνη για αυτή την εθνική καταστροφή.
Σήμερα αντιμετωπίζουμε νέους κινδύνους από έναν επιθετικό, πολεμοχαρή και αναθεωρητικό γείτονα. Μόνο η ενότητα και η απόλυτη προσήλωση στην οικονομική μας ανάπτυξη και την ενίσχυση των Ενόπλων μας Δυνάμεων, με επείγοντα και σοβαρό τρόπο, μπορούν να μας κάνουν να αποφύγουμε τα χειρότερα.
Και για να αξιοποιήσουμε όλον αυτόν τον αναστοχασμό της πρόσφατης ιστορίας μας από το ΄21 και μετά μέχρι σήμερα, για να χαράξουμε μπροστά μας ένα δρόμο προόδου και προκοπής, ας θυμηθούμε τί έλεγε ένας σπουδαίος πολιτικός πριν από πολλά χρόνια: «Για να προοδεύσει ένα Έθνος πρέπει να εκπληρωθούν τρεις συνθήκες: Η πρώτη είναι να υπάρξει ένα ισχυρό όραμα για το που θέλει το Έθνος και ο λαός να κατευθυνθούν. Η δεύτερη συνθήκη είναι ο λαός να αγκαλιάσει και να ενστερνιστεί πλήρως αυτό το όραμα. Τις δύο αυτές συνθήκες εμείς οι Έλληνες τις έχουμε ήδη εκπληρώσει, γιατί όλοι μας είμαστε πεπεισμένοι ότι θέλουμε να γίνουμε ένα σύγχρονο, προοδευτικό, δημοκρατικό και ευημερούν κράτος της Ευρώπης. Απομένει να εκπληρωθεί η τρίτη συνθήκη, που είναι να βρεθούν εμπνευσμένες ηγεσίες για να μας οδηγήσουν σε αυτόν τον δρόμο και αυτό είναι που χρειαζόμαστε σήμερα περισσότερο από οτιδήποτε άλλο».
Τελειώνοντας, θέλω και πάλι να σας εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες για την αποψινή σας παρουσία.
Σας ευχαριστώ.