Από τον Κώστα Παπαηλιού λάβαμε ένα σχόλιο για τα πρόσφατα δημοσιέυματα σχετικά με τους καθηγητές που στην δεκαετία του ’60 και του ’70 προσπαθούσαν να καλύψουν το κενό της ορολογίας στα μαθηματικά. Θα αναφέρουμε για τους νεότερους ότι, δεδομένου ότι η άλγεβρα και η γεωμετρία, αλλά και η τριγωνομετρία διδάσκονταν στα γερμανικά, ο υποψήφιος του Πολυτεχνείου έπρεπε νε μάθει πως αποκαλούσαν στα ελληνικά όρους όπως: Ableitung, Integral, Zahlenfolge, αλλά και Tangente, Seitenhalbierende, Mittelsenkrechte.
Μιας και έγιναν διάφορες αναφορές στα τελευταία montags για τους “φροντιστές” της Σχολής, δηλαδή τους καθηγητές που είχαν αναλάβει να καλύψουν τα κενά γνώσης κυρίως στα μαθηματικά και ιδιαίτερα στην ελληνική ορολογία, θέλω να θυμησω ότι ο πρώτος διδάξας ήταν ο Νίκος Μπρούτζος. Σημειωθήτω ότι τουλαχιστον μέχρι το 1963 που αποφοίτησα η Σχολή δεν είχε πρακτικό τμήμα προς μεγάλη δυσαρέσκεια όσων ήθελαν να πάνε στο Πολυτεχνείο. Μετά λοιπον από πολυ γκρινια ερχόταν μερικα απογεύματα κάπου στο ισόγειο της Ρεθύμνου ο Μπρούτζος να μας “ξεστραβώσει”. Άριστος μαθηματικός, ο οποίος τω καιρώ εκείνω λόγω φρονημάτων δεν έβρισκε δουλειά στο Δημόσιο και τον βόλεψε, όπως και πολλούς άλλους από τους τότε καθηγητές, ο συγχωρεμένος ο Δημητράκος στη Γερμανική.
Αξίζει να σημειωθεί και η σημαντική πρωτοβουλία του Endress, ενός επίσης εξαιρετικού μαθηματικού και δασκάλου, στην έλλειψη του Πρακτικού, ο οποίος μάζευε το απόγευμα όσους από εμάς είχαν ήδη αποφασίσει να πάνε να σπουδάσουν σε γερμανικά πολυτεχνεία και μας έκανε αναλυτική γεωμετρία και απειρωστικό λογισμό, πράγματα άγνωστα τότε στην διδακτέα ύλη των μαθηματικών και μάλιστα του Κλασσικού, για να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι.