Μαρία Σούμπερτ: Σεμινάριο δραματοθεραπείας

Βιωματικό σεμινάριο δραματοθεραπείας με τη χρήση των παραμυθιών και αφηγηματικών μέσων
Συντονίζει η Μαρία Σούμπερτ, Θεατρολόγος – Δραματοθεραπεύτρια
Ημέρες Σεμιναρίου: Σάββατο 17 και Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020
Ώρες διεξαγωγής: 10.00 έως 18.00
Χώρος Διεξαγωγής: Ινστιτούτο Δραματοθεραπείας ΑΙΩΝ, Πρατίνου 72, Αθήνα
Κόστος συμμετοχής 100 ευρώ. Μειωμένο 80 ευρώ (φοιτητές, άνεργοι).
Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.
Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 210 7258741 και στην ηλεκτρονική
διεύθυνση aeongr@otenet.gr. 

«Οι άνθρωποι λένε ιστορίες για να κατανοήσουν τον κόσμο τους»
Alida Gersie, Nancy King


Συνεχώς λέμε ιστορίες. Λέμε ιστορίες με πράξεις, με λόγια, με εικόνες, με αναμνήσεις. Λέμε ιστορίες στα όνειρα μας ή τα όνειρά μας μας λένε ιστορίες. Τι συμβαίνει όμως όταν η αφηγηματική αυτή ικανότητα μπλοκάρει; Όταν ένα βίωμα, μια συνθήκη δεν επιτρέπουν να ειπωθεί πια αυτή η ιστορία;

Τα λαϊκά παραμύθια επιτελούσαν για αιώνες ολόκληρους την λειτουργία αυτή στο συλλογικό ασυνείδητο των ανθρώπων: μέσα από τα σύμβολα και τις μεταφορές επεξεργάζονταν τις ανάγκες και τις επιθυμίες, ενώ ταυτόχρονα επέτρεπαν στους ακροατές να αποφορτίσουν την έντασή τους και να λειτουργήσουν με τρόπο «κοινωνικά ορθό». Έτσι στα παραμύθια ο πατέρας θα προσπαθήσει να αποπλανήσει την κόρη και η μητέρα να φάει τα παιδιά της ή ακόμα και τα παιδιά θα καταλήξουν να τρώνε τη μητέρα τους. Και ενώ θα αναγνωρίσουμε συγκεκριμένες ψυχικές λειτουργίες και αναπτυξιακά στάδια, τα οποία εμφανίζονται στο παρασκήνιο της κάθε αφήγησης, η λαϊκή παράδοση έχει δώσει στην αφήγηση αυτή την αποστασιοποίημένη μορφή του «σα να…», της αισθητικής απόστασης.

Στο βιωματικό αυτό σεμινάριο θα πειραματιστούμε με τις διάφορες δομές ανάπτυξης παραμυθιών, όπως τις εντοπίζουμε στα κείμενα και την πρακτική των σημαντικότερων δραματοθεραπευτών, αλλά και με μία νέα δομή που φάνηκε να στηρίζει θεραπευόμενους που λόγω προσωπικών δυσκολιών δεν έχουν άμεση πρόσβαση στην δημιουργικότητά τους. Θα παίξουμε, θα διερευνήσουμε και θα αναζητήσουμε τα κεντρικά σημεία που μπορούμε να αξιοποιήσουμε από κάθε παραμύθι και κάθε αφήγηση. 

Δεν χρειάζεται προηγούμενη εμπειρία στη δραματοθεραπεία. Το εργαστήριο είναι βιωματικό και προτείνεται οι συμμετέχοντες να φοράνε άνετα ρούχα και παπούτσια.

Ακολουθώντας την τήρηση των μέτρων ασφαλείας κατά του κορονοϊού το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί με μέγιστο αριθμό συμμετεχόντων τα δώδεκα άτομα.

Η Μαρία Σούμπερτ είναι θεατρολόγος – δραματοθεραπεύτρια, συνεργάτης του Ινστιτούτου Δραματοθεραπείας ΑΙΩΝ και συγγραφέας. Από το 2013 μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2019 εργάστηκε ως Δραματοθεραπεύτρια στο Πρόγραμμα
Απεξάρτησης του Δήμου Καλλιθέας Θησέας. Την περίοδο 2013-2014 συνεργάστηκε με την Γερμανική Σχολή Αθηνών στις Δραματοθεραπευτικές Παρεμβάσεις στην Τάξη. Παρουσιάζει εργασίες και βιωματικά σεμινάρια σε συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Είναι Πρόεδρος της Ένωσης Δραματοθεραπευτών και Παιγνιοθεραπευτών Ελλάδας.
Βιβλία της κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Διάπλαση, Πάπυρος, Πόλις, Μελάνι, Κέδρος, Μπαρτζουλιάνος.

Από τις εκδόσεις Παρισιάνου κυκλοφόρησε μέσα στον Σεπτέμβριο το βιβλίο της «Ήταν κάποτε… Δραματοθεραπεία και Αφήγηση».


schubert maria seminario 2020

 


Από τη δεκαετία του '60 μέχρι σήμερα

Με την υποστήριξη:

 

Γερμανική Σχολή Αθηνών Galanis Sports Data

 

Eκδηλώσεις του μήνα

Εδώ φιλοξενούμε τις απόψεις σας

ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ
Κωνσταντίνα Σιγαλού (98)

Η Κωνσταντίνα Σιγαλού γεννήθηκε στην Αθήνα στις 08.11.80 και αποφοίτησε από τη ΓΣΑ το 1998. Σπούδασε στο τμήμα Στατιστικής & Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Π [ ... ]