Ο Νίκος Μουσιόπουλος (’73), Καθηγητής ΑΠΘ και διευθυντής Ενεργειακού Τομέα Τμήματος Μηχανολόγων Πολυτεχνικής Σχολής, συμμετέχει στο αφιέρωμα “Επαγγέλματα του μέλλοντος: Ώρες αποφάσεων για όλους“ της Καθημερινής της Κυριακής 27/6. Το αφιέρωμα απευθύνεται στις χιλιάδες νέες και νέους, τις οικογένειές τους, το στενό περιβάλλον τους, αλλά και την Πολιτεία, διότι, μετά την αγωνία των Πανελλαδικών Εξετάσεων, έρχεται η δυσκολία να συμπληρωθεί το Μηχανογραφικό Δελτίο.
Διαβάστε το πολύ ενδιαφέρον άρθρο του με τίτλο “Περιβάλλον: Πώς γίνεσαι μηχανικός αειφορίας;“ :
Περιβάλλον: Πώς γίνεσαι μηχανικός αειφορίας;
ΝΙΚΟΣ ΜΟΥΣΙΟΠΟΥΛΟΣ – Καθηγητής ΑΠΘ, διευθυντής Ενεργειακού Τομέα Τμήματος Μηχανολόγων Πολυτεχνικής Σχολής
Τα δύο μεγαλύτερα προβλήματα που θα κληθεί να επιλύσει η ανθρωπότητα τις προσεχείς δεκαετίες είναι η μεταβολή του κλίματος και η έλλειψη πρώτων υλών. Και τα δύο σχετίζονται με τη βελτίωση των όρων διαβίωσης του ολοένα αυξανόμενου πληθυσμού στη Γη. Για την αντιμετώπιση της κλιματικής μεταβολής πρέπει να μηδενιστεί η συσσώρευση των λεγομένων αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, ενώ κλειδί για την ορθολογική διαχείριση πρώτων υλών είναι η μετάβαση στην περιβόητη Κυκλική Οικονομία.
Στις παραπάνω προκλήσεις θα μπορέσουν να ανταποκριθούν κοινωνίες που θα έχουν στις τάξεις τους επαρκή αριθμό Μηχανικών Αειφορίας. Η εξειδίκευση αυτή θα εξοικειώνει τον εκκολαπτόμενο μηχανικό με τα έντονα διεπιστημονικά θέματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει στον αγώνα για τον περιορισμό του ανθρακικού αποτυπώματος οποιασδήποτε εγκατάστασης ή και μεμονωμένης διεργασίας. Θα τον εισαγάγει στις τεχνολογικές δυνατότητες υλοποίησης κτιρίων με ελάχιστες ενεργειακές απαιτήσεις και στις σύγχρονες πρακτικές ανάκτησης πρώτων υλών και ενέργειας από απόβλητα. Θα τον καθιστά ικανό να προωθεί συνεργασίες επιχειρήσεων με στόχο τη Βιομηχανική Συμβίωση, ενώ θα έχει όλα τα εφόδια για τον σχεδιασμό αειφόρων εφοδιαστικών αλυσίδων.
Ήδη διαφαίνεται η τάση η εξειδίκευση του Μηχανικού Αειφορίας να προσφέρεται, στο πλαίσιο ενιαίων αδιαιρέτων πενταετών προγραμμάτων, σε διάφορα Πολυτεχνικά Ιδρύματα της χώρας. Επιπρόσθετα εκτιμάται ότι το προσεχές μέλλον θα προσφερθούν στο αντικείμενο αυτό και Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών, που θα δώσουν τη δυνατότητα και σε κατόχους πρώτου πτυχίου Θετικών Επιστημών (πρώτιστα βιολόγους και χημικούς) να εισαχθούν στις Τεχνικές Αειφορίας και από την οπτική γωνία του μηχανικού. Σε όλες τις περιπτώσεις θα είναι σημαντικό οι σπουδαστές να έχουν τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης σε επιχειρήσεις, ενώ τα προγράμματα σπουδών θα είναι καλό να περιέχουν μαθήματα εξοικείωσης του φοιτητή με την επιχειρηματικότητα.
(Ολόκληρο το αφιέρωμα της Καθημερινής στο: https://www.kathimerini.gr/pages/matter-of-class/561408874/epaggelmata-toy-mellontos-ores-apofaseon-gia-oloys/?fbclid=IwAR3Ztv9wKDnKceR_8-q24nR9XgaZOmKAatZ_1HS0Nq6_3_bl37cWHQlBK9I)