Οικονομική Επιθεώρηση Ιανουάριος 2022

Κυκλοφόρησε το τεύχος του Ιανουαρίου 2022 της Οικονομικής Επιθεώρησης με κύριο άρθρο "Υψηλές προσδοκίες σε αχαρτογράφητο έδαφος" του Γιώργου Κατρούγκαλου και φιλοξενεί μία ξενάγηση στον λαβύρινθο των διεθνών γεωπολιτικών ισορροπιών με άρθρα των Αντώνη Παπαγιαννίδη, συζητήσεις με την Άννα Διαμαντοπούλου και άλλα πολλά.

Η νέα γερμανική κυβέρνηση είναι γεγονός. Για πρώτη φορά τρικομματική, με μια ιδιαίτερα ασταθή συμμαχία, με τους Φιλελεύθερους να επιδιώκουν να αποτελέσουν θεσμικό φρένο σε οποιαδήποτε προσπάθεια απομάκρυνσης από τη νεοφιλελεύθερη ορθοδοξία. Βρισκόμαστε λοιπόν σε αχαρτογράφητα νερά. Κατά τη μακροχρόνια διακυβέρνηση της καγκελαρίου Μέρκελ το γερμανικό πολιτικό σύστημα μετατόπισε τις προτεραιότητές του, από την οικοδόμηση μιας ευρωπαϊκής Γερμανίας προς την εδραίωση μιας γερμανικής Ευρώπης, με έντονα νεοφιλελεύθερα χαρακτηριστικά. Κάθε προσπάθεια εμβάθυνσης της δημοκρατικής πολιτικής ολοκλήρωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως οι πολύ μετριοπαθείς προτάσεις του προέδρου Μακρόν, έπεφταν στο κενό. Τα αδιέξοδα αυτής της πρωτοκαθεδρίας της οικονομίας έναντι της πολιτικής και της λιτότητας έναντι του κοινωνικού στοιχείου φάνηκαν ανάγλυφα κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, πάνω από όλα στην Ελλάδα. Οι μνημονιακές πολιτικές αποτέλεσαν πιο θανατηφόρο φάρμακο από την ασθένεια της κρίσης που, υποτίθεται, θα θεράπευαν και πέραν της δυστυχίας που επιφύλαξαν στον ελληνικό λαό δηλητηρίασαν κάθε ιδέα αλληλεγγύης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Περισσότερα...


Από τη δεκαετία του '60 μέχρι σήμερα

Με την υποστήριξη:

 

Γερμανική Σχολή Αθηνών Galanis Sports Data

 

Eκδηλώσεις του μήνα

Εδώ φιλοξενούμε τις απόψεις σας

ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ
Νίκος Κωστόπουλος (92)

Ο Νίκος Κωστόπουλος (92) προέρχεται από τον χώρο των Επιχειρήσεων όπου εργάζεται μέχρι σήμερα ως Στέλεχος και Σύμβουλος Διοίκησης σε Μικρομεσαίες και εισηγμένες επ [ ... ]