Ο Κώστας Παπαηλιού επισημαίνει για την ΙΖΟΛΑ

papailiou kostas isolatorenΟ Κώστας Παπαηλιού έστειλε ένα πολύ ενδιαφέρον σχόλιο με αφορμή την αναφορά μας στο βιβλίο "Καινοτομία & Βιομηχανικός μετασχηματισμός στην Ελλάδα 1950-1973" των εκδόσεων Κέρκυρα και την προέλευση του ονόματος της εταιρείας ΙΖΟΛΑ.

Στο προηγούμενο τεύχος του montags (338) υπάρχει και μια πολύ ενδιαφέρουσα αναφορά στην εταιρεία ΙΖΟΛΑ (ηταν το πρωτο μας ψυγείο!) από την οποία θέλω να σχολιάσω την πρώτη πρόταση, δηλ. ότι "Το όνομα ΙΖΟΛΑ προέρχεται από την αγγλική λέξη isolation". Αυτό το θέμα με έχει απασχολήσει στο παρελθόν στο πλαίσιο των παραδόσεων μου αλλά και του συγγράμματος μου για σύνθετους μονωτήρες (Verbundisolatoren), του οποίου σου επισυνάπτω το εξώφυλλο.

Το όνομα της εταιρείας ΙΖΟΛΑ λοιπόν επιλέχθηκε προφανώς με αναφορά στην θερμική μόνωση. Η μόνωση ομως στα αγγλικά δεν λέγεται "isolation" (που σημαίνει "απομόνωση"), αλλά "insulation", από την λατινική λέξη "insula", η οποία ίσως προήλθε με αναγραμματισμό από την ελληνική λέξη "νήσος", δηλ. ένα έδαφος απομονωμένο από την στεριά!

Τώρα αν αυτό θυμίζει τον πατέρα της νύφης στην ξεκαρδιστική κωμωδία "My big fat Greek wedding" που ανήγαγε όλες τις λέξεις στα ελληνικά, είναι μια άλλη ιστορία.


Από τη δεκαετία του '60 μέχρι σήμερα

Με την υποστήριξη:

 

Γερμανική Σχολή Αθηνών Galanis Sports Data

 

Eκδηλώσεις του μήνα

Εδώ φιλοξενούμε τις απόψεις σας

ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ
Στέλιος Βογιατζάκης (79)

Ο Στέλιος Βογιατζάκης γεννήθηκε στις 14 Μαρτίου 1962 και αποφοίτησε από την Σχολή το 1979. Σπούδασε στο Ludwig-Maximilians-Universität München και ολοκλήρωσε τις σπουδές του το 1988. Από το [ ... ]