Κώστας Χατζιώτης “Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας”

xatziotis leof vasilissis sofias«Τη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας αγάπησα και θαύμασα από μικρό παιδί τότε που οι γονείς μου με οδηγούσαν σχεδόν κάθε Κυριακή πρωί στον τότε Βασιλικό Κήπο. Καθώς φτάναμε στην είσοδο, κοντοστεκόμουν να θαυμάσω τα μεγαλόπρεπα μέγαρα που απλώνονταν επιβλητικά μπροστά στα μάτια μου. Και μακάριζα τους ευτυχείς ενοίκους που κατοικούσαν σε αυτά τα αρχοντικά. Όταν μεγαλώσω, σκεπτόμουν, θα καταγράψω την ιστορία αυτής της μοναδικής λεωφόρου».

Η λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας υπήρξε από τις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα και για όλο το μισό του 20ού αιώνα η βιτρίνα αλλά και η καρδιά της Αθήνας».

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Παρισιάνου το νέο βιβλίο του Κώστα Χατζιώτη: “Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας”. Πρόκειται για ένα τόμο 460 σελίδων με μοναδικές φωτογραφίες, με χάρτες από το 1875, το 1912 και το 1925, με ιστορίες για τους κατοίκους, και με αναφορές στους αγαπημένους περιπάτους επώνυμων Αθηναίων, όπως του Ανδρέα Συγγρού, του Λεωνίδα Δεληγιώργη, αλλά και του Κωνσταντίνου Καβάφη, πού όταν επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Αθήνα, το 1901, έγραφε:“Περπατήσαμε στην οδόν Κηφισίας, όπου είδα μερικές ωραιότατες επαύλεις, όπως του Ψύχα, του Παπούδωφ, του Συγγρού” .

Μερικοί από τους τίτλους των κεφαλαίων: Τα διατηρητεά της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας, Τα παλαιά ανάκτορα, Το Παλατάκι, Ο Εθνικός (Βασιλικός) Κήπος, Τα παραπήγματα – Το πάρκο της Ελευθερίας, Τα καταστήματα κλπ.

Μερικές μοναδικές φωτογραφίες με την πολυκατοικία Ι. Πεσματζόγλου στην γωνία Βασιλίσσης Σοφίας και Ηρώδου Αττικού σε σχέδια του Τσίλλερ, που όμως έχει κατεδαφιστεί), με το Πρατήριο της Shell στο Νο.10, με την οικία Roeser, με το μέγαρο της Δουκίσσης Πλακεντίας, αλλά και της Ριζαρείου Σχολής και από την οποία σήμερα διασώζεται ένα μικρό μόνο κτίσμα καθώς και ο ναός του Αγίου Γεωργίου.

Ακόμη φωτογραφίες από την Βίλα Μαργαρίτα στην διασταύρωση με την Μεσογείων, στην έπαυλη του Νικολάου Θών, που πυρπολήθηκε στα Δεκεμβριανά, αλλά και οικιών που σώζονται όπως της Μαριάνθης Σίμου-Ευγενίδη, του Μεγάρου Κ.Ζαρίφη, μία από τις αρχοντικότερες οικοδομές του Μεσοπολέμου, που σήμερα στεγάζει την Πρεσβεία της Σερβίας.

Διαβάστε τον Πρόλογο:

«Τη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας αγάπησα και θαύμασα από μικρό παιδί τότε που οι γονείς μου με οδηγούσαν σχεδόν κάθε Κυριακή πρωί στον τότε Βασιλικό Κήπο. Καθώς φτάναμε στην είσοδο, κοντοστεκόμουν να θαυμάσω τα μεγαλόπρεπα μέγαρα που απλώνονταν επιβλητικά μπροστά στα μάτια μου. Και μακάριζα τους ευτυχείς ενοίκους που κατοικούσαν σε αυτά τα αρχοντικά. Όταν μεγαλώσω, σκεπτόμουν, θα καταγράψω την ιστορία αυτής της μοναδικής λεωφόρου».

Η λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας υπήρξε από τις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα και για όλο το μισό του 20ού αιώνα η βιτρίνα αλλά και η καρδιά της Αθήνας.

Εκεί στεγάστηκαν οι κυριότερες κρατικές υπηρεσίες, φιλοξενήθηκαν όλες σχεδόν οι πρεσβείες και τα μουσεία, και κατοίκησαν στα πανέμορφα νεοκλασικά της μέγαρα οι σημαντικότεροι παράγοντες της ελληνικής κοινωνίας. Είναι ο δρόμος που φιλοξένησε πρίγκιπες, πρωθυπουργούς, υπουργούς, τραπεζίτες, εφοπλιστές, βιομηχάνους, καθηγητές, λογοτέχνες, ανώτερους και ανώτατους αξιωματικούς.

Προϊόν μακροχρόνιας και ενδελεχούς έρευνας, το βιβλίο «Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας. Το χρονικό του ομορφότερου δρόμου της Αθήνας. Ιστορία – Κάτοικοι – Διαδρομές», είναι ένα συναρπαστικό χρονικό και ένα πολύτιμο λεύκωμα.

Στις 460 σελίδες του καταγράφεται με παραστατικότητα και ισχυρή τεκμηρίωση η ζωή της ιστορικής λεωφόρου από τη χάραξή της και μέχρι τις μέρες μας.

Ο γνωστός αθηναιογράφος και ιστορικός Κώστας Χρ. Χατζιώτης παραδίδει ένα ακόμη βιβλίο που θα καταστεί έργο αναφοράς στη βιβλιογραφία για την πόλη των Αθηνών και τη σύγχρονη Ιστορία της.

Την πολυτελή έκδοση συμπληρώνουν πλουσιότατο φωτογραφικό και δυσεύρετο αρχειακό υλικό.

xatziotis leof vasilissis sofias 1

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας