Νίκος Κυριαζής: "Το πρόσωπο του πολέμου στον 21ο αιώνα"

nikos kyriazis to prosopo tou polemouΤο βιβλίο του Νίκου Κυριαζή "Το πρόσωπο του πολέμου στον 21ο αιώνα" συμμετείχε στην πρόσφατη Α' ψηφοφορία του αναγνωστικού κοινού των 9ων Βραβείων Βιβλίου Public η οποία θα αναδείξει τους 10 επικρατέστερους τίτλους βιβλίων.

Το πρόσωπο του πολέμου ξεκίνησε ως ιδέα από δύο μελέτες που ολοκληρώθηκαν το Δεκέμβριο του 1999 για λογαριασμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Ο Ν.Κ. Κυριαζής, ήδη γνωστός στον τομέα αυτόν της έρευνας από τα προηγούμενα βιβλία του («Για μια νέα ισορροπία δυνάμεων» και «Ελλάδα - Τουρκία: Άμυνα και Οικονομία»), επιχειρεί εδώ μια διεπιστημονική προσέγγιση, η οποία αντλεί και συνδυάζει στοιχεία από τις διεθνείς σχέσεις, την οικονομία, τη στρατηγική, τη σύγχρονη τεχνολογία. Στο «Πρόσωπο του πολέμου στον 21ο αιώνα», ο Ν.Κ. Κυριαζής δίνει μια εικόνα των μη πυρηνικών συγκρούσεων στον 21ο αιώνα, εξετάζοντας τις βασικές αρχές των διεθνών σχέσεων και εκθέτοντας μια νέα θεωρία για την προέκταση της ισχύος. Αναπτύσσει τη σημασία της οικονομίας για τον πόλεμο από την αρχαιότητα ώς σήμερα και αναλύει τους διαφορετικούς τύπους ηγεσίας, τα μέσα διοίκησης που έχουν σήμερα στη διάθεσή τους οι πολιτικοί και οι στρατιωτικοί ηγέτες και τα Συστήματα Διοίκησης, Ελέγχου, Επικοινωνιών, Πληροφορικής και Πληροφόρησης, γνωστά ως C41. Για πρώτη φορά παρουσιάζονται εδώ οι εξελίξεις της τεχνολογίας με συγκριτικά παραδείγματα αμερικανικών, γαλλικών και βρετανικών C41.

Ο συγγραφέας αναφέρεται, εν συνεχεία, στη σημασία της πληροφόρησης από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και περιγράφει τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα με τα οποία οι στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφόρησης συγκεντρώνουν και αναλύουν το υλικό τους. Περιγράφει επίσης τα δυτικοευρωπαϊκά δορυφορικά προγράμματα επικοινωνιών και φωτογράφησης και τις μελλοντικές εφαρμογές των τεχνολογικών εξελίξεων.
Στο τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου του ο Ν.Κ. Κυριαζής αναφέρεται στη λειτουργία και στις δυνατότητες των βλημάτων Κρουζ.
Το βιβλίο «Το πρόσωπο του πολέμου στον 21ο αιώνα» περιλαμβάνει σειρά από σχεδιαγράμματα και χάρτες, που εκπονήθηκαν ειδικά για την παρούσα έκδοση.


Από τη δεκαετία του '60 μέχρι σήμερα

Με την υποστήριξη:

 

Γερμανική Σχολή Αθηνών Galanis Sports Data

 

Eκδηλώσεις του μήνα

Εδώ φιλοξενούμε τις απόψεις σας

ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ
Δαμιανός Μαυρίδης (43) (1925-2001)

Ο Δάμος Μαυρίδης γεννήθηκε το 1925 και αποφοίτησε από τη Σχολή το 1943. Μπήκε πρώτος στο ΕΜΠ και αμέσως μετά κατετάγη στον ΕΔΕΣ του Ναπολέοντα Ζέρβα αναπτύσσοντας αντισ [ ... ]