Με αφορμή την δημοσίευση του βιογραφικού της Άλκης Γουλιμή που ήταν στην Σχολήστην Β’ Γυμνασίου, όπως και ο αδελφός της, Νίκος, εντοπίσαμε ένα άρθρο για την έκδοση από την Τράπεζα της Ελλάδος που αναφέρεται στον πατέρα τους Κωνσταντίνο Γουλιμή, διακεκριμένο δικηγόρο και βοτανολόγο που συνδέει την οικογένεια Γουλιμή με την Νίκη Γουλανδρή, απόφοιτο επίσης της Σχολής.
Κατόπιν στενής συνεργασίας με το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας πραγματοποιήθηκε το πρώτο νόμισμα της σειράς η TULIPA GOULIMYI.
Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του είναι ότι η πρόσθια όψη είναι έγχρωμη, όπου αποδίδεται το σχέδιο του φυτού, όπως το έχει σχεδιάσει η Νίκη Γουλανδρή. Η δε οπίσθια απεικονίζει ανάγλυφα το λουλούδι με πιο αφαιρετική διάθεση.
Η Τουλίπα η γουλίμειος (Tulipa goulimyi) ανακαλύφθηκε από τον Κωνσταντίνο Γουλιμή το 1954 και περιγράφηκε το 1955 από τους Βρετανούς βοτανικούς J.R. Sealy και W.B. Turrill, οι οποίοι της έδωσαν το όνομά του. Εξαπλώνεται στη νοτιοανατολική Πελοπόννησο, την Ελαφόνησο, τα Κύθηρα (όπου είναι αρκετά κοινή), τα Αντικύθηρα και τη βορειοδυτική Κρήτη (όπου είναι πολύ σπάνια). Φύεται συνήθως σε χαμηλά υψόμετρα (0-600 μ.), κυρίως ανάμεσα σε φρύγανα και σε πετρώδη, χαλικώδη και αμμώδη εδάφη. Κύριο γνώρισμά της είναι ότι οι χιτώνες των βολβών της φέρουν στο εσωτερικό τους άφθονες εριώδεις καστανωπές τρίχες. Το άνθος της είναι συνήθως έντονο κόκκινο, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να είναι ακόμη και κίτρινο. Ανθοφορεί από τα τέλη Μαρτίου μέχρι τις αρχές Μαΐου. Έχει περιληφθεί στο πρώτο Βιβλίο ερυθρών δεδομένων των σπάνιων και απειλούμενων φυτών της Ελλάδας με το χαρακτηρισμό «Τρωτό» (Vulnerable) σύμφωνα με τους κανόνες της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης (IUCN).
Κωνσταντίνος Γουλιμής (1886-1963)
Ο Κωνσταντίνος Γουλιμής ήταν διακεκριμένος νομικός και ερασιτέχνης βοτανικός. Διετέλεσε διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών (1912-1913), νομικός σύμβουλος της εξόριστης ελληνικής κυβέρνησης την περίοδο της Κατοχής, ενώ το 1945 έγινε μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Τράπεζας της Ελλάδος. Από το 1946 ασχολήθηκε με την έρευνα της ελληνικής χλωρίδας και συνέλεξε περίπου 26.000 φυτικά δείγματα. Ανακάλυψε πολλά είδη φυτών νέα για την ελληνική χλωρίδα, μεταξύ αυτών 17 νέα για την επιστήμη, κάποια από τα οποία φέρουν το όνομά του. Η βοτανική του συλλογή φυλάσσεται σήμερα στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.
Δείτε το άρθρο όπως αναρτήθηκε στο site του Μουσείου Γουλανδρή…