Άννα Φιλίνη: Έκθεση “Πορεία Ελευθερίας”

filini1Aγαπητοί και αγαπητές μου φίλοι και φίλες, σας στέλνω την πρόσκληση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την έκθεσή μου «Πορεία Ελευθερίας» στο Μεσολόγγι, που εγκαινιάζεται το Σάββατο 22 Οκτωβρίου στο εξαιρετικά ωραίο «Κτίριο Χρυσόγελου».

Τα ζωγραφικά έργα που φέρνω στο Μεσολόγγι-σε αυτήν εδώ την ιερή πόλη- μιλούν για την μνήμη και την ιστορία. Είναι εικόνες από αγώνες για την ελευθερία αλλά και για τη δημιουργία και την τέχνη, την αγάπη και τον έρωτα. Είναι, τελικά, εικόνες μιας ατέρμονης πορείας ανθρώπινων προσπαθειών, που, όσο περνούν τα χρόνια και ερευνώ ζωγραφίζοντας, οδηγούν σε έναν δρόμο που συγκινεί και γοητεύει όλο και περισσότερο.

Τα έργα που παρουσιάζονται προέρχονται από τρεις ζωγραφικές ενότητες, που δίνουν και έναν χαρακτήρα αναδρομής πάνω στη ζωγραφική δουλειά μου τελευταίας δεκαετίας σχετικά με την ιστορία:

Πρώτη ενότητα και αφετηρία της έκθεσης στο Μεσολόγγι είναι το «Ζωγραφικό αφιέρωμα για την Παλιγγενεσία», που έγινε για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Αποτελείται από 12 πίνακες 70 Χ100 εκ. με λάδι σε μουσαμά και έχει ήδη παρουσιαστεί στην Αθήνα στο Ίδρυμα Κακογιάννης και στη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων.

Η δεύτερη ενότητα περιλαμβάνει μια σειρά καινούργιων έργων που δημιουργήθηκαν ειδικά για την έκθεση στο Μεσολόγγι και είναι εμπνευσμένα από το ποίημα «Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» του Διονυσίου Σολωμού. Είναι υδατογραφίες του 2022 με διαστάσεις 50Χ70 εκ.

Η Τρίτη ενότητα είναι τα έργα από το τετράπτυχο «Ταξίδι προς την Ελευθερία» που παρουσιάστηκε στην Αθήνα το 2012 και στη Θεσσαλονίκη το 2015. Οι εικόνες τους, ζωγραφική με λάδι σε μουσαμά 210 Χ 100 εκ η καθεμία, συνδιαλέγονται με την απελευθερωτική ποίηση του υπερρεαλισμού και επικεντρώνονται σε 4 περιόδους της ιστορίας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο: α) 1945 – 191952, β) 1952 – 1967, γ) 1968 1975, δ) τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2010.

Άννα Φιλίνη, Οκτώβριος 2022

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας