Ο Κώστας Παπαηλιού θα είναι ο βασικός ομιλητής στην εκδήλωση της Βυρωνικής Εταιρείας Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου που τιμά την επέτειο των 200 χρόνων από τον θάνατο του Γερμανού Φιλέλληνα Στρατηγού Καρλ Νόρμανκαι μας προσκαλεί στο Μεσολόγγι.
Η εκδήλωση θα λάβει χώρα την Κυριακή 13 Νοεμβρίου στις 11.00 στο Βυρώνειο κτήριο και θα ξεκινήσει με χαιρετισμό της Προέδρου Ροδάνθης Φλώρου.
Η ομιλία του Κώστα Παπαηλιού, που εκτός από απόφοιτος είναι συγγραφέας και συλλέκτης σπάνιων βιβλίων θα έχει τίτλο: “Στρατηγός Νόρμαν: Από το Έρενφελς στο Μεσολόγγι“.
Το πρόγραμμα θα συυνεχιστεί με ανάγνωση τριών επιστολών του Στρατηγού Νόρμαν που γράφτηκαν στο Ναβαρίνο, την Κόρινθο και το Μεσολόγγι, από τον Τάσο Ζήκα και την Φανή Πρεμέτη, μέλη της Θεατρικής Ομάδας ενηλίκων του Πολιτιστικού Εργαστηρίου.
Ο Μάνος Πανόπουλος θα εκτελέσει στο πιάνο την Sonata No1 op.10 του Μπετόβεν και η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με απονομές.
Να θυμίσουμε ότι ο Κώστας Παπαηλιού είχε οργανώσει και συντονίσει την Φιλελληνική Εκδήλωση στο Ινστιτούτο Goethe στις 8 Ιουλίου 2022, αλλά και την επναναληπτική στο Πέτα δύο ημέρες μετά στις 10.7, στην οποία παρών ήταν και οPaul Graf von Normann-Ehrenfels, απόγονος του μεγάλου Φιλέλληνα Στρατηγού Νόρμαν.
Η ζωή και η δράση του μεγάλου γερμανού Φιλέλληνα στρατηγού Νόρμαν
Ο στρατηγός Καρλ Νόρμαν κατάγονταν από μια αριστροκρατική οικογένεια. Ο πατέρας του, διάσημος νομικός, ήταν πρωθυπουργός του βασιλιά του κρατιδιου της Βυρτεμβέργης, ο οποίος για να τον ανταμείψει για τις πολύτιμες υπηρεσίες του τον εχρισε ευγενή (κόμη) και του δωρησε το παλάτι Έρενφελς, το οποίο ανήκει μέχρι σήμερα στην οικογένεια.
Ο Καρλ Νόρμαν γεννήθηκε το 1784 στη Στουτγάρδη και άρχισε από νεαρά ηλικία την στρατιωτική του καριέρα. Συμμετείχε στις μάχες των Ναπολεόντιων πολέμων, όπου διακρίθηκε για την μεγάλη του ανδρεία. Μετά απο ένα ατυχή χειρισμό στην μάχη των εθνών στη Λειψία, έπεσε σε δυσμένεια και καθαιρέθηκε. Παρόλα αυτά ήταν ιδιαίτερα αγαπητός και όταν ξέσπασε η Ελληνική Επανάσταση του ανετέθη από τον Φιλελληνικό σύλλογο της Στουτγάρδης η οργάνωση ενός εκστρατευτικού σώματος για την βοήθεια των επαναστατημενων Ελλήνων.
Από την πρώτη στιγμή που έφτασε στο Ναβαρίνο στις αρχές του 1822, κατέδειξε τις στρατιωτικές του ικανότητες και έτσι του ανατέθηκε η αρχηγεία του τάγματος των Φιλελλήνων και της λεγόμενης Ηπειρωτικής εκστρατείας. Μετά από κάποιες πρώτες επιτυχίες το τάγμα
αποδεκατίστηκε στην άτυχη μάχη του Πέτα, ο Νόρμαν τραυματίστηκε σοβαρά, επέστρεψε στο Μεσολόγγι, όπου συνέχισε να προσφέρει τις υπηρεσίες του μέχρι το θάνατο του τον Νοέμβριο του 1822.
Η παρουσίαση θα εστιάσει στη ζωή του Νόρμαν, την οικογένεια του, την μέχρι τώρα άγνωστη αλληλογραφία του με τους οικείους του και με παλιούς συμπολεμιστές του, αλλά και θα περιγράψει το φιλελληνικό κλίμα που επικρατούσε τότε στην Γερμανία και ιδιαίτερα στην Στουτγάρδη, όπου ιδρύθηκε και έδρασε ο πρώτος φιλελληνικός σύλλογος παγκοσμίως.