Παράταση της έκθεσης της Άννας Φιλίνη

fillini anna missolonghi1Η έκθεση της Άννας Φιλίνη με τίτλο «Πορεία Ελευθερίας», που βρίσκεται στο κτίριο Χρυσόγελου στο Μεσολόγγι από τις 22 Οκτωβρίου 2022, παρατείνεται μέχρι το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου.

Στο Μεσολόγγι η Άννα Φιλίνη παρουσιάζει μαζί με τις 12 εικόνες του έργου Αφιέρωμα στην Παλιγγενεσία και νέα έργα, που δημιουργήθηκαν στα μέσα του 2022 ειδικά για την έκθεση στην Ιερή Πόλη: Είναι έργα με υδατοχρώματα διαστάσεων 50Χ70 εκ., που αναφέρονται στην Πολιορκία του Μεσολογγίου και είναι εμπνευσμένα από το ποίημα «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» του Διονυσίου Σολωμού.Τα έργα αυτά εστιάζουν στην ηρωική αντοχή των εγκλείστων στο φρούριο και την ιδιαίτερη καρτερία των γυναικών, τον ανθρώπινο πόνο για τους σκοτωμένους στον πόλεμο, για τις κακουχίες από την αυξανόμενη έλλειψη τροφής και τις ασθένειες. Ταυτόχρονα εστιάζουν στα λόγια του ποιητή για τις προκλήσεις της ζωής, που δοκιμάζουν την αντοχή των πολιορκημένων μέσα στην άνοιξη με τις ομορφιές της φύσης και τη γέννηση του έρωτα, που θεριεύει την προσμονή μέχρι τον θάνατο. Εστιάζουν στην αστείρευτη ελπίδα να έρθουν ενισχύσεις από τη θάλασσα στους τελευταίους μήνες της Πολιορκίας καθώς οι Πολιορκημένοι περιμένουν τον φιλικό στόλο, που τελικά δεν θα έρθει ποτέ, και στις προετοιμασίες στο τέλος για την Έξοδο, τον Απρίλη του 1826.

Ο αρχικός πυρήνας της έκθεσης περιλαμβάνει το «Ζωγραφικό Αφιέρωμα στην Παλιγγενεσία» με 12 έργα, λάδια σε μουσαμά διαστάσεων 70Χ100 εκ., που έγιναν για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και έχουν εκτεθεί το 2021 στην Αθήνα και το 2022 στα Γιάννενα.

Η τωρινή έκθεση της Άννας Φιλίνη στο Μεσολόγγι έχει και αναδρομικό χαρακτήρα, με έργα της τελευταίας δεκαετίας, που όλα αναφέρονται στην ιστορία. Εδώ παρουσιάζεται και το τετράπτυχο «Ταξίδι προς την Ελευθερία» με θέμα την περίοδο 1945-2010 – λάδι σε μουσαμά, 1 μ. ύψος και 8,40 μ. μήκος – που έχει εκτεθεί για πρώτη φορά το 2012.

Η έκθεση στο Μεσολόγγι διοργανώθηκε από τον Τομέα Πολιτισμού Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας της

Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με την ευθύνη της Αποστολίας Πάστρα και με την επιμέλεια της

Μαρίας Καρατζογιάννη.

Στη φωτογραφία:

Η γη του Μεσολογγίου αγκαλιάζει τον Μάρκο Μπότσαρη και τον Μπάυρον(«Ελεύθεροι Πολιορκημένοι»)

………………………………………

στού Μάρκου το χώμα. διαβαίνει κι΄αγάλι ξαπλώνετ΄εκεί,

πού εβγήκ΄η μεγάλη τού Μπάϊρον ψυχή.

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας