Ο Max Luethi (1975) στο βιβλίο του «Το λαϊκό παραμύθι ως ποίησης, αισθητική και ανθρωπολογία» (Εκδόσεις Πατάκη) περιγράφει το κύριο μέρος της δομής του παραμυθιού ως μια διατάραξη στην ρουτίνα του ήρωα και της ηρωίδας -μια ζωή που, είτε καλή είτε κακή, είναι κάτι οικεία, τον/την κάνει να αισθάνεται ασφαλής και να έχει τον έλεγχο των όσων συμβαίνουν. Αυτή η απότομη αλλαγή όμως, θα δημιουργήσει την ανάγκη για περαιτέρω βήματα: ο ήρωας/ η ηρωίδα θα βρεθεί να παλεύει να δημιουργήσει μια νέα ισορροπία ή τουλάχιστον να επιστρέψει στο οικείο παρελθόν.
Αυτή η δομή φαίνεται να έχει πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα όταν χρησιμοποιείται στη δραματοθεραπεία, καθώς δεν ξεκινάει με τη σκέψη (τη δημιουργία εικόνων ή την επιλογή προβολικών αντικειμένων) αλλά με την κίνηση, επιτρέποντας στο ασυνείδητο να εκφραστεί πιο ελεύθερα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε ατομικές όσο και σε ομαδικές συνεδρίες. Στόχος του εργαστηρίου είναι να διερευνήσουμε τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας ξαναμπαίνει σε κίνηση, μετά από μια απότομη ακινησία, αλλά και τον τρόπο που προσαρμοζόμαστε και αντιδρούμε στις αλλαγές. Θα διερευνήσουμε τις ιστορίες που θα ξεπηδήσουν από την κίνηση αυτή, τους ρόλους, αλλά και τα συναισθήματα και τις εμπειρίες που είναι εμποτισμένη η έννοια της αλλαγής.
Δεν χρειάζεται προηγούμενη εμπειρία στη Δραματοθεραπεία.
Οι συμμετέχοντες καλούνται να προσέλθουν με άνετα ρούχα και καλτσάκια ή παντοφλάκια καθώς δεν θα φοράμε παπούτσια την ώρα του εργαστηρίου.
(Ο πίνακας είναι του Henri Matisse)
Πληροφορίες/ εγγραφές:
schubertmaria@outlook.com
aeongr@otenet.gr
6938255522 (Μ.Σούμπερτ)
Κόστος συμμετοχής: 40€ (στην τιμή δεν συμπεριλαμβάνεται ο ΦΠΑ)
Μειωμένο: 30€
Θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής
Η Μαρία Σούμπερτ, είναι Θεατρολόγος (ΤΘΣ)- Δραματοθεραπεύτρια (Ινστιτούτο Δραματοθεραπείας ΑΙΩΝ), Υπ.Δρ. ΤΘΣ ΕΚΠΑ με ερευνητικό αντικείμενο τη Δραματοθεραπευτική Παράσταση με άτομα με ζητήματα εικόνας σώματος και διατροφικές διαταραχές.
Συνεργάζεται με το Ινστιτούτο Δραματοθεραπείας ΑΙΩΝ από το 2013 και με το Κέντρο Λόγου, Ομιλίας και Μάθησης Spell από το 2021.
Έχει συνεργαστεί με το Πρόγραμμα Απεξάρτησης του Δήμου Καλλιθέας ΘΗΣΕΑΣ (2013-2019), το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (2018-2021) και την Γερμανική Σχολή Αθηνών (2015-2017).
Εφαρμόζει τη Δραματοθεραπεία σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο, καθώς και στη δημιουργική εποπτεία (Ινστιτούτο Δραματοθεραπείας ΑΙΩΝ).
Είναι Πρόεδρος της Ένωσης Δραματοθεραπευτών και Παιγνιοθεραπευτών Ελλάδας και διεθνές μέλος του British Association of Dramatherapists. Συμμετέχει σε συνέδρια και ημερίδες για τη Δραματοθεραπεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό και συντονίζει εργαστήρια Δραματοθεραπείας.
Είναι ενεργή στον χώρο των εκδόσεων ως συγγραφέας λογοτεχνικών και παιδικών βιβλίων και ως μεταφράστρια από το 1998.
Μεταφράζει βιβλία δραματοθεραπείας στα ελληνικά και επιστημονικά της άρθρα συμπεριλαμβάνονται στις εκδόσεις των επιστημονικών περιοδικών Dramatherapy Journal και Drama Therapy Review.
Από τις εκδόσεις Παρισιάνου κυκλοφορεί το βιβλίο της “Ήταν κάποτε… Δραματοθεραπεία και Αφήγηση” (2020).