«Από το σώμα στην ιστορία: δουλεύοντας δραματοθεραπευτικά πάνω στην ανάπτυξη ιστοριών»

schubert maria dramatotherapeiaΣύμφωνα με τη θεωρία του Μαξ Λούθι (1975) η δομή των κλασικών παραμυθιών αναπτύσσεται τη στιγμή που ο ήρωας και η ηρωίδα αναγκάζονται να βγουν από την ρουτίνα τους. Αυτή η απότομη αλλαγή θα δημιουργήσει την ανάγκη για περαιτέρω βήματα: ο ήρωας/ η ηρωίδα θα βρεθεί να παλεύει να δημιουργήσει μια νέα ισορροπία αφού το οικείο παρελθόν δεν υπάρχει πια. Στο εργαστήριο αυτό θα επεξεργαστούμε τη δομή που προκύπτει μέσα από τη θεωρία του Λούθι, εκκινώντας όμως όχι από τη φαντασία όπως η πλειοψηφία των αφηγηματικών μοντέλων, αλλά από το σώμα, χρησιμοποιώντας ως κύρια μέθοδο τη Δραματοθεραπεία.

Η Δραματοθεραπεία είναι μια ψυχοθεραπευτική μέθοδος που αντλεί από τον χώρο του Θεάτρου και της Τέχνης, με στόχο και σκοπό τα θεραπευόμενα άτομα να πάρουν την απαραίτητη αισθητική απόσταση και να επεξεργαστούν ζητήματα και δυσκολίες που κάτω από άλλες συνθήκες ίσως δυσκολεύονταν να προσεγγίσουν. Ταυτόχρονα η επαφή με την Τέχνη και το σώμα επιτρέπουν στο ασυνείδητο να εκφραστεί με μεγαλύτερη ελευθερία, χωρίς τη λογοκρισία που η ίδια η σκέψη συχνά επιβάλλει. Με τον τρόπο αυτό έχουμε τη δυνατότητα να ανακαλύψουμε πράγματα για τον εαυτό μας που ίσως να μην τα φανταζόμασταν. Αντίστοιχα και το Αφηγηματικό μοντέλο είναι ένα από τα πιο δημιουργικά και αποτελεσματικά μοντέλα που εφαρμόζονται στη Δραματοθεραπεία, τόσο στην πρόληψη, όσο και στη θεραπεία και την αξιολόγηση, χρησιμοποιώντας τόσο ιστορίες που δημιουργούν οι θεραπευόμενοι/ες, αλλά και από όλο το φάσμα της παγκόσμιας λαϊκής παράδοσης.

Κόστος συμμετοχής: 40€ και 20€ για τα μέλη του Δικτύου που είναι ταμειακώς εντάξει

Τόπος: Ινστιτούτο Δραματοθεραπείας ΑΙΩΝ, Πρατίνου 72, Αθήνα

Πληροφορίες: Μαρία Σούμπερτ, 6938 255522

Δήλωση Συμμετοχής: αποστολή email στο apofoitoi.theatre.ekpa@gmail.com, αναγράφοντας στο θέμα τον τίτλο του εργαστηρίου.

Τρόπος Πληρωμής: Με κατάθεση στον λογαριασμό:

Εθνική Τράπεζα, IBAN GR9801101180000011800474816 μέχρι τις 25/01/2024

Δικαιούχος: Δίκτυο Αποφοίτων

Αιτιολόγηση: Ονοματ/μο & Τίτλος Εργαστηρίου και αποστολή του αποδεικτικού μεταφοράς στο apofoitoi.theatre.ekpa@gmail.com

Η Μαρία Σούμπερτ, είναι Θεατρολόγος (ΤΘΣ)- Δραματοθεραπεύτρια (Ινστιτούτο Δραματοθεραπείας ΑΙΩΝ) και Υποψήφια Διδάκτωρ στο ΤΘΣ ΕΚΠΑ με ερευνητικό αντικείμενο τη Δραματοθεραπευτική Παράσταση με άτομα με ζητήματα εικόνας σώματος και διατροφικές διαταραχές. Συνεργάζεται με το Ινστιτούτο Δραματοθεραπείας ΑΙΩΝ από το 2013 και με το Κέντρο Λόγου, Ομιλίας και Μάθησης Spell από το 2021. Έχει συνεργαστεί με το Πρόγραμμα Απεξάρτησης του Δήμου Καλλιθέας ΘΗΣΕΑΣ (2013-2019), το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (2018-2021) και την Γερμανική Σχολή Αθηνών (2015- 2017). Εφαρμόζει τη Δραματοθεραπεία σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο, καθώς και στη δημιουργική εποπτεία (Ινστιτούτο Δραματοθεραπείας ΑΙΩΝ). Είναι Πρόεδρος της Ένωσης Δραματοθεραπευτών και Παιγνιοθεραπευτών Ελλάδας και διεθνές μέλος του British Association of Dramatherapists. Συμμετέχει σε συνέδρια και ημερίδες για τη Δραματοθεραπεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό και συντονίζει εργαστήρια Δραματοθεραπείας. Είναι ενεργή στον χώρο των εκδόσεων ως συγγραφέας λογοτεχνικών και παιδικών βιβλίων και ως μεταφράστρια από το 1998. Μεταφράζει βιβλία δραματοθεραπείας στα ελληνικά και επιστημονικά της άρθρα συμπεριλαμβάνονται στις εκδόσεις των επιστημονικών περιοδικών Dramatherapy Journal και Drama Therapy Review. Είναι μέλος του editorial board του βρετανικού επιστημονικού περιοδικού Dramatherapy Journal. Από τις εκδόσεις Παρισιάνου κυκλοφορεί το βιβλίο της «Ήταν κάποτε… Δραματοθεραπεία και Αφήγηση» (2020).

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας