Αριστοτέλης ΑΙ – Ένα πρωτοποριακό συνέδριο για την Ηθική στην Τεχνητή Νοημοσύνη

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024 – Ωδείο Αθηνών, Λύκειο Αριστοτέλη, 13:30-23:30

Δύο από τα σημαντικότερα διεθνώς πανεπιστήμια, η Οξφόρδη και το Στάνφορντ «έρχονται» στην Αθήνα και σε συνεργασία με το με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» και το World Human Forum διοργανώνουν ένα ολοήμερο συνέδριο με τίτλο The Lyceum Project: AI Ethics with Aristotle την Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024 στο Ωδείο Αθηνών αλλά και στο Λύκειο του Αριστοτέλη με συναρπαστικές ομιλίες, παρουσιάσεις, διεπιστημονικούς διαλόγους και ένα masterclass που συνδυάζει το χορό και την δημοκρατία.

Η γλώσσα εργασίας του συνεδρίου θα είναι τα αγγλικά.

Το συνέδριο θα αποτελέσει μια μοναδική ευκαιρία για όσους επιθυμούν να εξερευνήσουν τη διασταύρωση της αρχαίας φιλοσοφίας και των καινοτόμων εξελίξεων στην τεχνητή νοημοσύνη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης την ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ οι καθηγητές και σπουδαστές φιλοσοφίας θα συζητήσουν ένα από τα πιο πιεστικά ερωτήματα της εποχής μας «πώς μπορούμε να ρυθμίσουμε ηθικά την τεχνητή νοημοσύνη;».

Ο καθηγητής John Tasioulas, Διευθυντής του Ινστιτούτου Ηθικής στην Τεχνητή Νοημοσύνη (TN) του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, δήλωσε: «Η Αριστοτελική προσέγγιση στην ηθική, με προεξέχουσα την έννοια της ευδαιμονίας, έχει μεγάλες δυνατότητες να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε το επιτακτικό ερώτημα τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης. Είμαστε ενθουσιασμένοι που φέρνουμε φιλοσόφους, επιστήμονες, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και επιχειρηματίες σε έναν ολοήμερο διάλογο σχετικά με το πώς η αρχαία σοφία μπορεί να ρίξει φως στις σύγχρονες προκλήσεις».

Ο Josiah Ober, Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών και Κλασικών Σπουδών στην έδρα «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης» στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, προσθέτει: «Οι ηθικές και πολιτικές ιδέες του Αριστοτέλη προσφέρουν στους φιλοσόφους, επιστήμονες, μηχανικούς και πολίτες τη δυνατότητα να στοχαστούν μαζί για το πώς οι άνθρωποι μπορούν να έχουν μια καλή ζωή ως κοινωνικά όντα στην αναδυόμενη εποχή της τεχνητής νοημοσύνης. Πρέπει να διερευνήσουμε τις ευκαιρίες καθώς και τις προκλήσεις για την ατομική και δημοκρατική ευημερία σε ένα μέλλον στο οποίο η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι όλο και περισσότερο μέρος της ζωής μας. Το αρχαίο Λύκειο ήταν ένα κέντρο πρωτοποριακής διεπιστημονικής έρευνας που συνδύαζε την ηθική φιλοσοφία με τη φυσική επιστήμη. Το “The Lyceum Project” ανανεώνει αυτό το όραμα για τον 21ο αιώνα».

Ο Γιώργος Νούνεσης, Διευθυντής και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», τονίζει: «Δεν υπάρχει ηθικά ουδέτερη τεχνητή νοημοσύνη και η έρευνα υψηλής ποιότητας για την τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να αγνοήσει τις εγγενείς ηθικές διαστάσεις της. Η αρχαία ελληνική φιλοσοφία μπορεί να αποτελέσει έναν πολύτιμο οδηγό σε αυτήν τη συζήτηση. Από αυτήν τη σκοπιά, η αριστοτελική φιλοσοφία μπορεί να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο καλλιεργώντας τον ηθικό στοχασμό, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη κατανόηση των κοινωνικών επιπτώσεων της τεχνητής νοημοσύνης και διευρύνοντας τον διάλογο με την κοινωνία».

Η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, Πρόεδρος του World Human Forum, ανέφερε ότι «αυτό το συνέδριο είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς το όραμά μας να δώσουμε ξανά πνοή στο Λύκειο του Αριστοτέλη, δείχνοντας το πόσο επίκαιρη παραμένει η διδασκαλία του μεγάλου φιλοσόφου για την αντιμετώπιση των σημερινών παγκόσμιων προκλήσεων. Φιλοδοξούμε το Λύκειο να γίνει διεθνές σημείο σύνδεσης και αναφοράς. Αυτή είναι, άλλωστε, η αρχική τοποθεσία όπου ο εμβληματικός φιλόσοφος στοχάστηκε, δίδαξε και ανέπτυξε πολλές από τις ιδέες που διαμόρφωσαν τον Δυτικό Πολιτισμό».

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης καθώς και τους ομιλητές μπορείτε να τα βρείτε εδώ.

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό με ελεύθερη είσοδο, αλλά απαιτείται εγγραφή εδώ:

https://www.oxford-aiethics.ox.ac.uk/lyceum-project-ai-ethics-aristotle-registration

Στο “The Lyceum Project”, οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες θα παρακολουθήσουν κορυφαίους φιλοσόφους, επαγγελματίες και φορείς χάραξης πολιτικής σε μια σειρά από εξαιρετικά ενδιαφέρουσες συνεδρίες, όπως:

1. Πάνελ φιλοσόφων: Οι καθηγητές John Tasioulas και Josiah Ober συζητούν τις φιλοσοφικές ιδέες που μπορούν να καθοδηγήσουν την ηθική ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.

2. Πάνελ ειδικών στην Τεχνητή Νοημοσύνη: Μια ομάδα σημαντικών προσωπικοτήτων από την ακαδημαϊκή, τεχνική, επιχειρηματική και ρυθμιστική σφαίρα της τεχνητής νοημοσύνης συζητά τις πρακτικές δυνατότητες ενσωμάτωσης της φιλοσοφίας και της ηθικής στις πρακτικές της τεχνητής νοημοσύνης.

3. Ομιλία του Πρωθυπουργού της Ελλάδας: Το συνέδριο θα τιμήσει με ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα μοιραστεί το όραμά του για την ηθική ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης στην Ελλάδα και τη σημασία της αναγέννησης του Λυκείου του Αριστοτέλη σήμερα.

4. Συνεδρίες Ερευνητών και Ερευνητριών Πρώιμης Σταδιοδρομίας: Εκτενείς συνεδρίες για τη γνωριμία με την πιο πρόσφατη έρευνα νέων ερευνητών/τριών που ασχολούνται με την ανάπτυξη της αριστοτελικής ηθικής για την τεχνητή νοημοσύνη.

5. Λύκειο του Αριστοτέλη – Μια βιωματική εμπειρία σε έναν τόπο ιδεών: Η ημέρα θα ολοκληρωθεί με ένα βραδινό πρόγραμμα που θα περιέχει έναν διεπιστημονικό διάλογο νέων για τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου και ένα διαδραστικό masterclass του έργου ΙΝ C της Sasha Waltz σε μουσική του Terry Riley με τους σπουδαστές χορού του Ωδείου Αθηνών, προσφέροντας ένα εντυπωσιακό κλείσιμο σε μια πνευματικά συναρπαστική ημέρα.

Μη χάσετε αυτή την ευκαιρία να γίνετε μέρος των πιο δυναμικών συζητήσεων στην καρδιά της Αθήνας!

Εταίροι και διοργανωτές του The Lyceum Project

Ινστιτούτο Ηθικής στην ΤΝ

Το Ινστιτούτο Ηθικής στην ΤΝ (Institute for Ethics in AI) συγκεντρώνει κορυφαίους παγκοσμίως φιλοσόφους και άλλους ειδήμονες από τις ανθρωπιστικές επιστήμες μαζί με μηχανικούς υπολογιστών και χρήστες της τεχνητής νοημοσύνης στον ακαδημαϊκό χώρο, τις επιχειρήσεις και την κυβέρνηση. Η ηθική και η διακυβέρνηση της τεχνητής νοημοσύνης είναι ένας εξαιρετικά δραστήριος τομέας έρευνας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Ινστιτούτο προσφέρει μια ευκαιρία να κάνουμε ένα τολμηρό άλμα προς τα εμπρός από αυτήν την βάση. Το Ινστιτούτο είναι μέρος της Φιλοσοφικής Σχολής και θα στεγαστεί στο Κέντρο Ανθρωπιστικών Επιστημών Stephen A. Schwarzman στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Ανακοινώθηκε τον Ιούνιο του 2019 μετά από δωρεά του Stephen A. Schwarzman και ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2021 με μια εκδήλωση που σκοπό είχε να συζητηθεί η τεχνητή νοημοσύνη σε μια δημοκρατική κουλτούρα.

Πανεπιστήμιο Στάνφορντ – Ανθρωποκεντρική Τεχνητή Νοημοσύνη (HAI)

Η αποστολή του HAI είναι να προωθήσει την έρευνα, την εκπαίδευση, την πολιτική και την πρακτική ΤΝ για τη βελτίωση της ανθρώπινης συνθήκης. Με επικεφαλής ακαδημαϊκούς πολλών τμημάτων σε όλο το Στάνφορντ, η έρευνα επικεντρώνεται στην ανάπτυξη τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης που είναι εμπνευσμένες από την ανθρώπινη νοημοσύνη. Επίσης, γίνεται μελέτη, πρόβλεψη και καθοδήγηση του αντίκτυπου της τεχνητής νοημοσύνης στον άνθρωπο και την κοινωνία, καθώς και σχεδίαση και δημιουργία εφαρμογών ΤΝ που ενισχύουν τις ανθρώπινες ικανότητες. Μέσω του εκπαιδευτικού έργου του ινστιτούτου, οι φοιτητές και οι ηγετικοί παράγοντες σε όλα τα επίπεδα αποκτούν μια σειρά από βασικές αρχές και προοπτικές σχετικές με την τεχνητή νοημοσύνη. Ταυτόχρονα, το έργο του HAI ενθαρρύνει περιφερειακές και εθνικές συζητήσεις που οδηγούν σε άμεσο νομοθετικό αντίκτυπο.

ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» είναι ένα από τα μεγαλύτερα διεπιστημονικά ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας, που διενεργεί έργα έρευνας και καινοτομίας, χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ, ιδιωτικές εταιρείες και το Ελληνικό κράτος. Το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» παρουσιάζει αξιόλογα ερευνητικά επιτεύγματα στους τομείς της Τεχνητής Νοημοσύνης, των Προηγμένων Υλικών, της Ενέργειας, του Περιβάλλοντος και της Κλιματικής Αλλαγής, των Τηλεπικοινωνιών πέραν του 5G, της Αυτόνομης Επιστήμης και πολύ πρόσφατα της Κβαντικής Υπολογιστικής. Προγράμματα βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας υποστηρίζονται εξίσου σε τομείς που εκτείνονται από τη Φυσική των Σωματιδίων, στις Επιστήμες της Ζωής και στην Πυρηνική Τεχνολογία. Ως ελληνικό δημόσιο ερευνητικό ίδρυμα, το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» είναι πρωτοπόρο στη μεταφορά τεχνολογίας, στα προγράμματα βιομηχανικών υποτροφιών και στην υποστήριξη τεχνολογικής καινοτομίας, συμπεριλαμβανομένων τεχνολογιών διπλής χρήσης. Το Κέντρο συμμετέχει ενεργά στον ανοιχτό παγκόσμιο διάλογο σχετικά με τις ηθικές διαστάσεις των νέων τεχνολογιών. Το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού δημιούργησε το AiTHERION, έναν χώρο που σχεδιάζει και υλοποιεί πολιτιστικές εμπειρίες για την αρχαία ελληνική φιλοσοφία με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής, έναν κόμβο που προωθεί τον δημόσιο διάλογο για τις κοινωνικές προκλήσεις.

World Human Forum

Το World Human Forum είναι ένα think & do tank, ένας κόμβος γνώσης και δράσης, που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός φωτεινότερου μέλλοντος για όλους. Μια παγκόσμια πρωτοβουλία πολιτών που αναδεικνύει και διασυνδέει τις καινοτόμες δυνάμεις του πλανήτη μας προς τη δημιουργία ενός πραγματικού οικολογικού πολιτισμού. Από εμπνευσμένες ιδέες έως υλοποιήσιμα έργα, από τις μοναδικές συγκεντρώσεις στους Δελφούς και άλλους εμβληματικούς τόπους όπως η Δήλος και η Ελευσίνα, πιστεύουμε ότι ο δρόμος προς το μέλλον είναι να αναλάβουμε την προσωπική μας ευθύνη, να γίνουμε ενδυναμωμένοι πολίτες ενεργώντας για το κοινό καλό. Η προσέγγισή μας είναι ολιστική και κινητοποιεί πολίτες από ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών κλάδων. Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε όλους αυτούς που μπορούν και φέρνουν ήδη την αλλαγή.

Ίδρυμα Patrick J McGovern

Ένας παγκόσμιος φιλανθρωπικός οργανισμός του 21ου αιώνα, το Ίδρυμα Patrick J. McGovern δεσμεύεται να γεφυρώσει τα όρια της τεχνητής νοημοσύνης, της επιστήμης δεδομένων και του κοινωνικού αντίκτυπου. Το Ίδρυμα είναι η κληρονομιά του ιδρυτή της IDG Patrick J. McGovern, ο οποίος συχνά έλεγε: «Τα καλύτερα έρχονται». Αναγνώρισε τη δυνατότητα της τεχνολογίας της πληροφορίας και της νευροεπιστήμης/νευροβιολογίας να εκδημοκρατίσουν την πρόσβαση στη γνώση, να βελτιώσουν την ανθρώπινη συνθήκη και να προωθήσουν το κοινό καλό. Μια γενιά ραγδαίων εξελίξεων στην τεχνολογία μας οδήγησε σε νέες δυνατότητες, οι οποίες βρίσκονται στη διασταύρωση της τεχνολογίας της πληροφορίας και της νευροεπιστήμης, και της τεχνητής νοημοσύνης με την επιστήμη δεδομένων.

Ινστιτούτο Cosmos

Το Cosmos Institute είναι μια φιλανθρωπική πρωτοβουλία για τη σύνδεση των αρχών της ανθρώπινης ευδαιμονίας με το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης.

Η Εφημερίδα Καθημερινή είναι ο αποκλειστικός χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης.

____________________________________

Σημείωση προς τους δημοσιογράφους:

Υπεύθυνη επικοινωνίας για το Δελτίο Τύπου, Ινώ Τάφα, Επικοινωνιολόγος ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, Γραφείο

Διευθυντή: τηλ. 0030 210 650 3017, tafa@central.demokritos.gr

Χώρος Διεξαγωγής:

Ωδείον Αθηνών, Ρηγίλλης, Βασιλέως Γεωργίου Β΄ 17-19, 106 75 Αθήνα

Λύκειο Αριστοτέλη, Είσοδος Ρηγίλλης

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας