Η Ένωση Δραματοθεραπευτών και Παιγνιοθεραπευτών Ελλάδας διοργανώνει μια σειρά επιμορφωτικών σεμιναρίων που απευθύνονται σε επαγγελματίες στον χώρο της Ψυχικής Υγείας και φοιτητές/ σπουδαστές, αλλά και σε όσους και όσες ενδιαφέρονται να πληροφορηθούν για τη λειτουργία και τη χρησιμότητα της Δραματοθεραπείας και της Παιγνιοθεραπείας στους τομείς αυτούς.
Θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης.
Εικόνα σώματος και ψυχική ανθεκτικότητα
Βιωματικό σεμινάριο Δραματοθεραπείας
Συντονισμός: Ιωάννα Αυγερινού, Δραματοθεραπεύτρια
Μαρία Σούμπερτ, Δραματοθεραπεύτρια, Υπ.δρ. ΤΘΣ ΕΚΠΑ
Ημέρα: Κυριακή 12 Μαΐου
Ώρες: 11.00-14.00
Διαδικτυακό εργαστήριο, πλατφόρμα Zoom
Η έννοια της εικόνας σώματος εμφανίστηκε το 1935 όταν ο Αυστριακός νευροπαθολόγος και ψυχαναλυτής Paul Ferdinand Schilder κυκλοφόρησε το βιβλίο «The image and appearance of the human body» , όταν ξεχώρισε την πραγματική εικόνα του σώματος από την εικόνα που δημιουργεί το άτομο στο μυαλό του. Σύμφωνα με τον Schilder «Η εικόνα του ανθρώπινου σώματος σημαίνει την εικόνα του σώματός μας που σχηματίζουμε στο μυαλό μας, δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο το σώμα εμφανίζεται στον εαυτό μας. Υπάρχουν αισθήσεις που μας δίνονται σε μας. Βλέπουμε μέρη της επιφάνειας του σώματος. Έχουμε εντυπώσεις αφής, θερμότητας, πόνου. Υπάρχουν αισθήσεις που προέρχονται από τους μύες και τις θήκες τους, που δείχνουν την παραμόρφωση του μυός- αισθήσεις που προέρχονται από τη νεύρωση των μυών […] και αισθήσεις που προέρχονται από τα σπλάχνα. Πέρα από αυτό υπάρχει η άμεση εμπειρία ότι υπάρχει μια ενότητα του σώματος» . Η εικόνα σώματος όμως αφορά επίσης στο πώς το άτομο λαμβάνει και αναλύει τις πληροφορίες σχετικά με το σώμα του κάτω από την επίδραση του κοινωνικού πλαισίου στο οποίο βρίσκεται . Φαίνεται επομένως πως η μετέπειτα έρευνα κατέληξε στην έννοια της εικόνας σώματος πως είναι ένα πολυπαραγοντικό ψυχολογικό στοιχείο που επηρεάζει βαθύτατα την ποιότητα ζωής του ατόμου, ενώ για πολλά χρόνια ήταν συνδεδεμένο με την παχυσαρκία και τις διατροφικές διαταραχές .
Στο βιωματικό και θεωρητικό αυτό εργαστήριο θα επεξεργαστούμε την έννοια της εικόνας σώματος, τη σχέση της εικόνας σώματος με το βλέμμα του Άλλου, αλλά και θα διερευνήσουμε την αμφίδρομη σχέση ανάμεσα στην ψυχική ανθεκτικότητα και την εικόνα σώματός μας.
Το σεμινάριο θα έχει βιωματικό και θεωρητικό μέρος.
Η εικονογράφηση είναι της Taynee Tinsley με τίτλο Grown.
Βιογραφικά:
Η Ιωάννα Αυγερινού, είναι Δραματοθεραπεύτρια – Γεν. Γραμματέας της Ένωσης Δραματοθεραπευτών & Παιγνιοθεραπευτών Ελλάδος (ΕΔΠΕ), Επόπτρια μέσω δημιουργικής εποπτείας και Ηθοποιός (Ανωτέρα Σχολή Θεάτρου Τέχνης – Καρόλου Κουν). Εργάζεται στο Π.Ε.Γ.Κ.Α.Π – Ν.Υ στα Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας (Κ.Δ.Η.Φ) στο Χαλάνδρι και στην Άνοιξη Αττικής, ως Δραματοθεραπεύτρια σε άτομα με Αυτισμό, Σύνδρομο Down και Νοητική Αναπηρία. Συνεργάζεται με την ΚοινΣεπ «Συν-κινήσεις», Κέντρο για την Ψυχική Υγεία, την Τέχνη και την Κοινότητα, συντονίζοντας ομάδες δραματοθεραπείας και εκπαιδευτικά σεμινάρια. Είναι συντονίστρια ομάδων δραματοθεραπείας για εφήβους και νέους με αυτισμό και συμμετέχει σε ομιλίες για την δραματοθεραπεία και τον αυτισμό. Συνεργάστηκε με το Τμήμα Κλινικής Ψυχολογίας & Ψυχολογίας της Υγείας του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, ως συντονίστρια ομάδων εφήβων με διάγνωση ΔΑΦ καθώς και ως Υποστήριξη Ερευνητικού Έργου, ποσοτικής ανάλυσης της δραματοθεραπευτικής μεθόδου, στο πλαίσιο διδακτορικής διατριβής «Δραματοθεραπεία & Αυτισμός», Τμήμα Κλινικής Ψυχολογίας της Υγείας, Πανεπιστήμιο Εδιμβούργου, Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει εργαστεί σε Ψυχιατρικές Δομές & Κέντρα Απεξάρτησης – ΚΕΘΕΑ – Α, 18ΑΝΩ, Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής-Ζωγράφου, με πληθυσμούς με ψυχωσική συνδρομή, γονείς τοξικοεξαρτημένων και εξαρτήσεις τζόγου. Είναι Συντονίστρια Εργαστηρίων/ Σεμιναρίων και Webinars Δραματοθεραπείας και συνεργάζεται με Κέντρα Ψυχικής Υγείας και Δήμους. Έχει συμμετάσχει, σε πανελλήνια και διεθνή συνέδρια που αφορούν την ψυχική υγεία, με ομιλίες, βιωματικά εργαστήρια και ερευνητικό έργο.
Η Μαρία Σούμπερτ, είναι Θεατρολόγος (ΤΘΣ)- Δραματοθεραπεύτρια (Ινστιτούτο Δραματοθεραπείας ΑΙΩΝ) και Υποψήφια Διδάκτωρ στο ΤΘΣ ΕΚΠΑ με ερευνητικό αντικείμενο τη Δραματοθεραπευτική Παράσταση με άτομα με ζητήματα εικόνας σώματος και διατροφικές διαταραχές. Συνεργάζεται με το Ινστιτούτο Δραματοθεραπείας ΑΙΩΝ από το 2013 και με το Κέντρο Λόγου, Ομιλίας και Μάθησης Spell από το 2021. Έχει συνεργαστεί με το Πρόγραμμα Απεξάρτησης του Δήμου Καλλιθέας ΘΗΣΕΑΣ (2013-2019), το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (2018-2021) και την Γερμανική Σχολή Αθηνών (2015- 2017). Εφαρμόζει τη Δραματοθεραπεία σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο, καθώς και στη δημιουργική εποπτεία (Ινστιτούτο Δραματοθεραπείας ΑΙΩΝ). Είναι Πρόεδρος της Ένωσης Δραματοθεραπευτών και Παιγνιοθεραπευτών Ελλάδας και διεθνές μέλος του British Association of Dramatherapists. Συμμετέχει σε συνέδρια και ημερίδες για τη Δραματοθεραπεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό και συντονίζει εργαστήρια Δραματοθεραπείας. Είναι ενεργή στον χώρο των εκδόσεων ως συγγραφέας λογοτεχνικών και παιδικών βιβλίων και ως μεταφράστρια από το 1998. Μεταφράζει βιβλία δραματοθεραπείας στα ελληνικά και επιστημονικά της άρθρα συμπεριλαμβάνονται στις εκδόσεις των επιστημονικών περιοδικών Dramatherapy Journal και Drama Therapy Review. Είναι μέλος του editorial board του βρετανικού επιστημονικού περιοδικού Dramatherapy Journal. Από τις εκδόσεις Παρισιάνου κυκλοφορεί το βιβλίο της «Ήταν κάποτε… Δραματοθεραπεία και Αφήγηση» (2020).
Εγγραφή σε κάθε σεμινάριο ξεχωριστά: 30€ (διαδικτυακά), φοιτητικό/ανέργων: 20€
Διαδικασία εγγραφής:
Η εγγραφή κατοχυρώνεται με την κατάθεση στον λογαριασμό της Ε.Δ.Π.Ε.
Τα τραπεζικά έξοδα βαρύνουν τους συμμετέχοντες.
ΕΝΩΣΗ ΔΡΑΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΙΓΝΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
GR1601101290000012948036632
Βήματα:
Κατάθεση του ποσού στην τράπεζα με το όνομά σας και την αιτιολογία «Συνδρομή».
Αποστολή καταθετήριου στο email της Ε.Δ.Π.Ε. (info@edpe.gr) με σημείωση για ποιο σεμινάριο έχετε κάνει εγγραφή μαζί με φωτογραφημένα δικαιολογητικά (φοιτητικό/ ανέργων)