Η έκθεση ζωγραφικής “Υπέροχα διαφορετικοί: Ένα άλλο φάσμα” είναι η προσωπική επικοινωνία και ο τρόπος έκφρασης του Νικηφόρου Ηλία Τσεκούρα, εφήβου στο φάσμα του αυτισμού.
Ο Νικηφόρος ζει κάθε τι με άδολη χαρά. Ζει τα στοιχεία της φύσης, τη θάλασσα, τους γλάρους, τον άνεμο, τα δέντρα, τους ανθρώπους γύρω του με καλοσύνη. Δεν καταλαβαίνει τον κόσμο ετούτο για τον οποίο είναι αόρατος ή και περίεργος. Πολλοί του μιλούν αλλά δεν του απευθύνονται. Δεν μπορεί να χωρέσει στο μέτρο και στα ανθρώπινα όρια. Από τον δικό του χώρο έχει έναν δικό του τρόπο που βλέπει τον κόσμο γύρω του. Ο χώρος – τόπος ορίζεται από τα πράγματα που βιώνει με όλες τις αισθήσεις, & αποδίδεται συμβολικά.
Συχνά η μνήμη των μορφών συμπυκνώνει τον συσχετισμό του με τους άλλους μέσα από σύμβολα, ενώ εκφράζει τον χώρο μέσα από το γαλάζιο του ορίζοντα και την ώχρα του χρόνου. Αποτυπώνει τον εαυτό του συμβολικά ως ταύτιση που ζητά να μάθει πράγματα για τη ζωή και να βρει τη φιλία και την αγάπη. Η κραυγή, το άγχος, ο φόβος για αυτό τον κόσμο που πλησιάζει αλλά τον αγνοεί ή απορρίπτει εμφανίζεται σε κάποια από τα έργα του.
Όμως τα χρώματα είναι χαρούμενα. Είναι φωτεινά γεμάτα ζωντάνια. Εμφανίζουν μια αισιοδοξία, παρά τις δυσκολίες. Έτσι, αντισταθμιστικά, αντί να θλίβεται βρίσκει τη ζωή ενδιαφέρουσα και ταξιδεύει με τη δική του φαντασία ανάμεσα στα αστέρια, σε μορφές γεμάτες συναισθήματα, σε χώρους που του δίνουν ασφάλεια.
Ανοίγει δρόμους στον κόσμο γύρω του. Αναδύεται η αγάπη.
Η έκθεση πλαισιώνει την ημερίδα “Υπέροχα διαφορετικοί: Νευροδιαφορετικότητα και αυτισμός”, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ενημέρωσης για τον αυτισμό 2025 και θα διαρκέσει μέχρι και τις 16 Απριλίου 2025.
Βιογραφικό Νικηφόρου
Ο Νικηφόρος είναι ένα αγόρι 14 ετών που βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού. Από τα δύο του έτη εκδήλωσε την αγάπη του στη ζωγραφική, μεταφέροντας κάθε τι ενδιαφέρον σε κάθε επιφάνεια. Συχνά ο καμβάς επεκτείνονταν στα χέρια και στο σώμα του. Βίωνε τα πάντα στα όρια των αισθήσεων. Η ζωγραφική για εκείνον είναι όπως αναπνέει. Η εικόνα προκύπτει αβίαστα, σαν να βρίσκεται μέσα στο μυαλό του και περιμένει την κατάλληλη ώρα να βγει. Με αυτήν επικοινωνεί, μέσω των μορφών, των χρωμάτων και της όλης διαδικασίας δημιουργίας.
Μέχρι σήμερα, έχει δημιουργήσει περισσότερα από 400 έργα ποικίλων διαστάσεων (Α4 έως 110Χ150 εκ) & ποικίλης θεματολογίας κυρίως με ακρυλικά. Έχει παρουσιαστεί μεγάλο σύνολο των έργων του σε 3 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και σε 9 ομαδικές εκθέσεις στην Αθήνα, μία στην Φλωρεντία και έπεται στο Λονδίνο. Έχει βραβευτεί σε Πανελλήνιο Διαγωνισμό για το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης με το 2ο βραβείο με τον τίτλο “Κάλλος”.
Ένα άλλο ταλέντο που αναδύθηκε είναι σχετικά με την μουσική. Διαθέτει την ικανότητα όπως λέγεται ως το απόλυτο μουσικό αφτί, ενώ διδάσκεται πιάνο και συμμετέχει σε παραστάσεις.
Ο Νικηφόρος κάνει υπερπροσπάθεια ένταξης στο συμβατικό εκπαιδευτικό σύστημα από την ηλικία των 3 ετών. Οι ικανότητές του δεν συμβαδίζουν με τη δυνατότητα που παρέχει το υπάρχον σύστημα. Η διαδικασία συμπερίληψης αναδεικνύοντας και αξιοποιώντας τα ιδιαίτερα ταλέντα του είναι επίπονη, γεμάτη σκοπέλους αλλά και πρωτότυπη καθώς ανοίγει νέους δρόμους.