Ο Νίκος Κωστόπουλος έδωσε στις 8.11.2024 μία συνέντευξη στο capital.gr:
Στο επίκεντρο του δημόσιου ενδιαφέροντος έχουν βρεθεί το τελευταίο διάστημα τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) – ο βιομηχανικός όμιλος που προέκυψε από τη συγχώνευση της ΠΥΡΚΑΛ, που παρήγαγε πυρομαχικά, και της ΕΒΟ, που παρήγαγε οπλικά συστήματα, οι οποίες βρίσκονται υπό κρατικό έλεγχο εδώ και δεκαετίες.
Σε μια περίοδο που το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για τα ΕΑΣ κορυφώνεται, καθώς ολοκληρώνονται οι υπογραφές για τη δημιουργία κοινοπραξίας με τον όμιλο της Τσεχικής Αμυντικής Βιομηχανίας CSG, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, κ. Νίκος Κωστόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Capital.gr, εξηγεί τη δύσκολη πορεία ανασυγκρότησης που έχει αναλάβει, καθώς και τις στρατηγικές που δρομολογούνται για την επόμενη μέρα των ΕΑΣ.
Σύμφωνα με τον κ. Κωστόπουλο, η κοινοπραξία θα φέρει εισροή επενδύσεων άνω των 150 εκατομμυρίων ευρώ στα ΕΑΣ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την CSG, ενώ αναμένεται να ενισχύσει τους ετήσιους τζίρους της εταιρείας ως και 200 εκατομμύρια ευρώ στην επόμενη πενταετία.
Στόχος είναι η επιστροφή των ΕΑΣ στον διεθνή αμυντικό χάρτη, αλλά και η τόνωση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας σε μια περίοδο που οι γεωπολιτικές εξελίξεις απαιτούν ενισχυμένες αμυντικές υποδομές.
Η συνέντευξη φωτίζει τις προκλήσεις και τις λεπτομέρειες της προσπάθειας αναβίωσης μιας ιστορικής βιομηχανίας που, μετά από χρόνια αβεβαιότητας, στοχεύει στην αναζωογόνηση και τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη μέσω στρατηγικών συνεργασιών και εξωστρεφούς προσέγγισης.
Αναλυτικά η συνέντευξη στην Ελευθερία Πιπεροπούλου:
Κύριε Κωστόπουλε, σε τι κατάσταση ήταν τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα όταν αναλάβατε τη Διοίκηση; Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίσατε και ποιες οι πρώτες ενέργειες που προχωρήσατε για την ανασυγκρότηση της εταιρείας;
Ήταν μια πολύ δύσκολη κατάσταση, όπως και για πολλές εταιρείες του κρατικού τομέα. Από τη μία η δεκαετής οικονομική κρίση και από την άλλη η έλλειψη πολιτικής βούλησης είχαν οδηγήσει τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα στην πλήρη απαξίωση. Με τη βοήθεια και των άξιων στελεχών της εταιρείας καταφέραμε να ξεπεράσουμε τα οικονομικά ζητήματα, εξασφαλίσαμε εργασιακή ειρήνη και θέσαμε στόχους όπως είναι η εξωστρέφεια, η επέκταση σε νέες αγορές και κυρίως η εύρεση συμμάχων που θα εξασφάλιζαν για τα ΕΑΣ τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη μακροημέρευση, δίχως να είναι επαίτης του κρατικού προϋπολογισμού.
Η χρηματοδότηση μέσω ευρωπαϊκών πόρων υπήρξε, από ό,τι αντιλαμβανόμαστε, κρίσιμος παράγοντας για τα ΕΑΣ. Θα μπορούσατε να μας εξηγήσετε πώς θα αξιοποιηθούν οι πόροι αυτοί και τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα ASAP;
Ήταν όντως κομβικής σημασίας η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την άμυνα της Ευρώπης λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε το πρόγραμμα ASAP. Και υπήρξε στρατηγική μας επιλογή να συμμετέχουμε στη διαγωνιστική διαδικασία παρότι είχαμε να ανταγωνιστούμε ευρωπαϊκούς κολοσσούς. Πιστεύαμε όμως στις δυνάμεις μας και αποδείχθηκε ότι δεν είχαμε άδικο. Καταθέσαμε τρεις προτάσεις κι εγκρίθηκαν οι δύο. Τι σημαίνει αυτό; Με τη συμμετοχή του ιδιώτη εταίρου στη συμπαραγωγή, το συνολικό ποσό που θα εισρεύσει στα ΕΑΣ αγγίζει τα 83 εκατ. ευρώ. Για πρώτη φορά τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκούς πόρους και χάρη σε αυτούς τους πόρους θα επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο ΤΝΤ στο Λαύριο, το οποίο είχε σταματήσει τη λειτουργία του τη δεκαετία του 1980. Σήμερα τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα έχουν μετατραπεί σε ευρωπαϊκό “παίκτη”, με ό,τι αυτό σημαίνει για τη μακροημέρευση της εταιρείας.
Πώς και για ποιους λόγους προέκυψε η συνεργασία με τον τσεχικό όμιλο CSG και σε ποιο στάδιο βρίσκεται αυτήν τη στιγμή η συμφωνία;
Η συνεργασία μας προέκυψε μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος ASAP. Όπως προανέφερα, η εξωστρέφεια και η αναζήτηση συμμάχου ήταν στο στρατηγικό μας σχέδιο και είχε την αμέριστη υποστήριξη της πολιτικής ηγεσίας και ήταν στις κατευθύνσεις που είχε δώσει και ο πρωθυπουργός σε ένα ευρύτερο πλαίσιο για την ανασυγκρότηση και αναγέννηση της αμυντικής μας βιομηχανίας.
Πώς έγινε η επιλογή της CSG; Είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον και από άλλες εταιρείες;
Αναφορικά με το πρόγραμμα ASAP, η CSG είναι ο μόνος όμιλος εταιρειών που ενδιαφέρθηκε και υπέβαλε σε εμάς ολοκληρωμένη και εξειδικευμένη πρόταση για συμμετοχή στην πρόσκληση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μετά την υποβολή της κοινής πρότασης στην Κομισιόν, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έκρινε τη στιγμή κατάλληλη για να κινήσει διαδικασία αναζήτησης Στρατηγικού Επενδυτή για τα ΕΑΣ. Έτσι αξιολόγησε τέσσερις προτάσεις και κατέληξε σε αυτή, που εξασφαλίζει τα εθνικά μας συμφέροντα, τη βιωσιμότητα και τη μελλοντική ανάπτυξη των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων. Σήμερα έχουμε έναν σύμμαχο-επενδυτή που θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά μας, την εξωστρέφεια και το άνοιγμα σε νέες αγορές και τη βιώσιμη ανάπτυξη της εταιρείας. Μιας εταιρείας που πριν από λίγα χρόνια ήταν παραμελημένη και, θα τολμούσα να πω, στο “χείλος της καταστροφής”.
Τι ακριβώς προβλέπει η συνεργασία με την CSG και ποια είναι τα επόμενα βήματα; Πότε αναμένεται να ξεκινήσει η κοινή παραγωγή;
Η συνεργασία προβλέπει τη δημιουργία ενός joint venture που αφορά τη συμπαραγωγή πυρομαχικών. Η παραγωγή θα ξεκινήσει άμεσα γιατί η Ευρώπη θέλει να ενισχύσει άμεσα τις αμυντικές της υποδομές. Άλλωστε και από την πλευρά μας δεν υπάρχει μέρα για χάσιμο, καθώς είναι μια μεγάλη ευκαιρία που θέλουμε να αξιοποιήσουμε και να τονώσουμε την αξιοπιστία και την εικόνα της εταιρείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ποιες είναι οι στρατηγικές προτεραιότητες των ΕΑΣ για το επόμενο διάστημα; Υπάρχουν συγκεκριμένα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη; Ποιο είναι το όραμά σας για την εξέλιξη των ΕΑΣ τα επόμενα χρόνια;
Το όραμά μας για τα ΕΑΣ είναι να μετεξελιχθούν σε μια βιώσιμη εταιρεία, με εξωστρέφεια και κυρίως να μην αναζητά κάθε χρόνο στήριξη από τον κρατικό προϋπολογισμό. Σήμερα τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα έχουν συμβόλαια για παραγωγή αμυντικού υλικού, συμμετέχουν σε ευρωπαϊκά προγράμματα και είμαστε μια υπολογίσιμη δύναμη σε επίπεδο Ευρώπης. Παράλληλα, έχουμε έναν σύμμαχο-επενδυτή που θα ενισχύσει την εξωστρέφειά μας και την προσέλκυση νέων πελατών απ’ όλο τον κόσμο. Επίσης τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα διαπραγματεύονται και άλλες συμβάσεις. Θα μπορούσα να σας αναφέρω αυτή για τους πυραύλους “IrisT” ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ. Όπως επίσης βρισκόμαστε και σε συζήτηση με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις για νέα προγράμματα, όπως η αναβάθμιση των ρουκετών 122 χιλιοστών του Ελληνικού Στρατού. Και βέβαια έπεται συνέχεια.