Ο Γιάννης Ψυχοπαίδης στο Cambridge

Από το efsyn.gr αναδημοσιεύουμε την είδηση της έκθεσης του Γιάννη Ψυχοπαίδη στο Cambridge τον Δεκέμβριο του 2024:

Πρόσφατα ολοκληρώθηκε στο Cambridge ο κύκλος ζωής μιας σημαντικής έκθεσης του Γιάννη Ψυχοπαίδη, ομότιμου καθηγητή ζωγραφικής της ΑΣΚΤ Αθήνας. Επρόκειτο για μια μεγάλης διάρκειας έκθεση -η οποία εγκαινιάστηκε τον περασμένο Απρίλιο στις 24, ημερομηνία θανάτου του Βύρωνα στο Μεσολόγγι- στο Κολέγιο Τρίνιτι του Cambridge και μάλιστα στην περίφημη, ιστορικής σημασίας βιβλιοθήκη Ρεν του Κολεγίου, εκεί όπου η ακαδημαϊκή κοινότητα τίμησε με σειρά εκδηλώσεων τα διακόσια χρόνια από τον θάνατο του λόρδου Βύρωνα. Εκεί όπου ο ίδιος είχε σπουδάσει.

Η φημισμένη, παγκόσμιου κύρους βιβλιοθήκη είναι το «σπίτι» του Βύρωνα με πολλούς τρόπους. Είναι πρώτα ο τόπος σπουδής και μαθητείας του νεαρού Βύρωνα, είναι κυρίως τόπος όπου φυλάσσονται τα προσωπικά ντοκουμέντα και γράμματα του ποιητή, ανάμεσα στα πολύτιμα αρχεία του παγκόσμιου πνεύματος, αλλά και μοναδικός τόπος αναστοχαστικής μνήμης με την εμβληματική παρουσία εκεί της γλυπτικής μορφής του Βύρωνα, όπως είχε ποζάρει και τον είχε απαθανατίσει ο σπουδαίος κλασικιστής Δανός γλύπτης Β. Thorvaldsen. Ενα μοναδικό καλλιτεχνικό έργο υψηλής γλυπτικής, που δεσπόζει στο νότιο τμήμα του ιστορικού κτιρίου του μνημειακού αρχιτεκτονήματος.

Η έκθεση του Γιάννη Ψυχοπαίδη αποτελείτο από σειρά μεγάλων πορτρέτων του Βύρωνα, ζωγραφικά και χαρακτικά, καθώς και σειρά από τοπία της Κεφαλονιάς, από το χωριό Μεταξάτα, εκεί όπου ο Βύρωνας έζησε για λίγους μήνες πριν από την τελική κάθοδό του στο Μεσολόγγι, εκεί που μοιράστηκε με τους επαναστατημένους αγωνιστές την περιουσία και τη ζωή του.

Τα πορτρέτα του Βύρωνα και τα τοπία της Κεφαλονιάς, καθώς και το μικρό «περιβάλλον» με την ανοιχτή βαλίτσα με τα πολλά πρόσωπα του Βύρωνα που ξεχύνονταν από μέσα υπήρξαν γνωστά και στην Ελλάδα από τις εκθέσεις του Ψυχοπαίδη στο Ιδρυμα Νιάρχου, καθώς και στο Μουσείο Μπενάκη. Εδώ συνοδεύτηκαν από εκδηλώσεις μουσικές πάνω σε βυρωνικά ποιητικά μοτίβα, από απαγγελίες και διαλέξεις, αλλά και μια επιστημονική ημερίδα με θέμα το έργο του Βύρωνα ως έργο ενός μεγάλου Ευρωπαίου ρομαντικού ποιητή.

Τους μήνες που ακολούθησαν, μέχρι και τον τωρινό Νοέμβριο, εκπαιδευτικές επισκέψεις και ξεναγήσεις συνόδεψαν την έκθεση, αναδεικνύοντας μέσα από τις σημαντικές εικαστικές εικόνες του Ψυχοπαίδη τις λυρικές, ιστορικές διαστάσεις του σπουδαίου ποιητικού έργου του Βύρωνα, μεγάλου πνευματικού μεγέθους που σημάδεψε με τη ζωή και το έργο του τον αιώνα του. Αυτού του ασυμβίβαστου ποιητή, που προσωποποίησε την εικόνα ενός νεόκοπου επαναστάτη διανοούμενου, ενός αριστοκράτη, κυνηγού μιας σκανδαλώδους, απελεύθερης ζωής, αλλά και του διεκδικητή μιας ελευθερίας όχι μόνο για τον εαυτό του, αλλά και για τους υπόδουλους κάτω από ξένο ζυγό. Το ατίθασο, προκλητικό πνεύμα του, οι ριζοσπαστικές πολιτικές του ιδέες, αλλά κυρίως ο αγώνας, η προσφορά και η θυσία του Βύρωνα στο Μεσολόγγι -και ο παγκόσμιος αντίκτυπός τους- διαμόρφωσαν και την τελική πορεία και εξέλιξη της Ελληνικής Επανάστασης.

https://www.efsyn.gr/tehnes/eikastika/455676_o-lordos-byron-me-ti-matia-toy-gianni-psyhopaidi

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας