Υπογραφή δήλωσης προθέσεως για την υλοποίηση του 3ου Ελληνογερμανικού Προγράμματος Έρευνας και Καινοτομίας

Ο Υφυπουργός Έρευνας της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Χρίστος Δήμας και ο κοινοβουλευτικός Υφυπουργός του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Παιδείας και Έρευνας κ. Τόμας Ράχελ συμφώνησαν τη συνέχιση του ελληνογερμανικού προγράμματος έρευνας και καινοτομίας αναφορικά με την προώθηση κοινών προγραμμάτων. Για το σκοπό αυτό υπεγράφη σήμερα στην Αθήνα κοινή δήλωση προθέσεως. Ως θέματα για τη μελλοντική συνεργασία ορίστηκαν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι επιστήμες υλικών– ιδιαιτέρως για εφαρμογές που άπτονται των τεχνολογιών επικοινωνίας. H συγκεκριμένη δήλωση προθέσεως συμπεριλαμβάνεται και στην ελληνογερμανική συνεργασία σε ζητήματα ασφάλειας υλικών στο πλαίσιο της ΕΕ με βάση την οποία ενισχύονται ευρωπαίοι εταίροι στην έρευνα των βασικών επιστημών υλικών, αλλά και στην ανάπτυξη καινοτόμων υλικών ή στις διαδικασίες παραγωγής, με έμφαση στην έρευνα εξέλιξης μπαταριών.

Με αφορμή την υπογραφή της δήλωσης προθέσεως, ο Κοινοβουλευτικός Υφυπουργός κ. Τόμας Ράχελ είπε: «Από τα δύο πρώτα προγράμματα φάνηκε ότι το κοινό μας πρόγραμμα έρευνας ενισχύει τη διακρατική ελληνογερμανική συνεργασία κορυφαίων εταίρων από τον χώρο των επιστημών και της οικονομίας. Αποτελεί πρότυπο διμερούς συνεργασίας στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών. Χαίρομαι, λοιπόν, ιδιαιτέρως που με τη λήξη των τρεχόντων προγραμμάτων μπορούμε να ανακοινώσουμε την έναρξη του τρίτου κύκλου».

Ιστορικό

Στο πλαίσιο του διμερούς μνημονίου συνεργασίας, που είχε συναφθεί μεταξύ του έλληνα Πρωθυπουργού και της γερμανίδας Καγκελαρίου στις 5 Μαρτίου 2010 για την ελληνογερμανική συνεργασία, υλοποιήθηκε από το 2013 κι έπειτα το πρώτο Ελληνογερμανικό Πρόγραμμα Έρευνας. Οι δύο χώρες συμφώνησαν στην προώθηση κοινών προγραμμάτων στους τομείς της έρευνας για την υγεία, της βιοοικονομίας, της ενέργειας, των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών (με επίκεντρο την οικονομική και δημοσιονομική κρίση), της έρευνας σχετικά την ψηφιοποίηση υπηρεσιών με επίκεντρο τον άνθρωπο καθώς και σχετικά με υπηρεσίες/εφαρμογές ΤΠΕ, της νανοτεχνολογίας και της φωτονικής.

Στο δεύτερο Ελληνογερμανικό Πρόγραμμα Έρευνας και Καινοτομίας, που υλοποιείται από τον Δεκέμβριο του 2016, υποστηρίζονται αυτή τη στιγμή 24 προγράμματα στους τομείς της υγείας, βιοοικονομίας, ενέργειας, του πολιτισμού και του τουρισμού, της έρευνας υλικών και των βασικών τεχνολογιών γενικής εφαρμογής.

Οι γενικοί στόχοι του προγράμματος είναι η συμμετοχή και η ένταξη νέων επιστημόνων σε διεθνή προγράμματα, η διασύνδεση των προγραμμάτων με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά και η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ οικονομίας και επιστήμης. Προκειμένου τα αποτελέσματα της έρευνας να εφαρμοστούν το ταχύτερο δυνατό στην πράξη, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Παιδείας και Έρευνας (BMBF) υποστηρίζει πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στη μεταφορά γνώσης και τεχνολογίας προς την Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από τις 11 έως 13 Ιουνίου 2019 ένα πρώτο εργαστήριο (workshop), με σκοπό να ενισχυθούν οι τομείς εκείνοι των υποστηριζόμενων προγραμμάτων, που αφορούσαν τη μεταφορά και αξιοποίηση των αποτελεσμάτων τους. Η συνέχεια του workshop πραγματοποιήθηκε στις 30 Ιουνίου 2021 ως ψηφιακή εκδήλωση.

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας