Ο Γιώργος Πουλημένος, απόφοιτος του 1977, είναι ένας από τους δύο συγγραφείς του μοναδικού έργου “Η Προκυμαία της Σμύρνης” που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Καπόν. Δεν γνωρίζαμε ότι πρόκειται για τον “δικό μας” απόφοιτο και χαρήκαμε όταν λάβαμε το μήνυμα της συμμαθήτριάς του Κρίστας Καραπλή, η οποία με τη σειρά της μας ειδοποίησε μέσω “montags”, απόδειξη ότι το εβδομαδιαίο μας τεύχος απλώνεται και διαβάζεται από πολύ κόσμο.
Ας ρίξουμε μία ματιά στα εισαγωγικά κείμενα των εκδόσεων Καπόν για να αντιληφθούμε την σημασία του έργου:
“Το δίτομο αυτό έργο παρουσιάζει με πρωτότυπο και εποπτικό τρόπο το «Και», την μήκους τριών και πλέον χιλιομέτρων Προκυμαία της Σμύρνης, ως ένα ενιαίο αρχιτεκτονικό, τοπογραφικό και ιστορικό σύνολο.
Το «Και» ήταν το συνώνυμο της προόδου, του κοσμοπολιτισμού και της ευμάρειας των κατοίκων της, κατά τα 47 χρόνια που μεσολάβησαν από την ολοκλήρωσή του τον Αύγουστο του 1875 μέχρι τον Σεπτέμβρη του 1922. Ακριβώς τότε όμως, η εικόνα αυτή έμελλε να αλλάξει βίαια, με την τραγική κατάληξη του ελληνοτουρκικού πολέμου, την ανακατάληψη της Σμύρνης από τον τουρκικό στρατό και τη μεγάλη πυρκαγιά που ακολούθησε. Μεγάλο μέρος των κτισμάτων της Προκυμαίας χάθηκε ανεπιστρεπτί και ό,τι είχε επιζήσει έπεσε μοιραία, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, θύμα της νέας ανοικοδόμησης της πόλης ως σύγχρονης Ιζμίρ.
Η παρούσα έκδοση αποτελεί τον καρπό πολυετούς έρευνας των συγγραφέων, οι οποίοι αξιοποίησαν το σύνολο των διαθέσιμων πηγών (βιβλιογραφία, τύπο, φωτογραφίες, χάρτες, εμπορικούς οδηγούς κ.ο.κ.) στην Ελλάδα και διεθνώς.
Μελετήθηκαν εκατοντάδες καρτ-ποστάλ και πανοράματα, όπου αποτυπώνονται τα μεγαλοπρεπή ιδιωτικά μέγαρα, θέατρα, καφέ, προξενεία, λέσχες και ξενοδοχεία του «Και», καθώς και η ζωηρή κίνηση του λιμανιού.”
Το εξαιρετικό με τον Γιώργο είναι ότι η έρευνα για την Σμύρνη, όπως και οι άλλες συγγραφικές του εργασίες δεν αποτελούν κομμάτι της βασικής επαγγελματικής του δραστηριότητάς αλλά είναι το “χόμπυ” του.