Σταύρος Αργυριάδης: “Σε αναζήτηση ταυτότητας”

Όσοι από εμάς φοίτησαν στην Γερμανική Σχολή, είχαμε την ευκαιρία να αποκτήσουμε ένα αρκετά χρήσιμο εφόδιο στη ζωή μας. Τη δυνατότητα να μπορούμε να σταθούμε σε δύο πόδια, σε δύο αρκετά διαφορετικούς πολιτισμούς μεταξύ τους, κάτι που μετέπειτα μας διευκόλυνε το άνοιγμα και σε πολλούς περισσότερους αργότερα. Αρκετοί από εμάς απέκτησαν με αυτόν τον τρόπο την δυνατότητα να βλέπουν και να κατανοούν με αυτήν την διαφοροποιημένη οπτική γωνία καλύτερα τα πράγματα σε διάφορες καταστάσεις στην ζωή μας.

Έτσι και εγώ ο ίδιος, διαθέτοντας αυτό το χρήσιμο εφόδιο, εργαζόμενος σε πολλές χώρες, κατάφερα να προσθέσω αρκετές ακόμα οπτικές γωνίες στον αντιληπτικό μου ορίζοντα, όπως αυτή των Αραβικών, Σκανδιναβικών, Αγγλοσαξονικών, και άλλων Ευρωπαϊκών, Ασιατικών χωρών, της Ρωσίας, Ιαπωνίας, κλπ.

Πεποίθηση μου είναι ότι, ύστερα από αυτή την επαφή μου με διαφορετικούς πολιτισμούς του πλανήτη μας, κανείς δεν προόδευσε εν αλαζονεία. Τουναντίον, διδάσκεται κανείς από τα λάθη του και κατόπιν προχωρά μπροστά. Πειραματιζόμενος, ακολουθώντας νέα μονοπάτια, αφήνοντας την πεπατημένη “comfortzone” πίσω του, κρατώντας μόνο τα χρήσιμα και πρακτικά από αυτήν. Έτσι, το βιβλίο αυτό στέκεται στα κακώς κείμενα, στα λάθη, στις λύσεις και τις δυνατότητες που παρουσιάζονται μπροστά μας, αναλύοντας τις ιστορικές καταβολές, τα αίτια, τα «γιατί?».

Αναλύει την τρέχουσα κοινωνική και πολιτική κατάσταση καθώς και τις προοπτικές στην Ευρώπη βασιζόμενος πάντα σε επιστημονικά, πολιτιστικά και ιστορικά ευρήματα, καθώς και στις προσωπικές μου εμπειρίες. Με τον τρόπο αυτό, προσφέρει σαφήνεια σε ένα επίκαιρο και συχνό ερώτημα, αυτό της ταυτότητας μας: “Γιατί αυτή η χώρα σκέφτεται και ενεργεί διαφορετικά από εμάς; Αφορά επιλογή ή ιστορική κληρονομιά?”. Επιπλέον, εξετάζει ιστορικά ερωτήματα από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας, όπως για παράδειγμα: “Πώς δημιουργήθηκαν η Αναγέννηση και ο Διαφωτισμός στην Ευρώπη; Ποιοι παράγοντες και ποιοι άνθρωποι επηρέασαν αυτή τη χρονική στιγμή καμπής στην Ευρωπαϊκή ιστορία; Γιατί αυτό συνέβη στην Ιταλία/Ευρώπη τον 15ο αιώνα και όχι νωρίτερα, αργότερα ή σε άλλη ήπειρο;”

Δύο νέοι γνωρίζονται, ερωτεύονται,  αρχίζουν να συζητούν, να συμφωνούν, να διαφωνούν. Στο επίκεντρο, η ιστορική εξέλιξη της Ελλάδας και τα  κακώς κείμενα της χώρας, μιας χώρας εν κρίσει,  σε αντιπαράθεση και σε σύγκριση με άλλες χώρες, οι οποίες τα καταφέρνουν πολύ καλύτερα. Μέσω της μυθιστορηματικής αφήγησης, αλλά και των ιστορικά και επιστημονικά τεκμηριωμένων πολιτικο-φιλοσοφικών διαλόγων, αναλύονται τα αίτια και οι λόγοι που δυσκολεύουν εδώ και 200 χρόνια τη χώρα να ορθοποδήσει ως μια σύγχρονη, κοσμικού τύπου ευρωπαϊκή δημοκρατία. Πεποίθηση του συγγραφέα είναι ότι η Ελλάδα θα μπορούσε εκ νέου να προαγάγει, με   πρωτοπόρο, νεοπαγή και  καινοφανή τρόπο την ευημερία, την τεχνολογία και τις επιστήμες. Όπως έπραξε, άλλωστε, με μεγάλη επιτυχία και κατά την Κλασική περίοδο στην ίδια ακριβώς γεωγραφική περιοχή.

Η ιστορία των δύο νέων περιβάλλεται αρχικά από μυστήριο και φανερώνει στο αναπάντεχο τέλος της κάποιες όχι και τόσο γνωστές στο ευρύ κοινό ιστορικές πτυχές του Μεσαιωνικού Ελληνισμού. Ο συγγραφέας αναφέρεται εδώ στους «Έλληνες του εξωτερικού» εκείνης της μακρινής εποχής, οι οποίοι έφεραν στη Δύση την Αναγέννηση, μετά την κατάκτηση της χώρας από τους Οθωμανούς. Εκτός από την Αναγέννηση, το ελληνικό αυτό στοιχείο που βρισκόταν πλέον στο εξωτερικό κράτησε, επίσης, αναμμένη και τη φλόγα στο λυχνάρι του Ελληνισμού, ώστε ο Αγώνας της Εθνικής Ανεξαρτησίας του 1821 να οδηγήσει στην ίδρυση του νεοελληνικού κράτους.

Πεποίθηση του συγγραφέα είναι ότι, ύστερα από την επαφή του με διαφορετικούς πολιτισμούς και την εμπειρία του σε διαφορετικές χώρες του πλανήτη μας, κανείς δεν προόδευσε εν αλαζονεία.  Τουναντίον, διδάσκεται κανείς από τα λάθη του και κατόπιν προχωρά μπροστά. Πειραματιζόμενος, ακολουθώντας νέα μονοπάτια, αφήνοντας την πεπατημένη “comfortzone” πίσω του, κρατώντας μόνο τα χρήσιμα και πρακτικά από αυτήν. Έτσι , το βιβλίο αυτό στέκεται κατά κύριο λόγο στα κακώς κείμενα και στα λάθη, επιχειρώντας  να αναλύσει τα αίτια, τα «γιατί».

Η σπονδυλωτή αφήγηση, η διάρθρωση  του βιβλίου σε αυτόνομα μεταξύ τους κεφάλαια, διευκολύνει τον αναγνώστη να περιηγηθεί απρόσκοπτα στο κείμενο, παρά τον όγκο του.

korfiatisbooks.gr…

https://www.ggad.info/d_gr_uk_argyriadis_stavros.html

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας