|
|
|
|
|
|
|
|
Η Πολυξένη Ματέϋ-Ρουσοπούλου ήταν παιδί του 20ού αιώνα. Γεννήθηκε και πέθανε στην Αθήνα και έζησε όλα τα γεγονότα και τις αλλαγές αυτού του αιώνα. Πατέρας της, ο Όθων Ρουσόπουλος, χημικός, πρωτοπόρος στη συντήρηση χάλκινων αρχαιολογικών ευρημάτων και ιδρυτής της πρώτης τεχνικής σχολής στην Ελλάδα. Μητέρα της, η Ελένη Ναούμ, γεννημένη στη Λειψία από καστοριανούς γουναράδες, γυναίκα πολύ δραστήρια για την εποχή, συνιδρύτρια με την Καλλιρρόη Παρρέν του Λυκείου των Ελληνίδων. Αδελφή της η Αγνή Ρουσοπούλου, από τις πρώτες γυναίκες δικηγόρους στην Ελλάδα.
Η Πολυξένη και η Αγνή πέρασαν τα παιδικά τους χρόνια στην Αθήνα, παίζοντας στις αυλές με τις γαζίες και τα γιασεμά. Στο πατρικό τους σπίτι η μουσική κυριαρχούσε. Η Πολυξένη σπούδασε με τον τότε φημισμένο καθηγητή πιάνου, τον Βόλντεμαρ Φρήμαν. Το 1922, είκοσι χρονών, τη συναντάμε στη Λειψία, όπου συνέχισε τις σπουδές της στο πιάνο και έγινε σολίστ. Το 1926 παντρέυτηκε στη Λειψία τον ελληνικής καταγωγής (Ματθαίου) Ρουμάνο ζωγράφο Georg – Alexander Mathey.
Όπως αναφέρεται και στο βιβλίο του Hansen με την ιστορία του σχολείου, η Πολυξένη δίδαξε Μουσική το 1937 στην Αραχώβης. Η μαρτυρία της Ροδούλας Κούμαρη, μαθήτριας εκείνων των χρόνων, λέιε ότι η Πολυξένη δίδαξε μουσική και χορό για μία τριετία.
Σε συνένετευξή της στο λευκό επετειακ'ο λεύκωμα των 100 χρόνων της Γερμανικής Σχολής αναφέρει ότι ενώ ήταν ένα χρόνο μικρότερη από την αδελφή της Αγνή Ρουσοπούλου, ζήτησε και πήδηξε μία τάξη διότι φοβόταν τον δάσκαλό της. Έτσι βρέθηκε συμμαθήτρια με την αδελφή της και αποφοίτησαν μαζί.
Περισσότερα...
-
-
Ο Μιλτιάδης Καρύδης γεννήθηκε στις 9.5.1923 στο Γκντασκ της Πολωνίας. Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στη Δρέσδη και στη συνέχεια (όταν άρχισαν να συσσωρεύονται απειλητικά τα προμηνύματα του Πολέμου) ήρθε το 1938 οικογενειακώς στην Αθήνα όπου τελείωσε τη Γερμανική Σχολή στην Αραχώβης. Με προτροπή του Μανώλη Καλομοίρη (που τον πήρε υπότροφο στο Εθνικό Ωδείο) σπούδασε πιάνο με την Ήβη Πανά. Παράλληλα έκανε ιδιαίτερα μαθήματα θεωρητικών με τον Θ. Βαβαγιάννη. Το 1942 άφησε την Αθήνα για να συνεχίσει ανώτερες σπουδές στη Μουσική Ακαδημία της Βιέννης κι αυτό γινόταν ώς τον Οκτώβριο του 1944, οπότε αρνήθηκε (μαζί με άλλους Έλληνες φοιτητές) να υπογράψει δήλωση υποστήριξης της «Νέας Τάξης» (που θα επικρατούσε στην Ευρώπη μετά την υποτιθέμενη χιτλερική νίκη), με αποτέλεσμα να αποβληθούν όλοι και να απειληθεί η φυσική τους υπόσταση. Το τέλος του Πολέμου βρήκε τον Έλληνα αρχιμουσικό να φοιτά και πάλι στην Ακαδημία της Βιέννης, από την οποία πήρε δίπλωμα το 1947 έχοντας μαθητεύσει κοντά στους περίφημους Γιόζεφ Μαρξ και Χανς Σβαρόφσκυ (αργότερα, πήρε μαθήματα και από τους Χέρμαν Σέρχεν και Χ. φον Κάραγιαν).
Περισσότερα...
-
-
Ο Peter Rudolf Mordo γεννήθηκε στις 26 Μαρτίου 1923 στο Oldenburg και ήταν γιός του Renato Mordo, μετέπειτα ιδρυτή και διευθυντή της Λυρικής Σκηνής στην Αθήνα. Όταν γεννήθηκε ο Πέτερ, ο πατέρας του ήταν γενικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου του Oldenburg. Μετά το Oldenburg, τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε αρχικά στην Βιέννη, όπου ο πατέρας του ήταν διευθυντής του Deutsches Volkstheater (1924-25), στην συνέχεια διευθυντής στο Lobe Theater του Breslau (1925-26) και στην Δρέσδη (1926-28). Από το 1928 έως το 1932 έμεινε στο Darmstadt, όπου η οικογένειά του είχε μετακομίσει και ο πατέρας του διατελούσε γενικός διευθυντής του Hesse Theater. Η ταραγμένη πολιτική κατάσταση στην Γερμανία οδήγησε την οικογένεια να μετακομίσει στην Πράγα όπου ο πατέρας του έγινε γενικός διευθυντής του Deutsches Theater κα παράλληλα δίδασκε στην εκεί Γερμανική Ακαδημία Μουσικής. Το 1939, σε ηλικία 16 ετών η οικογένειά του μετακόμισε στην Ελλάδα, όταν οι Γερμανοί εισέβαλαν στην Αυστρία και φοίτησε στην Σχολή. Αποφοίτησε από την Σχολή το 1941 και σπούδασε μουσική, έγινε συνθέτης και εργάστηκε σαν μαέστρος και υπέυθυνος προγράμματος στο Stuttgart Radio. Πέθανε στις 12 Μαρτίου 1985 στην Στουτγκάρδη
Περισσότερα...
Βιογραφία του Renato Mordo, πατέρα του Πέτερ...
-
-
O Νίκος Αθηναίος γεννήθηκε στο Χαρτούμ του Σουδάν to 1946, μεγάλωσε στην Αθήνα και αποφοίτησε από τη Σχολή το 1964. Άρχισε να ασχολείται συστηματικά με τη μουσική και σπούδασε πιάνο, σύνθεση και διεύθυνση ορχήστρας στο Ωδείο Αθηνών και ακολούθως στην Ανώτατη Μουσική Σχολή της Ρηνανίας (Κολωνία) και στο Ινστιτούτο Robert Schumann στο Ντίσελντορφ. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του σαν βοηθός αρχιμουσικού στην όπερα του Μάνχαϊμ, και διηύθυνε όπερες ως μόνιμος ή προσκεκλημένος αρχιμουσικός όπερας σε μερικά από τα σημαντικότερα θέατρα της Γερμανίας (Φρανκφούρτη, Ντάρμσταντ, Ουλμ, Σανκτ Γκάλλεν της Ελβετίας κ.α.). Το 1990 ονομάστηκε Γενικός Μουσικός Διευθυντής της Φρανκφούρτης του Όντερ, της οποίας την ορχήστρα ανέδειξε μέσα σε ελάχιστο χρόνο σε πρώτο συμφωνικό σύνολο του Βραδεμβούργου με αποτέλεσμα τη μετονομασία της ορχήστρας σε Βραδεμβούργια Κρατική Ορχήστρα, η οποία στη δεκαετία της διεύθυνσής του, μέχρι το έτος 2000 περιόδευσε σε πολλά από τα σημαντικά μουσικά κέντρα και διάσημες αίθουσες της Ευρώπης και με την οποία ηχογράφησε μια μεγάλη σειρά CD με έργα κυρίως γερμανών συνθετών, αποσπώντας σημαντικά διεθνή βραβεία, εγκωμιαστικές κριτικές και διεθνή αναγνώριση. Ως προσκεκλημένος μαέστρος διηύθυνε κορυφαίες ευρωπαϊκές ορχήστρες όπως η Philharmonia Orchestra και η Royal Philharmonic Orchestra του Λονδίνου, η English Chamber Orchestra, η Συμφωνική Ορχήστρα του Αμβούργου, η Συμφωνική Ορχήστρα του Μονάχου κ.α., και επανειλημμένα όλες τις σημαντικές ελληνικές ορχήστρες (Κ.Ο.Α., Κ.Ο.Θ., Ε.Ρ.Τ., Καμεράτα Αθηνών, Σ.Ο.Δ.Θ., Ορχήστρα Πατρών).
Περισσότερα...
-
-
Η Σιμόνη-Χαρά Σεαΐγ, γεννήθηκε στο Παρίσι και αποφοίτησε από Σχολή το 1966. Σπούδασε πιάνο στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών. Έλαβε το Δίπλωμα με Α' Βραβείο και Αριστείο Εξαιρετικής Ιδιοφυΐας το 1966. Συνέχισε τις σπουδές της στην Ανωτάτη Σχολή Μουσικής του Μονάχου (Τάξη Maria Landes – Hindemith) και στην Ακαδημία της Βιέννης (Τάξη Dieter Weber). Παρακολούθησε Μaster class με την Ilona Kabos, Gina Bachauer κ.α. Παράλληλα είναι απόφοιτος της Θιβετανικής γλώσσας από το τμήμα Ανατολικών Γλωσσών της Σορβόννης στο Παρίσι. Το 1976 έγινε Καθηγήτρια Πιάνου και το 1982 ανέλαβε την Γενική Διεύθυνση του Εθνικού Ωδείου. Δίδαξε επίσης στην Εcole Normale de Musique στο Παρίσι, ενώ συμμετέχει τακτικά σε εθνικές και διεθνείς επιτροπές διαγωνισμών μουσικής. Παράλληλα με τη μουσική ασχολήθηκε με την φιλοσοφία, συγγραφή και μετάφραση. Έχει την ευθύνη διοργάνωσης και επίβλεψης ενός σημαντικού αριθμού πολιτιστικών και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το 1997 είναι Πρόεδρος της καλλιτεχνικής επιτροπής του "Φεστιβάλ Μανώλης Καλομοίρης" στην Σάμο κάνοντας έτσι πραγματικότητα ένα από τα σημαντικά οράματα του παππού της. Έχουν εκδοθεί μεταφράσεις της από τα θιβετανικά και τα αγγλικά σε θέματα φιλοσοφικού περιεχομένου. Έχει δώσει πολλές συνεντεύξεις στον έντυπο και περιοδικό τύπο. Είναι επίτιμος Πρόεδρος του Συλλόγου "Μανώλης Καλομοίρης", Πρόεδρος του Δ.Σ. του Εθνικού Ωδείου και μέλος πολλών πολιτιστικών συλλόγων και εταιρειών.
-
-
Η Αλεξάνδρα Νομίδου γεννήθηκε το 1949 και είναι απόφοιτος του 1967. Άρχισε μουσικές σπουδές σε ηλικία 6 ετών στο Ωδείο Αθηνών και απεφοίτησε το 1970 με Α' βραβείο παμψηφεί (τάξη Μαρίας Χαιρογιώργου-Σιγάρα). Το 1972, με υποτροφία της Γαλλικής Κυβέρνησης, πήγε στο Παρίσι και συνέχισε σπουδές με τον Pierre Sancan, και τον Pierre Fiquet. Kατόπιν φοίτησε στο Conservatoire Europeen de Musique de Paris, στην τάξη της Yvonne Lefebure (εκεί το 1977 η Επιτροπή της απένειμε το Diplome Europeen CEMP). Διδάχτηκε επίσης από τον Yevgeni Malinin (1982 και 1983). Με υποτροφία του Tanglewood Music Center, πήγε το 1985 στις ΗΠΑ και παρακολούθησε ανώτερα μαθήματα πιάνου και μουσικής δωματίου με τους Leon Fleisher και Peter Serkin. Συμμετείχε επίσης σε συναυλίες μουσικής δωματίου στο Festival of Tanglewood. Έχει δώσει πολλά κοντσέρτα στη Γαλλία (Salle Gaveau, Radio France, Festival de Paris, Festival d' Automme, Menton, Lyon, Brive, κ.λπ.) και σε άλλες χώρες του εξωτερικού (Ελβετία, Αγγλία, Βέλγιο, ΗΠΑ). Έπαιξε ως σολίστ με την Ορχήστρα Δωματίου της Νορβηγίας, τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βουδαπέστης, τις ΚΟΑ και ΚΟΘ καθώς και με συγκροτήματα μουσικής δωματίου (κυρίως με το γαλλικό κουαρτέτο Via Nova). Με την βιολοντσελίστα αδελφή της Μαριάννα (65) και τον βιολιστή Σ. Κυριαζόπουλο σχημάτισε το «Trio Hellenique» με πολλές εμφανίσεις σε όλο τον κόσμο.
Περισσότερα...
-
-
Ο Κώστας Λούκος γεννήθηκε στην Κύπρο στις 27/5/1951 από πατέρα αρχιτέκτονα, αλλά με φωνή τενόρου, και μητέρα φιλόλογο και ποιήτρια, η δε αδερφή του πατέρα του ήταν η ηθοποιός Έλλη Λαμπέτη. Αποφοίτησε από τη Σχολή το 1969 και από το 1970 έως το 1975 σπούδασε Αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ με τιμητικές υποτροφίες σε κάθε χρόνο σπουδών του. Τη περίοδο 1975-76 έκανε μεταπτυχιακά στην Νοσοκομειακή Αρχιτεκτονική στο North London Polytechnic, ενώ το 1977 ξεκίνησε το διαδακτορικό του στο ΕΜΠ με θέμα τις Νοσηλευτικές Μονάδες σε ένα Γενικό Νοσοκομείο, το οποίο παρουσιάστηκε το 1987. Από το 1976 ασκεί το επάγγελμα του αρχιτέκτονα ενώ μεταξύ 1977 και 1984 διετέλεσε επικεφαλής του Αρχιτεκτονικού Τμήματος του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» και το αμέσως επόμενο διάστημα Τεχνικός Σύμβουλος του ΚΑΤ. Την δε διετία 1993-94 ήταν Αντιπρόεδρος του Γενικού Νοσοσκομείου «Γεννηματάς». Παράλληλα, από μικρός παρακολουθούσε μαθήματα πιάνου με την Φόνη Φλουδοπούλου και συνέχισε στο Ωδείο Αθηνών με την Ζωή Αγελάστου. Έπειτα από μία διακοπή λόγω των σπουδών του στο ΕΜΠ συνέχισε με την διεθνώς αναγνωρισμένη πιανίστα Λίτσια Καλαφάτη, η οποία επηρέασε αποφασιστικά την μετέπειτα καλλιτεχνική του καριέρα.
Περισσότερα...
Η Μαρία Μαρκέτου γεννήθηκε στην Αθήνα και αποφοίτησε απ' τη Γερμανική Σχολή Αθηνών το 1971. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ενώ από την παιδική της ηλικία ασχολήθηκε με τον κλασσικό χορό και τη μουσική. Σπούδασε κλασσικό τραγούδι στο Ελληνικό Ωδείο και ολοκλήρωσε με Άριστα παμψηφεί και διακρίσεις τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο των Τεχνών του Βερολίνου. Πραγματοποίησε πολυάριθμες εμφανίσεις στις Όπερες Παρισιού και Λυών, στην Αίθουσα Φιλαρμονικής του Βερολίνου, σε Βιέννη, Βρυξέλλες, Νυρεμβέργη, Μπιλμπάο, Ιένα, Βελιγράδι, καθώς και στα φεστιβάλ Ζάλτσμπουργκ και Βερολίνου. Είναι μεσόφωνος, σολίστ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και έχει συμπράξει με όλες τις ελληνικές ορχήστρες, με επανειλημμένες εμφανίσεις στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού και στο ΜΜΑ. Το 2010 κυκλοφόρησε την πρώτη της ποιητική συλλογή "Απόβροχο Φθινοπώρου" (Ζαχαρόπουλος) και το 2012 τη νουβέλα "Λιτανεία για μια φεγγαραχτίδα" (Ζαχαρόπουλος).
-
-
Η Μαριάννα Ευστρατίου γεννήθηκε στην Αθήνα και αποφοίτησε από τη Σχολή. Έκανε την πρώτη της δισκογραφική εμφάνιση το 1982 στην «Πορνογραφία» του Μάνου Χατζιδάκι και ήταν μάλιστη η τέταρτη Ελληνίδα εκπρόσωπος μέσα στην ίδια δεκαετία που ξεκίνησε υπό την καθοδήγηση του μεγάλου Έλληνα συνθέτη. Το 1983 δημιούργησε με τον Κώστα Μπίγαλη το συγκρότημα "Big Alice" κι ακολούθησε το ομότιτλο άλμπουμ και το single "I Miss You" που γνωρίσαν πολύ μεγάλη επιτυχία. Το 1985 τραγουδώντας το τραγούδι του Κώστα Χαριτοδιπλωμένου "Talk About Love" γνώρισε επιτυχία σε Ελλάδα και Ιταλία. Ο πρώτος αγγλόφωνος δίσκος της κυκλοφόρησε το 1987 και το 1989 ο πρώτος ελληνόφωνος. Το 1989 με το τραγούδι "Το δικό σου αστέρι" πήρε μέρος στη Eurovision, αφήνοντας έξω την Άννα Βίσση, και το τραγούδι της κατετάγη ένατο. Το 1992 συνεργάστηκε δισκογραφικά με τον Μίμη Πλέσσα, ένα γεγονός που την οδήγησε και στην επι σκηνής συνεργασία τους για τρία ολόκληρα χρόνια. Το 1996 ξανασυμμετείχε στη Eurovision με τη σύνθεση του Κώστα Μπίγαλη «Εμείς Φοράμε Το Χειμώνα Ανοιξιάτικα» και ξαναεπιχείρησε ανεπιτυχώς το 1998, έχοντας τρία τραγούδια στους ημιτελικούς. Τα τελευταία χρόνια είναι η πρώτη φωνή του jazz συγκροτήματος Nova Mood.
Ο Νίκος Κοτζιάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957 και αποφοίτησε από την Σχολή το 1975. Παίζει violoncello στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Σπούδασε στο Ωδείο Αθηνών, όπου και έδωσε τις διπλωματικές του εξετάσεςι και υπήρξε μαθητής της Λήδας Κουρούκλη (1905-1984, διακεκριμένη σολίστ με σπουδαία καριέρα πριν και μετά τον Πόλεμο) και του Ελευθερίου Παπασταύρου (διακεκριμένος συνθέτης, δεξιοτέχνης του βιολοντσέλου, παιδαγωγός και προσωπικότητα διεθνούς ακτινοβολίας, ο οποίος έφυγε πρόσφατα από την ζωή, στις 10 Ιουνίου 2020 σε ηλικία 88 ετών). Δίδαξε βιολοντσέλλο 30 χρόνια στο Ωδείο Αθηνών και στο Ορφείο Ωδείο Αθηνών και έχει ήδη 14 διπλωματούχους μαθητές. Εξέδωσε στον εκδοτικό οίκο Kunzelmann μέθοδο διδασκαλίας "Cello spielen leichter". Δίδαξε στην Sommerakademie Ratzeburg με τον Werner Thomas. Είναι παντρεμένος με την πιανίστα Κατερίνα Κιοκπάσογλου και έχουν 3 παιδιά.
Ο Δημήτρης Γιάκας, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957 και αποφοίτησε από τη Σχολή το 1975. Πήρε δίπλωμα πιάνου στο Εθνικό Ωδείο (τάξη: Μ. Μαυρίκου) το 1977 και συνέχισε τις σπουδές του στην Ecole normale de musique de Paris. Έχει εργαστεί ως υπεύθυνος μουσικής προετοιμασίας στην Όπερα των Παρισίων και στην Όπερα της Λυών, καθώς και ως accompagnateur στο Παρίσι και σε πολλές πόλεις και φεστιβάλ της Γαλλίας. Από το 1990 εγκαθίσταται στην Αθήνα και αρχίζει μια τακτική συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Υπήρξε υπεύθυνος μουσικής προετοιμασίας για την παγκόσμια «πρώτη» πολλών έργων Ελλήνων συνθετών. Συνοδεύει τακτικά Έλληνες και ξένους τραγουδιστές σε συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
-
-
Ο Μηνάς Αλεξιάδης γεννήθηκε το 1959 και αποφοίτησε από τη Σχολή το 1977. Σπούδασε πιάνο με την Mαρίκα Παπαϊωάννου και τον Γεώργιο Πλάτωνα, θεωρητικά και μουσική σύνθεση με τον Γιάννη Iωαννίδη. Στην συνέχεια, με υποτροφία της Γερμανικής Yπηρεσίας Aκαδημαϊκών Aνταλλαγών (D.A.A.D) σπούδασε σύνθεση με τον Guenther Becker στο Πανεπιστήμιο Robert Schumann τού Nτύσελντορφ, απ' όπου αποφοίτησε το 1986. Eίναι επίσης πτυχιούχος της Nομικής Σχολής και διδάκτωρ μουσικολογίας του Tμήματος Mουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Aθηνών. Aπό το 1984, οι περισσότερες συνθέσεις του έχουν γραφτεί μετά από παραγγελίες και αναθέσεις φορέων όπως: Mέγαρο Mουσικής Aθηνών, Alte Oper Frankfurt, BBC Scottish Symphony Orchestra, Eθνική Λυρική Σκηνή, Kαμεράτα, Kρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Oρχήστρα των Xρωμάτων, Πoλυτεχνείο Duesseldorf κ.λ.π. και έργα του έχουν παρουσιαστεί στην Eλλάδα, σε όλες τις Σκανδιναβικές χώρες, Kύπρο, Γερμανία, Oλλανδία, Bέλγιο, Tσεχία, Bουλγαρία, Iσραήλ, Iαπωνία, Iταλία, Κίνα, Aίγυπτο, Μαρόκο, Eλβετία, Aυστραλία, HΠA, έχουν βραβευθεί σε διαγωνισμούς, έχουν δισκογραφηθεί σε 22 συνολικά δίσκους βινυλίου και CD σε Ελλάδα, Ιταλία, Ιαπωνία, Γερμανία, Αγγλία και έχουν μεταδοθεί από ραδιοφωνίες και τηλεοπτικά δίκτυα διεθνώς.
Περισσότερα...
-
-
Η Αγγελική Παπανδρέου γεννήθηκε στην Αθήνα και αποφοίτησε από τη Σχολή το 1977. Σπούδασε Γερμανική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στα 10 πρώτα μεταγυμνασικά της χρόνια εργάσθηκε στην γερμανική πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία ΗΟECHST και στην εταιρεία καλλυντικών μαλλιών WELLA. Αμέσως μετά υπηρέτησε άλλα 10 χρόνια στην ιδιωτική εκπαίδευση (Αρσάκεια Τοσίτσεια Σχολεία της Εκάλης και Γερμανικό Φροντιστήριο Deutsches Kurshaus στο Μαρούσι) και από το 2008 έως και σήμερα απασχολείται στην δημόσια εκπαίδευση σαν μόνιμη καθηγήτρια γερμανικής γλώσσας στην περιοχή της Αιγιαλείας. Παράλληλα ωστόσο με τις επαγγελματικές της δραστηριότητες ασχολείται φανατικά από το 1986 με την μουσική και το τραγούδι, οπότε και ξεκίνησε τις καλλιτεχνικές της εμφανίσεις στην μπουάτ ΕΣΠΕΡΙΔΕΣ με τον Γιάννη Αργύρη στην Πλάκα, παίζοντας κιθάρα και ερμηνεύοντας μπαλάντες και έντεχνο ελληνικό και ξένο τραγούδι σε διάφορες μουσικές σκηνές («Μαρκίζα», «οδός Αριστοτέλους»), συμμετείχε δε σε συναυλίες γνωστών καλλιτεχνών. Κορυφαία στιγμή στην μουσική της διαδρομή αποτελεί η συνάντησή της με την Μαρία Φαραντούρη.
Περισσότερα...
-
-
Ο Γιώργος Πανέτσος αποφοίτησε από την Σχολή το 1979. Ξεκίνησε σπουδές στην κλασσική κιθάρα στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών και τις συνέχισε στο MDW (Universität für Musik und darstellende Kunst Wien) στην τάξη της Prof. Luise Walker, μίας από τις πιό σημαντικές κιθαρίστριες (κλασσική κιθάρα) της εποχής της (έφυγε το 1998 σε ηλικία 88 ετών) και πήρε το πτυχίο του με έπαινο. Αμέσως μετά συνέχισε τις σπουδές του σε επίπεδο master παρακολουθώντας τις τάξεις των David Russel and Oscar Ghiglia in Siena (Diploma di merito) και το 1998 πήρε τον ακαδημαϊκό τίτλο του „Magister der Künste“ (master of arts). Ως επισκέπτης καθηγητής δίδαξε σε τάξεις φοιτητών επιπέδου master στο KUG (Universität für Musik und darstellende Kunst Graz), στο Music University Bratislava, στο Music University Rostock, στο Central Conservatory στο Πεκίνο, αλλά και σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ κιθάρας. Έπαιξε σε σε κονσέρτα σε 30 χώρες όπως στος ΗΠΑ, στην Κίνα, Βενεζουέλα, Ισπανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ινδία και Ταϊλάνδη. Έπαιξε σαν σολίστ με την Vienna Chamber Orchestra, την Orchestra Municipal of Caracas, την Philharmonic Orchestra Kielce (Poland), την Zilina Slovak Sinfonietta (Slovakia), και την 1st Women - Chamber Orchestra in Austria.
Δείτε το άρθρο Guitar Forum της Βιέννης...
Περισσότερα...
Γεννημένη και μεγαλωμένη στη Γερμανία, η Αθηνά Κοντού έχει κάνει σπουδές μουσικολογίας και μπάσου έχοντας σαν κύρια κατεύθυνσή της την τζαζ. Από πέρυσι συνδυάζει την τζαζ με τις ελληνικές της μουσικές ρίζες δημιουργώντας ένα γκρουπ όπου συμμετέχουν η τραγουδίστρια (και εξαδέλφη της) Καλλιόπη Σκούρτου, που προσθέτει στο σύνολο την αυθεντική ελληνική φωνής της.
-
-
Η Λητώ Ντάκου γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1962 και αποφοίτησε απο την Σχολή το 1980. Μετά το τέλος των σπουδών της στην Α.Σ.Ο.Ε.Ε. το 1985 συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο της Καρλσρούης, στον τομέα της Περιφερειακής Ανάπτυξης. Πριν ιδρύσει το Ντύσελντορφ της Γερμανίας το 1990 την δική της εταιρεία ως σύμβουλος επενδύσεων, εργάστηκε σαν commodity trader στην Cargill (Αμβούργο) και στην AMRO Bank (Amsterdam). Είναι μητέρα των διακεκριμένων πιανιστών Δανάης (γεν. 1991) και Κυβέλης (γεν. 1995) Ντέρκεν, την ανάπτυξη και προώθηση των οποίων συνόδεψε από τα πρώτα τους βήματα. Το 2015 εκπλήρωσε το όνειρό της να βοηθήσει τον τόπο καταγωγής της, τον Μόλυβο της Λέσβου παίζοντας καθοριστικό ρόλο στην ίδρυση του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου, το οποίο μέσα σε δύο μόλις χρόνια έγινε ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ μουσικής δωματίου στην Ευρώπη, αποσπώντας διεθνείς διακρίσεις. Χαρακτηριστικά η εφημερίδα Taggespiegel στο άρθρο της για το Φεστιβάλ είχε τον τίτλο: "Η Μαγεία του Μολύβου, ένα όραμα για την Ευρώπη". Μένει και εργάζεται στο Ντύσελντορφ, μοιράζοντας την ζωή της μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας και αφιερώνοντας το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου της στην διοργάνωση και ανάπτυξη του Δι.Φε.Μ.Μ.
Μία συζήτηση με την Λητώ Ντάκου...
3ο Διεθνές Φεστιβάλ Μολύβου 2017...
-
-
Ο Νίκος Δοντάς γεννήθηκε στη Βόννη το 1963 και αποφοίτησε από τη Σχολή το 1980. Είναι διδάκτωρ μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (2014), μουσικοκριτικός της εφημερίδας "Η Καθημερινή" από το 1995 και συνεργάτης της από το 1988, υπεύθυνος του Τομέα Δραματολογίας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής από το 2006, συνεργάτης του 29τομου εγκυκλοπαιδικού λεξικού Musik in Geschichte und Gegenwart (MGG), συνεργάτης του περιοδικού Ήχος και Εικόνα από το 1984. Έχει συνεργαστεί με τους τομείς εκδόσεων των Μεγάρων Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, του Φεστιβάλ Αθηνών, έχει συμμετάσχει σε συνέδρια και έχει δώσει πλήθος διαλέξεων ενώ ως παραγωγός ραδιοφώνου έχει συνεργαστεί με το Γ' Πρόγραμμα της ΕΡΑ, τον Σκάι 100.4 και τον Εν Λευκώ. Ως Αρχιτέκτων-Μηχανικός (ΕΜΠ 1986 και M.Sc. UCL, Λονδίνο 1987) έχει συνεργαστεί με το γραφείο «Μάνος Περράκης και συνεργάτες» κατά το σχεδιασμό και την επίβλεψη του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αθηνών ενώ ως Επιμελητής Αρχιτεκτονικών Σχεδίων και Οπτικής Απόδοσης του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού είναι συγγραφέας και επιστημονικός υπεύθυνος έντυπης έκδοσης για την ελληνιστική πόλη Πριήνη της Ιωνίας (ΙΜΕ 2001), η οποία μεταφράστηκε στα αγγλικά και εκδόθηκε από τις Πανεπιστημιακές εκδόσεις του Χάρβαρντ (HUP 2005).
-
-
Ο Κίμων Μαραγκουδάκης γεννήθηκε το 1963 και αποφοίτησε από τη Σχολή το 1981. Σπούδασε στο Εθνικό Ωδείο, παίρνοντας δίπλωμά πιάνου το 1988 με Άριστα παμψηφεί και βραβείο. Παράλληλα σπούδασε τσέμπαλο στο Ωδείο Athenaeum ως υπότροφος για εξαιρετική επίδοση και πήρε το πρώτο ανεγνωρισμένο Δίπλωμα τσέμπαλου στην Ελλάδα, με Αριστα παμψηφεί (1990). Για το δίπλωμα αυτό, που φέρει την υπογραφή της διάσημης τσεμπαλίστας Uguette Dreyfus και που είναι το πρώτο ελληνικό δίπλωμα τσέμπαλου, τιμήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού. Παράλληλα ολοκλήρωσε θεωρητικές σπουδές μουσικής (Πτυχίο Αρμονίας και Αντίστιξης, Δίπλωμα Φούγκας). Παρακολούθησε μαθήματα με την Christianne Wolf στην Scuola Cantorum στο Παρίσι και με την Lieselotte Brändle στο Salzburg. Το 1993 του απενεμήθη το βαβείο Ferruccio Vignanelli για τη μουσική του ερμηνεία στο τσέμπαλο. Έχει δώσει ατομικά ρεσιτάλ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Έχει πάρει μέρος σε συναυλίες μουσικής δωματίου με έργα Mozart (υπό την αιγίδα της Mozartgemeinde). Έχει εμφανιστεί με το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής του Θόδωρου Αντωνίου. Έχει συνοδεύσει σε ρεσιτάλ τραγουδιού, φωνητικά σύνολα και όπερες, όπως στο πρώτο ανέβασμα στην Ελλάδα της όπερας "Ευριδίκη" του Peri στο συμπόσιο των Δελφών, στην πρώτη εκτέλεση στην Ελλάδα της λειτουργίας του Rossini "Petite Messe Solennelle", στο εναλλακτικό ανέβασμα της όπερας "Madama Butterfly" με την Τζένη Δριβάλα και σε πολλές άλλες συναυλίες. Έχει συνθέσει μουσική για θεατρικές παραστάσεις, πχ: "Εμιλυ Ντίκινσον" στο Θέατρο της Ανοιξης, "Δύο Δωμάτια" στην Τεχνόπολη, "Ελισάβετ Μαρτινέγκου" στο Θέατρο Αλεκτον, "Απόβροχο Φθινοπώρου" στον Ιανό, "Χριστούγεννα που να πάρει" στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών κλπ.
Ο Γιάννης Παπαδαντωνάκης γεννήθηκε στην Αθήνα και αποφοίτησε από την Σχολή το 1982. Σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο Karlsruhe Institute of Technology. Εργάστηκε στην WIND Hellas και ίδρυσε την εταιρεία Backtrackin' - Pink Floyd Tribute band Athens και την GAS Pickups
Περισσότερα...
-
-
Η Μαρία Ευστρατιάδη γεννήθηκε στην Αθήνα, αποφοίτησε από την Σχολή το 1982 και σπούδασε στο Ωδείο Αθηνών από όπου πήρε το δίπλωμά της με το πρώτο βραβείο και ειδική διάκριση. Συνέχισε τις σπουδές της στην «Hochschule für Musik, Theater und Medien» στο Ανόβερο της Γερμανίας, από όπου αποφοίτησε με άριστα και διάκριση επίσης. Έχει πτυχία αρμονίας, αντίστιξης και φούγκας. Έχει εμφανιστεί σε ατομικά ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου στην Eλλάδα, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ουγγαρία. Έχει ηχογραφήσει για την ελληνική, τη γερμανική και την ουγγρική ραδιοφωνία. Έχει εμφανιστεί ως σολίστ με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων και την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Η δισκογραφική της δραστηριότητα περιλαμβάνει έργα J.S. Bach, C.Ph. E. Bach, W.A.Mozart, Γιάννη Ιωαννίδη και J. Brahms. Οι ηχογραφήσεις της με όλες τις σονάτες για πιάνο και δύο κοντσέρτα (KV 271και KV 453) για πιάνο και ορχήστρα του W.A.Mozart, σε συνεργασία με την Ορχήστρα Δωματίου της Μουσικής Εταιρείας Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Ιωαννίδη, τιμήθηκαν το Δεκέμβριο του 2010 από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών. Η Μαρία Ευστρατιάδη είναι καθηγήτρια πιάνου και μουσικής δωματίου στο Ωδείο Αθηνών καθώς επίσης και Έφορος της Σχολής Πιάνου.
-
-
Ο Γιάννης Μποτσαράκος (MarioZeffiri) γεννήθηκε στην Αθήνα και αποφοίτησε από τη Σχολή το 1985. Ανήκει στους πολύ σημαντικούς σημερινούς ερμηνευτές του μπελκάντο. Ολοκλήρωσε τις φωνητικές σπουδές του αρχικά στην Ακαδημία της Σκάλας του Μιλάνου ως υπότροφος του Ιδρύματος «Μαρία Κάλλας» και κατόπιν στη Ισπανία δίπλα στον τενόρο Χουάν Ονθίνα. Σήμερα μελετά τραγούδι με τον Kammersänger Πέτερ Γλουγκάλοφ στο Βερολίνο. Έχει εμφανιστεί στα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα της Ιταλίας: Σκάλα, Όπερα της Ρώμης, του Τορίνο, της Μπολόνια, της Φλωρεντίας και άλλα. Εκτός Ιταλίας, έχει τραγουδήσει στην OpéraNationale, την OpéraComique και το Théatre des Champs Elysées του Παρισιού, στο Opernhaus της Ζυρίχης, στο GranTeatre de Liceu της Βαρκελώνης, στην Deutsche Oper και την KomischeOper του Βερολίνου, στο Theatre Royal dela Monnaie των Βρυξελλών καθώς και σε λυρικά θέατρα στο Ελσίνκι, στην Αγία Πετρούπολη, στο Ταλίν, στο Σαντιάγο, στη Γλασκόβη, στη Στοκχόλμη, στη Μάλτα και στην Αθήνα. Επίσης, έχει μετακληθεί ως λυρικός ερμηνευτής σε πολλά διάσημα φεστιβάλ. Συνεργάζεται τακτικά με καταξιωμένους μαέστρους. Υπό τη μουσική διεύθυνση του Riccardo Muti, με τον οποίο έχει πολύχρονη συνεργασία, ηχογράφησε το Requiem του Verdiμε την Chicago Symphony Orchestra, που απέσπασε 2 βραβεία Grammy το 2010. Κατά την πρόσφατη εμφάνισή του με τίτλο «Δώρα Αγάπης» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 22 Απριλίου 2015 του απενεμήθη επισήμως το δίπλωμα του Kammersänger. Τη βράβευση έκανε ο Πρόεδρος του Kuratotium του Ιδρύματος Europäische Kulturwerkstatt, κ. Heiko Christian Reissig, και ο Πρέσβης της Γερμανίας Dr. Peter Schoof. Η ηχογράφηση της συναυλίας κυκλοφόρησε σε CD (Liebesgeschenke) πριν από δυο χρόνια αποσπώντας εγκωμιαστικές κριτικές.
-
-
Ο Χάρης Δημαράς γεννήθηκε το 1969 και αποφοίτησε από τη Σχολή το 1987. Ολοκλήρωσε τις σπουδές πιανιστικής δεξιοτεχνίας και διεύθυνσης ορχήστρας στο Βασιλικό Κολλέγιο του Λονδίνου (Royal College of Music) και στη Νέα Υόρκη στις σχολές Τζούλιαρντ (Juilliard School), Μουσική Σχολή Μανχάταν (Manhattan School of Music) και Μπαρντ (Bard College). Διδάσκει (από το 1999) στο Μουσικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Ίθακα (Ithaca College) στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης, όπου είναι καθηγητής πιάνου και διευθυντής Τμήματος Μουσικής Δωματίου. Παράλληλα, συμμετέχει συχνά σε διεθνή σεμινάρια μουσικής (master classes), ενώ το καλοκαίρι του 2013 δίδαξε μουσική δωματίου στο πλαίσιο του Art Campus 2013 του συλλόγου "Οι Φίλοι της Μουσικής". Ως πιανίστας και αρχιμουσικός, από τους πιό πολύπλευρους καλλιτέχνες της γενιάς του έχει να επιδείξει κατά τη διάρκεια της τελευταίας εικοσετίας ποικίλη επαγγελματική δραστηριότητα στο χώρο της κλασσικής μουσικής, με ρεσιτάλ, συναυλίες φωνητικής και ενόργανης μουσική δωματίου και εμφανίσεις με συμφωνικές ορχήστρες (συχνά με τη διπλή ιδιότητα σολίστ και μαέστρου) σε Ελλάδα, Ευρώπη, Τουρκία, Ρωσία, Βραζιλία, Κίνα, Καναδά και ΗΠΑ. Έχει διακριθεί με βραβεία και υποτροφίες (του Βρετανικού Οργανισμού Associated Board of the Royals Schools of Music, του Κοινωφελούς Ιδρύματος "Αλέξανδρος Ωνάσης" και του Διεθνούς Συλλόγου "Ρίχαρντ Βάγκνερ") και έχει ηχογραφήσει έργα Μπάρτοκ, Φρανκ, Προκόφιεφ και Στραβίνσκι. Το 2010 κυκλοφόρησε από την ελληνική εταιρεία Ίριδα το .
-
-
Ο Χρίστος Τζιφάκις γεννήθηκε στις 7.6.1969 στην Αθήνα, αλλά ο τόπος καταγωγής της οικογένειάς του είναι οι Πρινές Ρεθύμνου. Αποφοίτησε από τη Σχολή το 1987 και πήγε στη Γερμανία για να σπουδάσει Αρχιτεκτονική την οποία τελικά άφησε για να πάει στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας στην Ανωτάτη Μουσική Ακαδημία, όπου σπούδασε κλασική κιθάρα. Τελείωσε το 1994 και πήρε το μοναδικό αριστείο στην κιθάρα που είχε δώσει η Ακαδημία από την ίδρυση της. Παράλληλα με τις σπουδές του στην Ολλανδία, μαθήτευσε και στην Κολωνία και το Άαχεν της Γερμανίας κοντά στους Hubert Kaeppel και Thomas Muehler Pehring αντίστοιχα. Παίρνοντας υποτροφία από την Ακαδημία, πήγε στην Κόρδοβα της Ισπανίας, όπου μελέτησε κλασική κιθάρα με τον Pepe Romero και κιθάρα φλαμενκο με τον Manolo Sanlucar. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του έλαβε μέρος στα περισσότερα φεστιβάλ κιθάρας της Ευρώπης (Ολλανδία, Βέλγιο, Γερμανία, Ισπανία) οπού είχε την ευκαιρία να γνωρίσει πολλούς σολίστ κιθάρας απ' όλον τον κόσμο. Λόγω του αριστείου που είχε λάβει, η Ολλανδική Ακαδημία κάλεσε τον Kουβανό συνθέτη και μαέστρο Leo Brouwer, ο οποίος από το πόντιουμ του μαέστρου διηύθυνε τη Συμφωνική Ορχήστρα της Νοτίου Ολλανδίας με τον Χρίστο Τζιφάκι ως σολίστ στην κιθάρα.
Περισσότερα...
-
-
Η Αμαλία Γιαννοπούλου γεννήθηκε το 1969 και αποφοίτησε από τη Σχολή το 1987. Άρχισε τις σπουδές της στο Ωδείο Αθηνών με τον Ελευθέριο Παπασταύρου και συνέχισε στο Ωδείο Φ. Νάκας με τον Δημήτρη Μαγκριώτη, απ' όπου και πήρε το δίπλωμά της το 1995 με «άριστα παμψηφεί». Συμμετείχε σε σεμινάρια ορχήστρας, καθώς και σε σεμινάρια βιολοντσέλου με τους F. Sellheim, Δημήτρη Πάτρα (Πόρτο Καρράς), A. Noras (Φεστιβάλ Pablo Casals), D. Schafran (Διεθνή Σεμινάρια Σλοβακίας) κ.ά. Αμέσως μετά εμφανίστηκε σε συναυλίες μουσικής δωματίου με διάφορα σχήματα στην Αθήνα και σε άλλες ελληνικές πόλεις. Εκτός από την ενασχόλησή της με τη μουσική δωματίου συμμετείχε σε συναυλίες της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Από το 1998 συνεργάστηκε με τη μίμο Isabelle Schweitzer σε παραστάσεις παντομίμας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Αναλαμβάνοντας τόσο την μουσική επιμέλεια, όσο και την μουσική εκτέλεση εμφανίστηκε με διάφορα θεατρικά σχήματα (Χοροθέατρο Μετ' Εμποδίων, Θέατρο Τέχνης, Διπλούς Έρως, Θέατρο Τζένη Καρέζη, Contretemps Berlin Ensemble de Danse Baroque κ.ά.). Από το 1995 είναι μόνιμο μέλος της Ορχήστρας των Χρωμάτων. Διδάσκει στο Δημοτικό Ωδείο Αμαρουσίου. Το καλοκαίρι του 2002 συμμετείχε σε περιοδεία της Hellenica Camerata στη Βόρεια, Κεντρική και Νότια Αμερική. Το 2013 συμμετείχε στην παράσταση "La follia" της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Ο Μάρκος Κούμαρης αποφοίτησε από τη Σχολή το 1992.
Οι Locomondo ή Λοκομόντο είναι ελληνικό μουσικό συγκρότημα, που έχει τις ρίζες του στην Αθήνα και ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2001. Συνδυάζουν τη ρέγκε, τη σκα και τη λάτιν μουσική.[1][2] Οι στίχοι των κομματιών τους είναι γραμμένοι, κυρίως, στην ελληνική και την αγγλική. Έχουν παίξει με συγκροτήματα, όπως οι Skatalites, οι Chumbawamba και οι Ska Cubano και με καλλιτέχνες όπως ο Μανού Τσάο.Το όνομα Locomondo αποτελείται από την ισπανική λέξη loco και την ιταλική mondo, που σημαίνουν τρελός κόσμος. Περισσότερα...
Ο Μάρκος Κούμαρης (Locomondo) στο Music Corner!...
Μία συνέντευξη του Μάρκου Κούμαρη στο lifo...
-
-
Ο Νικόλας Τριήρης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 15 Σεπτεμβρίου 1978 και αποφοίτησε από τη Σχολή το 1996. Είναι απόφοιτος του τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστήμιου Πειραιά και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου MBA (Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων) επίσης του Πανεπιστημίου Πειραιά. Εργάστηκε επί σειρά ετών ως οικονομολόγος και τώρα ασχολείται μόνο με τη μουσική. Είναι αυτοδίδακτος παίχτης του τρίχορδου μπουζουκιού από τα δεκαέξι του χρόνια. Η μεγάλη του αγάπη για τη μουσική και το όργανο τον ώθησαν να αφιερώσει πολλές ώρες για τη μελέτη και την ενασχόλησή του με αυτά. Κύριο πεδίο ενασχόλησης αποτελεί το παραδοσιακό, ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι. Έχει παίξει σε ταβέρνες, κουτούκια, συναυλίες και εκδηλώσεις. Το 2010 παρακολούθησε μικρό αριθμό μαθημάτων με το μεγάλο δεξιοτέχνη Νίκο Τατασόπουλο. Το 2014 εντάχθηκε ως βασικό μέλος στην ορχήστρα “Μανώλης Ρασούλης” στην οποία συμμετέχουν οι μουσικοί: Λάζαρος Σαμαράς (ακορντεόν, πιάνο, πλήκτρα), Δημήτρης Μαρινόπουλος (κιθάρες), Δημήτρης Πάντος (κιθάρες), Γιάννης Πλαγιαννάκος (μπάσο), Θανάσης Σοφράς (μπάσο), Δημήτρης Μποσινάκος (drums), Μιχάλης Ορφανίδης (drums) οι τραγουδιστές: Σοφία Παπάζογλου, Παντελής Θεοχαρίδης, Ζωή Παπαδοπούλου, Ναταλία Ρασούλη και οι guest: Μανώλης Λιδάκης, Γιώργος Μαργαρίτης, Λιζέτα Καλημέρη, Βασίλης Λέκκας, Αγάθωνας, Αργύρης Μπακιρτζής, Μαρία Κώτη, Δημήτρης Ζαχαριουδάκης, Γιώργος Σαρρής, Νένα Βενετσάνου, Βάσω Αλαγιάννη, Πέτρος Βαγιόπουλος, Γιώργος Καζαντζής, Ανδρέας Καρακότας, Σπύρος Γραμμένος κ.ά.
Περισσότερα...
-
-
Η Μυρτώ Αρεταίου γεννήθηκε το 1980 στην Αθήνα και αποφοίτησε από τη Σχολή το 1998. Κατά την διάρκεια των σχολικών της χρόνων φοίτησε στην Σχολή Κλασικού Χορού της Νίκης Κονταξάκη. Παράλληλα με τις σπουδές της στο Τμήμα M.M.E. με κατεύθυνση Πολιτιστικής Διαχείρισης του Παντείου Πανεπιστημίου παρακολούθησε μαθήματα φωνητικής με την Λίλιαν Τσατσαρώνη, απόφοιτο του Ωδείου Κόνταλυ. Μετά την αποφοίτησή της το 2002 συνέχισε τις μουσικές σπουδές της στο ωδείο του Kreuzberg στο Bερολίνο, όπου παρακολούθησε μαθήματα κλασικού τραγουδιού με την Irena Bart- Greiner. Την ίδια περίοδο ξεκίνησε μαθήματα Τεχνικής Αλεξάντερ με την Sibylle Havemann, καθηγήτρια στην Θερινή Ακαδημία του Salzburg. Kατά την 5ετή παραμονή της στο Βερολίνο έκανε εμφανίσεις με τα συγκροτήματα Big Bazar Orchestra και Fried Fly σε μουσικές σκηνές όπως το Club Quasimodο και σε Φεστιβάλ Μουσικής του Κόσμου σε πόλεις της Γερμανίας, της Πολωνίας και της Ισπανίας. Το 2004 συμμετείχε στην χορωδία της όπερας του F.Poulenc «Τα στήθη του Τειρεσία» στο Saalbau Neukoelln και σαν σόλο τραγουδίστρια στην μουσικοθεατρική παράσταση «Die Botschaft» της ολλανδικής ομάδας Dogtroep.
Περισσότερα...
Η Ελένη Βαλεντή, ελληνογερμανικής καταγωγής, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980 από γονείς μουσικούς, μέλη της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών τελείωσε τη Σχολή το 2000. Πήρε τα πρώτα μαθήματα μουσικής σε ηλικία πέντε χρονών και στα οκτώ της άρχισε τις σπουδές της στο κλασσικό βιολί με καθηγητή τον πατέρα της Παναγιώτη Βαλεντή. Αργότερα συνέχισε στο Ωδείο Αθηνών με καθηγητές τους Γιάννη Τζουμάνη και Τάτση Αποστολίδη (Κορυφαίοι Α της Κ.Ο.Α.) και ταυτόχρονα παρακολούθησε μαθήματα σολφέζ και θεωρίας. Παράλληλα με τις σπουδές στο Ωδείο Αθηνών πήρε μαθήματα κλασσικής κιθάρας από τον Βασίλη Τιγιρίδη και τα πρώτα μαθήματα φωνητικής από τη Δέσποινα Καλαφάτη. Το 2002 άρχισε τις σπουδές της στο τζάζ τραγούδι, στην Ανώτατη Μουσική Σχολή της Κολωνίας (Musikhochschule Köln), με καθηγητές τις Anette von Eichel, Susanne Schneider και τον Joachim Ulrich. Παρακολούθησε μαθήματα αρμονίας, σύνθεσης, αυτοσχεδιασμού, σολφέζ καθώς και τζαζ πιάνου με τον Hubert Nuss.
Περισσότερα...
-
-
Ο Γιάννης Αγρανιώτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1983. Παρακολούθησε τα πρώτα του μαθήματα βιολιού στην ηλικία των έξι και μετά την αποφοίτησή του από τη Σχολή το 2000 αποφοίτησε από το Σύγχρονο Ωδείο Αθήνας με Δίπλωμα Βιολιού ( Άριστα παμψηφεί, Α` βραβείο και Χρυσό μετάλλιο) με καθηγητή τον Βλαντισλάβ Χαλάψη (Vladislav Halapsis). To 2009 ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Μουσική Ακαδημία του Rostock στη Γερμανία με τον Werner Scholz, υπήρξε δε ένας από τους τελευταίους μαθητές του. Έχει διακριθεί σε διαγωνισμούς στη Μόσχα και στη Γερμανία και συμμετείχε σε σεμινάρια (master classes) με τους Heime Müller, Ivan Zenaty, Sergei Kravtchenko, Petru Munteanu και το Κουαρτέτο Εγχόρδων Petersen (Petersen String Quartet) και συνεργάστηκε με τον Eberhard Feltz στο Βερολίνο. Έχει εμφανιστεί ως σολίστ και με σύνολα μουσικής δωματίου σε αίθουσες όπως το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Ωδείο Φίλιππος Νάκας, το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, την αίθουσα του Φ.Σ. Παρνασσός καθώς και στην Αμερική και σε Ευρωπαϊκές χώρες. Συνεργάζεται με την Εθνική Λυρική Σκηνή ως μέλος της Ορχήστρας Δωματίου της Μικρής ΕΛΣ. Παίζει με βιολί Stephan von Baehr, Paris 2010.
Οι Onirama είναι ελληνικό συγκρότημα της ποπ ροκ σκηνής. Έχουν στο ενεργητικό τους τραγούδια που σημείωσαν επιτυχία στην Ελλάδα.[1] Έχουν συνεργαστεί με καλλιτέχνες, όπως ο Αντώνης Ρέμος, ο Σάκης Ρουβάς, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης και η Έλενα Παπαρίζου. Περισσότερα...
Άλεξ Σίμων Παπακωνσταντίνου (Μπάσο)
Η Δανάη Παπαματθαίου – Μάτσκε γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφόιτησε από την Σχολή το ...... και ανήκει στην πολλά υποσχόμενη νέα γενιά ελλήνων βιολονιστών. Παίρνει τα πρώτα μαθήματα βιολιού στην γενέτειρά της. Ακολουθούν σπουδές στο Ειδικό Μουσικό Γυμνάσιο Belvedere στην Βαϊμάρη με τον J. Witter, στο Πανεπιστήμιο Mozarteum του Ζάλτσμπουργκ με τον Igor Ozim και στην Ανωτάτη Σχολή Μουσικής και Θεάτρου του Αμβούργου με την Tanja Becker – Bender. Σήμερα είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
Σε ηλικία 11 χρονών κάνει το ντεμπούτο της σε Μουσικά Φεστιβάλ στην Ελλάδα και αμέσως μετά ακολουθούν ρεσιτάλ σε πόλεις της Γερμανίας με ενθουσιώδη σχόλια του Τύπου.
Μέχρι σήμερα έχει εμφανιστεί στην Γερμανία, Η.Π.Α., Κίνα, Ιταλία, Ισπανία, Ελβετία, Αυστρία, Σλοβενία, Εσθονία, Φιλανδία, Σουηδία και Κύπρο και έχει συμπράξει ως σολίστ με πολυάριθμες Συμφωνικές Ορχήστρες: Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και Θεσσαλονίκης, Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ , Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής «ΚΑΜΕΡΑΤΑ», Mendelssohn Kammerorchester Leipzig, Thüringen Philharmonie κ.α.
Περισσότερα...
|
|
|
|
 |
|
|
|
Από τη δεκαετία του '60 μέχρι σήμερα
Με την υποστήριξη:
|