Φωκίων Φωτιάδης-Νεγρεπόντης (1929-2022) (47*)

negrepontis fotiadis fokion 2(*) αν δεν είχε υποχρεωθεί να φύγει από την Σχολή θα αποφοιτούσε το 1947.

Ο Φωκίων Φωτιάδης Νεγρεπόντης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 18.1.1929 και ήταν μαθητής στην Αραχώβης στα χρόνια του Πολέμου. Στο Πειραματικό στην οδό Σκουφά έκανε τις τρεις πρωτες τάξεις του δημοτικού, αλλά ένα λυσσασμένο σκυλί τον δάγκωσε το καλοκάιρι ανάμεσα στην 3η και 4η υποχρεώνοντάς τον να υποστεί μία θεραπεία με ενέσεις στην κοιλιά το διάστημα Αυγούστου-Νοεμβρίου. Έτσι μετακόμισε στο σχολείο της Μαρίκας Φιλιππίδη, που ήταν τότε στην γωνία Αραχώβης και Μαυρομιχάλη.
Άρχισε να παρακολουθεί μαθήματα γερμανικών τα βράδυα στην Γερμανική Σχολή, της οδού Αραχώβης και έδωσε εξετάσεις το 1939, όπου και επέτυχε και την ίδια χρονιά ξεκίνησε στην 1η οκταταξίου. Το 1943, μόλις είχε ολοκληρώσει την 4η οκταταξίου και δεδομένου ότι ο Ρόμμελ έχανε τις μάχες στην Αφρική, ο πατέρας του τον πήγε στου Μακρή, όπου ολοκλήρωσε το γυμνάσιο παρακολουθώντας τα μαθήματα από την 5η έως και την 8η. Το 1947, έχοντας τελειώσει το γυμνάσιο έδωσε απολυτήριες εξετάσεις στο δημόσιο σχολείο, αφού εκείνα τα χρόνια τα ιδιωτικά σχολείο δεν είχαν το δικαίωμα να δώσουν απολυτήριο και πήρε το απολυτήριό του με πολύ υψηλή επίδοση που τον κατέτασσε στην 2η θέση.
Η επιθυμία του ήταν να σπουδάσει πολιτικός μηχανικός και προετοιμάστηκε για τις Εισαγωγικές του Πολυτεχνείου, όμως επειδή οι γονείς του απεφάσισαν να μετακομίσουν στην Αίγινα, αλλά κι δεδομένου ότι ήταν πολύ καλός μαθητής επαναπαύθηκε με αποτέλεσμα να αποτύχει στις εξετάσεις εκείνες. είσμωσε και άρχισε να διαβάζει 10 ώρες την ημέρα, αλλά λίγους μήνε μετά, τον Δεκέμβριο, διαβάζει ότι 50 Ίκαροι θα πα΄νε στην Αμερική και πείθει τους γονείς του να τον αφήσουν να υποβάλει αίτηση τον Φεβρουάριο του 1948. Όμως η Ανωτάτη Υγειονομική Επιτροπή της Αερροπορίας τον απορρίπτει με το αιτιολογικό της ακροκυάνωσης και της ταχυπαλμίας. Επισκέπτεται ιδιωτικούς γιατρούς και όταν παίρνει την διαβεβαίωση ότι είναι υγιής υποβάλλει το καλοκαίρι του 1948 για άλλη μία φορά τα χαρτιά του και πετυχαίνει να γίνει δεκτός σε υψηλή μάλιστα σειρά κατάταξης, 19ος ανάμεσα σε 97 επιτυχόντες και στις 11 Σεπτεμβρίου 1948 μπήκε στην Σχολή Ικάρων. 

Εκπαιδεύτηκε στους τρεις τύπους που προβλέπετο συμπληρώνοντας 260 ώρες συνολικά εκ των οποίων οι  60 ώρες στα spitfire. Ορκίστηκε αξιωματικός στις 2.11.1950 και με τον βαθμό του ιπτάμενου ανθυποσμηναγού τοποθετήθηκε στην Ελευσίνα στην 337 Μοίρα Διώξεως, η οποία είχε spitfire. Στους επόμενους 6 μήνες τοποθετήθηκε στην Σχολή Ικάρων, όπου έμεινε εκπαιδευτής στα Τ6 για δύο χρόνια και εκπαιδεύτηκε στα αεριοθούμενα Τ33, στα οποία έγινε στην συνέχεια εκπαιδευτής και ακολούθως Υπασπιστής Εκπαίδευσης. 

Στην Τανάγρα έκανε εκπαίδευση στα F86 και προήχθη σε Διοικητή Εκπαιδευτικής Μοίρας. Η Γερμανική Σχολή τον βοήθησε όταν τον Ιούνιο του 1962 πήγε στην Γερμανική Σχολή Πολέμου (Führungs Akademie der Bundeswehr) στο Αμβούργο, όπου και φοίτησε μέχρι το τέλος του 1963.
Επέστρεψε στην Αθήνα το 1964 στην Σχολή Πολέμου και τον Αύγουστο του 1964 τοποθετήθηκε Διοικητής της 341ης Μοίρας στην Αγχίαλο στα F86 και παρέλαβε τα πρώτα F5.
Τον Σεπτέμβριο του 1966 τοποθετήθηκε στην Διεύθυνση Α1 του ΓΕΑ και ένα χρόνο μετά, το 1967, πήγε στην Βόννη στην Ελληνική Πρεσβεία ως Αεροπορικός Ακόλουθος, όπου και παρέμεινε έως τον Μάιο του 1969.
Επέστρεψε στο ΓΕΑ τον Αύγουστο του 1970 και τοποθετήκε για άλλη μία φορά στην Αγχίαλο ως Διοικητής Πτέρυγας.
Το Οκτώβριο του 1971 τοποθετήθηκε Διοικητής της Σχολής Ικάρων, όπου και παρέμεινε έως τον Αύγουστο του 1974. Την χρονιά εκείνη προήχθη σε Υπτοπτέραρχο και μετατίθεται στην Λάρισα και στις 20.3.1975 παραιτείται. Η αίτηση αποστρατείας ενεκρίθη και προήχθη σε Αντιπτέραρχο.

Μετά τον Πόλεμο, έστειλε to 1970 και τον γιό του Εμμανουήλ στη Σχολή, όταν αυτή άνοιξε πάλι. Όπως μάλιστα μας διευκρίνισε, ο πατέρας του εγεννηθη ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΦΩΤΙΑΔΗΣ, αλλά "όταν απεβιωσεν ο πατήρ του ο εν λόγω ήτο μόλις 16 ετων και υιοθετήθη από τον άκληρον αδελφον της μητρος του ΑΜΒΡΟΣΙΟΝ ΝΕΓΡΕΠΟΝΤΗΝ. Εκρατησε και τα δύο επιθετα από σεβασμον προς τους δυο και τα οποια μας εκληροδοτησε σε εμενα και στον υιον μου και στους μεταγενεστερους". 

Απεβίωσε στις 8.8.2022

"'Εφυγε" ο Φωκίων Φωτιάδης-Νεγρεπόντης...

Δύο ντοκουμέντα από τον Φωκίωνα Φωτιάδη-Νεγρεπόντη...

Αναμνήσεις από το Spitfire...

 

 


Από τη δεκαετία του '60 μέχρι σήμερα

Με την υποστήριξη:

 

Γερμανική Σχολή Αθηνών Galanis Sports Data

 

Eκδηλώσεις του μήνα

Εδώ φιλοξενούμε τις απόψεις σας

ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ
Γιάννης Οικονόμου (67)

Ο Ιωάννης Οικονόμου γεννήθηκε το 1950 και απεφοίτησε από την Σχολή το 1967. Σπούδασε οικονομικές και πολιτικές επιστήμες στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ως σ [ ... ]