Αντώνης Ρούπτσος (45*)

Ο Αντώνης Ρούπτσος γεννήθηκε το 1928.

Φωκίων Φωτιάδης-Νεγρεπόντης (1929-2022) (47*)

negrepontis fotiadis fokion 2(*) αν δεν είχε υποχρεωθεί να φύγει από την Σχολή θα αποφοιτούσε το 1947.

Ο Φωκίων Φωτιάδης Νεγρεπόντης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 18.1.1929 και ήταν μαθητής στην Αραχώβης στα χρόνια του Πολέμου. Στο Πειραματικό στην οδό Σκουφά έκανε τις τρεις πρωτες τάξεις του δημοτικού, αλλά ένα λυσσασμένο σκυλί τον δάγκωσε το καλοκάιρι ανάμεσα στην 3η και 4η υποχρεώνοντάς τον να υποστεί μία θεραπεία με ενέσεις στην κοιλιά το διάστημα Αυγούστου-Νοεμβρίου. Έτσι μετακόμισε στο σχολείο της Μαρίκας Φιλιππίδη, που ήταν τότε στην γωνία Αραχώβης και Μαυρομιχάλη.
Άρχισε να παρακολουθεί μαθήματα γερμανικών τα βράδυα στην Γερμανική Σχολή, της οδού Αραχώβης και έδωσε εξετάσεις το 1939, όπου και επέτυχε και την ίδια χρονιά ξεκίνησε στην 1η οκταταξίου. Το 1943, μόλις είχε ολοκληρώσει την 4η οκταταξίου και δεδομένου ότι ο Ρόμμελ έχανε τις μάχες στην Αφρική, ο πατέρας του τον πήγε στου Μακρή, όπου ολοκλήρωσε το γυμνάσιο παρακολουθώντας τα μαθήματα από την 5η έως και την 8η. Το 1947, έχοντας τελειώσει το γυμνάσιο έδωσε απολυτήριες εξετάσεις στο δημόσιο σχολείο, αφού εκείνα τα χρόνια τα ιδιωτικά σχολείο δεν είχαν το δικαίωμα να δώσουν απολυτήριο και πήρε το απολυτήριό του με πολύ υψηλή επίδοση που τον κατέτασσε στην 2η θέση.
Η επιθυμία του ήταν να σπουδάσει πολιτικός μηχανικός και προετοιμάστηκε για τις Εισαγωγικές του Πολυτεχνείου, όμως επειδή οι γονείς του απεφάσισαν να μετακομίσουν στην Αίγινα, αλλά κι δεδομένου ότι ήταν πολύ καλός μαθητής επαναπαύθηκε με αποτέλεσμα να αποτύχει στις εξετάσεις εκείνες. είσμωσε και άρχισε να διαβάζει 10 ώρες την ημέρα, αλλά λίγους μήνε μετά, τον Δεκέμβριο, διαβάζει ότι 50 Ίκαροι θα πα΄νε στην Αμερική και πείθει τους γονείς του να τον αφήσουν να υποβάλει αίτηση τον Φεβρουάριο του 1948. Όμως η Ανωτάτη Υγειονομική Επιτροπή της Αερροπορίας τον απορρίπτει με το αιτιολογικό της ακροκυάνωσης και της ταχυπαλμίας. Επισκέπτεται ιδιωτικούς γιατρούς και όταν παίρνει την διαβεβαίωση ότι είναι υγιής υποβάλλει το καλοκαίρι του 1948 για άλλη μία φορά τα χαρτιά του και πετυχαίνει να γίνει δεκτός σε υψηλή μάλιστα σειρά κατάταξης, 19ος ανάμεσα σε 97 επιτυχόντες και στις 11 Σεπτεμβρίου 1948 μπήκε στην Σχολή Ικάρων. 

Περισσότερα...


Από τη δεκαετία του '60 μέχρι σήμερα

Με την υποστήριξη:

 

Γερμανική Σχολή Αθηνών Galanis Sports Data

 

Eκδηλώσεις του μήνα

Εδώ φιλοξενούμε τις απόψεις σας

ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ
Γιάννης Τσιπούρης (42*) (1924-1999)

Ο Γιάννης Τσιπούρης γεννήθηκε το 1924 και φοίτησε στη Γερμανική Σχολή μια χρονιά μόνο στο γυμνάσιο. Στα Μαθητολόγια της Αραχώβης εμφανίζεται το έτος 1937-38 στην Β' Γυμν [ ... ]