Ο Νικόλαος Μαγιάσης γεννήθηκε το 1914 στις Βρυξέλλες. Προερχόταν από εύπορη οικογένεια, που μετανάστευσε στην Αθήνα και ήταν ζωγράφος, αλλά δεν είχε σχέση με τον εξ Αιγύπτου διακεκριμένο ζωγράφο Βασίλειο Μαγιάση. Η μητέρα του ήταν κατά πάσα πιθανότητα Γαλλίδα και ένας αδερφός του ήταν ιπτάμενος της Πολεμικής Αεροπορίας, που υπηρέτησε στη Μέση Ανατολή.
Εμφανίζεται στα Μαθητολόγια της Αραχώβης μόνον το έτος 1926-27 και αν συνέχιζε θα αποφοιτούσε το 1936.
Στην αρχή της Κατοχής, όπου κάθε άλλο παρά γερμανόφιλος ήταν, ανέπτυξε αντιστασιακή δράση, συνελήφθη και η ποινή, που του επιβλήθηκε ήταν τετράμηνη φυλάκιση και διετής εξορία. Για να αποφύγει τον εκτοπισμό οι Γερμανοί τον πλησίασαν, του πρότειναν συνεργασία και αυτός δέχθηκε να προσληφθεί σε γερμανική υπηρεσία ως διερμηνέας, δεδομένου ότι γνώριζε πολύ καλά τα γερμανικά. Το γεγονός αυτό τον ώθησε να συνεργαστεί με τον εχθρό και σιγά-σιγά να μεταστραφεί σε εγκληματία.
Αρχικά έδρασε στην Αθήνα και, παρά τις εκκλήσεις του πατέρα του να σταματήσει, συνέχισε να συνεργάζεται με τους Γερμανούς, εστάλη αρχικά στα Χανιά και αργότερα στις Μοίρες Ηρακλείου, όπου υπηρέτησε ως διερμηνέας της Γκεστάπο και εξελίχθηκε σε βασανιστή.
Αμέσως μετά τον Πόλεμο κατέφερε να διαφύγει από το Ηράκλειο και αθόρυβα να εγκατασταθεί στην Αθήνα, όπου και εμφανίστηκε, ως δήθεν ΕΛΑΣίτης, φορώντας ανάλογη αντάρτικη στολή, όμως δεν έμεινε για πολύ καιρό κρυμμένος, αφού ένας Κρητικός, που επίσης έφτασε στην Αθήνα, τον αναγνώρισε και τον κατέδωσε. Συνελήφθη, πέρασε ένα διάστημα στις φυλακές Αίγινας και στη συνέχεια επέστρεψε φρουρούμενος στην Κρήτη, προκειμένου να διακαστεί για κάποια από τα τα εκατοντάδες θύματά του.
Τον Μάρτιο του 1946 παραπέμφθηκε στο Ειδικό Δικαστήριο Δωσίλογων του Ηρακλείου για τη δολοφονία του Σταύρου Ανδρεαδάκη, κηρύχθηκε όμως “αθώος λόγω αμφιβολιών”. Μερικούς μήνες μετά, στις 30 Οκτωβρίου 1947, κατά την διάρκεια άλλης δίκης για τα βασανιστήρια και την δολοφονία του 26χρονου βοσκού Μιχάλη Βρέντζου από τα Ανώγεια (ο οποίος είχε δώσει ψωμί και νερό σε αντάρτες που είχαν βρει καταφύγιο στον Ψηλορείτη), βρήκε ευκαιρία ο Γιώργης Βρέντζος, αδελφός του δολοφονηθέντος Μιχάλη και τον μαχαίρωσε μέχρι θανάτου μέσα στο δικαστήριο, παίρνοντας εκδίκηση.
Από την εκπομπή “Μηχανή του Χρόνου” δανειζόμαστε το υλικό, το επίσης με την σειρά του στηρίζεται και στην έρευνα του Δημοσθένη Κούκουνα: