Σύμφωνα με τα μαθητολόγια η Καλλιόπη Πράτσικα του Ανδρέα, γεννημένη το 1929, εγγράφεται στην Β’ Γυμνασίου την χρονιά 1939-40 και στην Γ’ Γυμνασίου την επομένη 1940-41, ενώ αν συνέχιζε την φοίτησή της θα αποφοιτούσε το 1946, αφού στο τότε 8τάξιο γυμνάσιο η Α’ Γυμνασίου ήταν η 5η Δημοτικού.
Σπούδασε Ιατρική στην Γενεύη και ειδικεύτηκε στην Παθολογοανατομία.
Το 1975 εξελέγη Πρόεδρος της ΕΕΠΑ («Η εν Αθήναις Εταιρεία Γενικής Παθολογίας και Παθολογικής Ανατοµικής»), η οποία είχε συσταθεί το 1964) και ήταν μέλος του Συνδέσμου Ελληνίδων Επιστημόνων. Την περίοδο 1963-66 διετέλεσε Β’ Αντιπρόεδρος επί προεδρίας Νίκης Γουλανδρή.
(η φωτογραφία είναι του 1976, πηγή: Ελπίδα Δαλιεράκη, ειδικευόμενη παθαλογοανατόμος συνεργάτιδα της Καλλιόπης Πράτσικα στην δεκαετία του ’70)
Ο πατέρας της, Ανδρέας Πράτσικας, ήταν καθηγητής ιατρικής, Διευθυντής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και γιός του Παναγιώτη Πράτσικα, συζύγου της Καλλιόπης Ναούμ, από την οποία πήρε και το όνομά της, ενώ η γνωστή χορεύτρια, καθηγήτρια ρυθμικής και χορού και χορογράφος Κούλα Πράτσικα (γεννημένη το 1899) ήταν θεία της, αδελφή του πατέρα της.
Η οικογένεια Πράτσικα ήταν παλιά εμπορική οικογένεια της Πάτρας και μέλη της ασχολήθηκαν και με την πολιτική. Αναφέρεται ότι ο Σιδέρης Πράτσικας ήταν ένας από τους εννέα πατρινούς φιλομοναρχικούς κτηματίες που βραβεύθηκαν από τον Όθωνα, το 1847. Ο ίδιος μάλιστα είχε εκλεχθεί πολλές φορές δημοτικός σύμβουλος και το 1850 βουλευτής Πατρών, ενισχύοντας έτσι την αίγλη της οικογένειας. Η οικογένεια συμμετείχε στην ίδρυση και στην διεύθυνση της ασφαλιστικής εταιρείας Πρόοδος, ενώ είχε στην κατοχή της και ένα εργοστάσιο παραγωγής ποτάσας στο Αντίρριο.
Πρέπει να αναφερθούν άλλες δύο συγγένειες με επώνυμες οικογένειες της εποχής:
– με την οικογένεια Γουλιμή, όπου η Άλκη Γουλιμή (γεννημένη 1926), που φοίτησε στην Γερμανική και έγινε γνωστή από τα κείμενά της για παιδιά, ήταν κόρη της Ειρήνης Πράτσικα και αδελφή της χορογράφου Κούλας Πράτσικα και ανηψιά του Ανδρέα, πατέρα της Καλλιόπης Πράτσικα.
– με την οικογένεια Ζάννα, αφού η Μίνα Πράτσικα, αδελφή της Καλλιόπης και γνωστή πιανίστα, παντρεύτηκε τον Παύλο Ζάννα, λογοτέχνη, κριτικό του κινηματογράφου, και ιδρυτή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Τέλος, η Καλλιόπη Πράσικα, κόρη του Δημητρίου Πράτσικα, κληρονόμος του “κτήματος Πράτσικα” και σύζυγος του Διονυσίου Τσερώνη, πρώην Δημάρχου Πατρέων, ήταν θεία της.
Η αναμνηστική φωτογραφία είναι από το ευρωπαικό συνέδριο της Παθολογικής Ανατομικής στην Βιέννη το 1975. Η Καλλιόπη Πράτσικα διακρίνεται πρώτη αριστερά (πηγή: Ελπίδα Δαλιεράκη).