Τζον Αλιβιζάτος (38*) (1920-2016)

Ο Τζον Αλιβιζάτος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1920. Εμφανίζεται στα μαθητολογια της Αραχώβης το 1926 στην Α’ Δημοτικού και συνέχισε τις γυμνασιακές του σπουδές  στο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1938.

Κατάγεται από μία οικογένεια που έδωσε πάρα πολλά πράγματα στη χώρα μας. Oι Αλιβιζάτοι ήταν πάππου προς πάππο λόγιοι, γιατροί, καθηγητές. Έστησαν νοσοκομείο που στην εποχή του ήταν πρότυπο και το κληροδότησαν στο ελληνικό κράτος. Αλλά και οι μητρικοί του πρόγονοι, οι Χιλλ, είχαν έναν αιώνα παράδοσης στην εκπαίδευση.

Φοίτησε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών στη διάρκεια της Κατοχής από το 1941 μέχρι το 1946. Μετά την αποφοίτησή του, προσελήφθη ως εσωτερικός βοηθός της Α’ Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου και παρέμεινε μέχρι το 1948. Από το 1951 μέχρι το 1953 φοίτησε στη Σχολή Μετεκπαιδεύσεως του Πανεπιστημίου McGill στο Montreal και έλαβε τον τίτλο Master of Science in Experimental Medicine. Από το 1953 μέχρι το 1955 εργάσθηκε στο Τμήμα Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού της Cleveland Clinic των ΗΠΑ αρχικά ως special fellow και στη συνέχεια ως research associate.

Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα το 1955, ανέλαβε τη διεύθυνση της Παθολογικής Κλινικής της Πολυκλινικής Αθηνών, όπου οργάνωσε το πρώτο ειδικό Τμήμα Ενδοκρινολογίας στη Ελλάδα.

Υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Εταιρείας Ιατρικών Σπουδών, της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής και της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας και ανέπτυξε πλούσια δραστηριότητα στον τομέα της συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης.

Ήταν ίσως ο πρώτος που προσπάθησε να ευαισθητοποιήσει τους νέους γιατρούς στην «ολιστική προσέγγιση» του ασθενούς, να μάθουν δηλαδή πώς να αντιμετωπίζουν τον άρρωστο ως σύνολο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τόσο τη βιολογική όσο και την ψυχολογική παράμετρο σε κάθε νόσημα. Ήταν ο πρώτος που αναγνώρισε τη σημασία της εκπαίδευσης καιτης ψυχοκοινωνικής υποστήριξης των ασθενών με διαβήτη. Σε μια εποχή που η Ιατρική στην Ελλάδα ―και όχι μόνο― είχε ως επίκεντρο τη νόσο, ο Αλιβιζάτος αναφερόταν, για πρώτη φορά, στην ασθενοκεντρική προσέγγιση, βάζοντας τον ασθενή στο κέντρο της θεραπευτικής προσέγγισης Η διεθνής αναγνώριση εκφράστηκε έμπρακτα όταν εξελέγη πρόεδρος του Diabetes Education Study Group, ομάδα εργασίας της Ευρωπαϊκής Διαβητολογικής Εταιρείας.

https://www.mednet.gr/archives/2019-3/pdf/295.pdf

https://www.efsyn.gr/tehnes/art-nea/417280_i-istoria-mias-klinikis-poy-itan-estia-allileggyis

https://www.hasd.gr/innet/UsersFiles/admin/documents/Diabitologika/2016_2/81-83_NEKROLOGIES.pdf

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας