Ο Νικόλαος Αποστολόπουλος γεννήθηκε το 1948 στην Αθήνα. Μεταξύ 1961 και 1966 φοίτησε στη Γερμανική Σχολή Αθηνών. Άφησε την Αθήνα το 1967 λίγο πριν τη Δικτατορία και πήγε στο Βερολίνο για σπουδες όπου και μένει μέχρι τώρα. Είναι παντρεμένος και έχει ένα γιό. Στην Ελλάδα έρχεται τακτκά.
Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Freie Universität Berlin και Πληροφορική στο Technische Universität Berlin. Το 1983 έλαβε τον διδακτορικό του τίτλο στο τομέα Πληροφορικής Επιχειρήσεων του Freie Universität Berlin (FU). Το 2008 ανακηρύχθηκε επίτιμος καθηγητής στον Τομέα της Παιδαγωγικής και Διδακτικής των Μέσων στη Σχολή Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Freie Universität.
Ίδρυσε το πρωτοποριακό Center für Digitale Systeme (Κέντρο Ψηφιακών Συστημάτων – CeDiS), το Κέντρο για την Ψηφιακή Εκπαίδευση, την Ψηφιακή Έρευνα και τα Ψηφιακά Πολυμέσα του Freie Universität Berlin, διατέλεσε δε διευθυντής του από το 1998 μέχρι τη σύνταξή του το 2017. Με την ιδιότητά του αυτή εκκίνησε από το 2003 την εισαγωγή και εφαρμογή της ψηφιακής μάθησης στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση του FU και καθιέρωσε τη χρήση της ψηφιακής διδασκαλίας. Υπό τη διεύθυνσή του δημιουργήθηκαν στο Freie Universität Berlin κεντρικές υπηρεσίες και εφαρμογές γύρω από την Ψηφιακή Διδασκαλία, την Ψηφιακή Έρευνα (με επίκεντρο τις ψηφιακές ανθρωπιστικές επιστήμες), τα Οπτικοακουστικά Μέσα και τις Ψηφιακές Εκδόσεις. Μέσω της εισαγωγής νέων ψηφιακών τεχνολογιών συνέβαλε ουσιαστικά στην δημιουργία και καθιέρωση της Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Freie Universität.
Ο Νίκος Αποστολόπουλος προετοίμασε και διενέργησε πολυάριθμα εθνικά (γερμανικά) και διεθνή ερευνητικά έργα με επίκεντρο τους τομείς της Ψηφιακής Μάθησης, των Ψηφιακών πολυμεσικών Αρχείων καθώς και τα διαδικτυακά ψηφιακά περιβάλλοντα διδασκαλίας και μάθησης. Ευάριθμες συνεργασίες με πανεπιστημιακά ιδρύματα εγχώρια και του εξωτερικού, αλλά και με εταιρείες, έχουν οδηγήσει σε πολυδιάστατες δραστηριότητες στον τομέα των ψηφιακών τεχνολογιών στη μάθηση και την έρευνα. Για την επιτυχή διενέργεια έργων στον τομέα της Ψηφιακής Μάθησης και Ψηφιακής Έρευνας έχει λάβει μαζί με την ομάδα του στο CeDiS πολλές τιμητικές διακρίσεις. Είναι διεθυντής του διακρατικού έργου “Memories of the Occupation in Greece” (MOG) που έχει ως αντικείμενο τη προφορική Ιστορία της Κατοχής στην Ελλάδα μέσω μαρτυριών επιζώντων καθώς και την εκπόνηση σχολικού εκπαιδευτικού υλικού.
Στο ερευνητικό επίκεντρο του Νίκου Αποστολόπουλου βρίσκονται οι τομείς “διαδικτυακά ολοκληρωμένα περιβάλλοντα ψηφιακής μάθησης”, η “διδακτική πολυμεσικών συστημάτων διδασκαλίας και μάθησης”, καθώς και η “ψηφιακή εκπαίδευση και μάθηση με βάση την έρευνα και την επίλυση προβλημάτων”. Στο πεδίο της έρευνας συμμετέχει επίσης με ευάριθμες δημοσιεύσεις, ομιλίες και τη διοργάνωση επιστημονικών συνεδρίων (GML). Ο Νίκος Αποστολόπουλος συμμετέχει ως εμπειρογνώμων σε διάφορες επιτροπές και επιστημονικούς θεσμούς. Υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου για τα Νέα Μέσα στην Επιστήμη (GMW) και είναι μέλος της γερμανικής επιτροπής της UNESCO στο πεδίο „Επικοινωνία και Πληροφορία“.