Παντελής Παντελούρης (63)

pantelourisΟ Παντελής Παντελούρης γεννήθηκε το 1945 και αποφοίτησε από τη Γερμανική Σχολή Αθηνών το 1963. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου (FU) ως υπότροφος της γερμανικής κυβέρνησης.
Την περίοδο της δικτατορίας διέφυγε από την Ελλάδα στο τότε Δυτικό Βερολίνο, όπου εργάστηκε ως δημοσιογράφος στο γερμανικό ραδιόφωνο (Sender Freies Berlin, SFB), υπήρξε ανταποκριτής της ελληνικής εκπομπής της Deutsche Welle, της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας και συνεργάτης πολλών ελληνικών ΜΜΕ.
Διετέλεσε μέχρι την είσοδο του στο ελληνικό δημόσιο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών στο διηρημένο Βερολίνο και μέλος της Διεθνούς Δημοσιογραφικής Ομοσπονδίας και της Γερμανικής Ένωσης Δημοσιογράφων (DJV).

Υπηρέτησε ως Ακόλουθος ή Σύμβουλος Τύπου στη Βόννη, το Βερολίνο, το Μόναχο, το Αμβούργο, τη Βιέννη και την κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Τύπου & ΜΜΕ στην Αθήνα (μετέπειτα Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας). Το 2001 διετέλεσε Δ/ντής του Γραφείου Φραγκφούρτης του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, το οποίο οργάνωσε την συμμετοχή της Ελλάδας ως τιμώμενης χώρας στη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου. Αποχώρησε από τη θέση του Διευθυντού Τύπου & Επικοινωνίας της πρεσβείας της Ελλάδος στο Βερολίνο την άνοιξη του 2012, βάσει του νόμου περί «προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας», μετά από δημόσια υπηρεσία 34 ετών - εκ των οποίων 28 έτη σε διπλωματικές και προξενικές αρχές της Ελλάδος στο γερμανόφωνο χώρο.
Από το 1964, ένα έτος δηλαδή μετά την αποφοίτησή του, έλαβε την πρωτοβουλία ίδρυσης του Συλλόγου Αποφοίτων της μεταπολεμικής ΓΣΑ και χρημάτισε πρώτος πρόεδρος του για τρεις θητείες. Παρέμεινε τυπικά πρόεδρος μέχρι το 1974, παρόλο που δεν βρισκόταν πια στην Ελλάδα, προκειμένου να αποτραπεί η επιδιωκόμενη τότε από τη δικτατορία άλωση του Συλλόγου. Οργάνωσε με ξεχωριστή επιτυχία τις πρώτες χοροεσπερίδες του Συλλόγου, στις οποίες έδωσε από το 1964 τον τίτλο „Ball der Dörpfeldianer". Και μετά την αποχώρησή του παρέμεινε δίπλα στον Σύλλογο βοηθώντας και συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις του.
Στην διάρκεια της υπηρεσιακής παραμονής του στην Αθήνα εξελέγη και πάλι δύο φορές πρόεδρος (1998-2002) και μία Αντιπρόεδρος (2003-2004) και καθιέρωσε, μεταξύ άλλων, την έκδοση του Συλλόγου «Γράμμα από το Μαρούσι», που διαδέχθηκε το 1998 το περιοδικό του συλλόγου "Der Doerpfeldianer".
Για τη συμβολή του στην προώθηση των ελληνογερμανικών σχέσεων έχει τιμηθεί από διάφορους γερμανικούς φορείς. Το 1998 ο Πρόεδρος της Γερμανικής Δημοκρατίας του απένειμε τον γερμανικό Μεγαλόσταυρο. Επικοινωνία: ppantelouris@gmail.com


Από τη δεκαετία του '60 μέχρι σήμερα

Με την υποστήριξη:

 

Γερμανική Σχολή Αθηνών Galanis Sports Data

 

Eκδηλώσεις του μήνα

Εδώ φιλοξενούμε τις απόψεις σας

ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ
Emily Haber (75)

Η Emily Oncken, σήμερα Emily Haber γεννήθηκε στη Βόννη το 1956, κόρη του διπλωμάτη Dirk Oncken και αποφοίτησε απο το γερμανικό τμήμα της Σχολής το 1975, όταν ο πατέρας ήταν Πρέσβης στην Ε [ ... ]