Λύντια Βελισσαρίου – Τρίχα (67)

velissariou tricha lydiaΗ Βασιλική-Λυδία Βελισσαρίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1950 και αποφοίτησε από τη Σχολή το 1967. Σπούδασε νομικά στην Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κατά την περίοδο 1988-1993 ασχολήθηκε ενεργά με τη διοίκηση και διεύθυνση του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου (Ε.Λ.Ι.Α.), του οποίου υπήρξε γενική γραμματεύς και αντιπρόεδρος. Κατά την ίδια περίοδο συνέτασσε και εξέδιδε το τριμηνιαίο ενημερωτικό περιοδικό του “Τα Νέα του Ε.Λ.Ι.Α” (τεύχη 9-33). Είναι επίτιμος δικηγόρος, αλλά και μέλος πολλών επιστημονικών και πολιτιστικών συλλόγων, ενώ διετέλεσε γενική γραμματεύς και αντιπρόεδρος των Φίλων της Γενναδείου Βιβλιοθήκης. Από το 1987 ασχολείται ειδικότερα με την έρευνα της νεώτερης ελληνικής ιστορίας και έχει επεξεργασθεί το αρχείο του Χαρίλαου Τρικούπη. Είναι αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Παιδείας και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, το οποίο έχει ιδρύσει με το σύζυγό της Νίκο Τρίχα και το οποίο χορηγεί υποτροφίες σε μεταπτυχιακούς φοιτητές και ερευνητές.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στις βουλευτικές εκλογές του 19ου αιώνα και στη συγγραφή μιας βιογραφίας του Σπυρίδωνα Τρικούπη.

Το βιβλίο της «Δικηγορείν εν Αθήναις: Μια διαδρομή στον 19ο αιώνα» (Σάκκουλας Αντ.Ν., 2003) βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών το 2004. Άλλα έργα της: «Διπλωματία και πολιτική» (Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο Ε.Λ.Ι.Α., 1991), «Ο Χαρίλαος Τρικούπης και τα δημόσια έργα» (Καπόν, 2001), «Ο γνωστός και ο άγνωστος Χαρίλαος Τρικούπης» (Καπόν, 2002), «Χαρίλαος Τρικούπης. Μία βιογραφική περιήγηση» (Καπόν, 2010), «Ημερολόγια και γράμματα από το μέτωπο. Βαλκανικοί πόλεμοι 1912-1913» (Εταιρεία Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου, Αθήνα 1993), «Εμπόριο και Στατιστικές στη Μακεδονία, 1880-1884. Υπόμνημα από το αρχείο Χαριλάου Τρικούπη» (Πρέσπες 1995). Περισσότερα στοιχεία για το συγγραφικό της έργο βρίσκει στη biblionet.gr.

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας