Κωνσταντίνος Αραβώσης: “Η μεταρρύθμιση για τα δάση μας”

aravosis konstantinos 1Η σύσταση της νέας Γενικής Γραμματείας Δασών στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που υλοποιήθηκε με βάση την απόφαση του Πρωθυπουργού, αποτελεί μία εμβληματική και μεγάλης σημασίας μεταρρύθμιση.

Η νέα Γενική Γραμματεία έχει σημαντικές ομοιότητες στις δομικές με την αντίστοιχη πετυχημένη δομή, που είχε δημιουργηθεί το 1991 από την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, που δυστυχώς καταργήθηκε το 1998 και το αποτέλεσμα φάνηκε τα επόμενα χρόνια με αρνητικές επιπτώσεις σε όλο το φάσμα της δασικής διαχείρισης.

Στη Γενική Γραμματεία Δασών ενσωματώνονται τα περίπου 3.000 στελέχη των περιφερειακών δασικών υπηρεσιών, που υπάγονται στις εκάστοτε αποκεντρωμένες διοικήσεις.

Ουσιαστικός στόχος της νέας Γενικής Γραμματείας είναι η προστασία, ανάδειξη και ανάπτυξη των δασικών οικοσυστημάτων, ώστε να γίνουν τα ελληνικά δάση «έξυπνα» και πραγματικά αειφόρα. Εφαρμόζοντας τη σύγχρονη επιστημονική γνώση και τα τεχνολογικά επιτεύγματα για την προστασία και την πιστοποιημένη αειφορική διαχείριση.

aravossis konstantinos ta nea 06052022Είναι γεγονός ότι, οι δασικές υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες και με υψηλό μέσο όρο ηλικίας και για το λόγο αυτό έχουν ήδη δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την πρόσληψη μόνιμων και συμβασιούχων υπαλλήλων.

Μεταξύ άλλων άμεση προτεραιότητα καθίσταται η προμήθεια στολών για το προσωπικό καθώς και η χορήγηση ταυτοτήτων, ώστε η υπηρεσία να αποκτήσει ενιαία εμφάνιση και ταυτότητα.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, μεγάλη ήταν η δοκιμασία από τις πυρκαγιές (mega-fires) του καλοκαιριού. Σε αυτό το πλαίσιο τα ορεινά αντιδιαβρωτικά έργα ήδη ολοκληρώθηκαν με πρωτόγνωρη ταχύτητα, ενώ προχωρούν γρήγορα και τα αντιπλημμυρικά έργα, οι αναδασώσεις και τα λοιπά έργα αποκατάστασης. Στην ταχύτατη αποκατάσταση των περιοχών έπαιξε σημαντικό ρόλο και ο νέος πετυχημένος θεσμός του αναδόχου έργων από ιδιωτικούς φορείς-χορηγούς.

Φέτος, θα υλοποιηθούν έργα αντιπυρικής προστασίας 50.000.000 ευρώ μέσω χρηματοδότησης από το ταμείο Ανάκαμψης με καθαρισμούς δασών 40.000 στρ., ενώ θα εκπονηθούν και μελέτες αντιπυρικής προστασίας σε κρίσιμες περιοχές της χώρας. Τα έργα αυτά, για πρώτη φορά ξεκινούν φέτος σε τέτοια έκταση και τόσο νωρίς.

Επίσης βασική προτεραιότητα της νέας δομής αποτελεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας κύρωσης των δασικών χαρτών, ενός εμβληματικού αναπτυξιακού έργου υποδομής. Αναμένουμε να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μερικής κυρώσεις στο 90% της έκτασης της χώρας μέχρι το Σεπτέμβριο.

Τέλος, μεγάλο στόχο αποτελεί το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων σε 165.000 στρέμματα υποβαθμισμένων δασικών οικοσυστημάτων της χώρας, που θα υλοποιηθεί εντός των προσεχών τριών ετών.

Η νέα Γενική Γραμματεία Δασών έχει μπροστά της μία μεγάλη πρόκληση, θα μπορέσει να επιτευχθεί μέσω μιας νέας στοχευμένης της συγκροτημένης εθνικής δασικής πολιτικής με έμφαση στην πρόληψη, την πιστοποιημένη εμπορική διαχείριση και στις νέες τεχνολογίες.

(*) το άρθρο δημοσιεύτηκε και στην εφημερίδα “Τα Νέα” στις 6.5.2022

Περισσότερα……

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας