Οι “ρεμπέτες” επιστρέφουν στην Γερμανική σχολή την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου. Λέμε επιστρέφουν, διότι είχαν ξανάρθει το 1993 έπειτα από μία πρωτοβουλία της Αλίκης Μεϊντάνη, τότε Λυκειάρχη της Σχολής.
Αυτήν τη φορά η πρωτοβουλία ανήκει στην Βανέσσα Μαυροειδή, η οποία μαζί με τον Νίκο Ηλιόπουλο, απόφοιτο του 1995, που ήταν τότε μαθητής, συγκέντρωσαν τα παλαιά ονόματα: τον Γιάννη Κυριακόπουλο (1997), τον Ηλία Κυριακόπουλο (1996), τον Νικόλα Τριήρη (1996), τον Αλέξανδρο Παπαλάμπρο (1997), την Μυρτώ Αρεταίου (1998) και ποιός ξέρει ποιούς άλλους.
Η Δήμητρα Ριζά, που μετείχε τότε στην χορευτική ομάδα του Ρεμπέτικου, μας θύμισε ότι η παρέα είχε ξεκινήσει στις αρχές τις δεκαετίας του 90 με τους Δημήτρη Γκιόκα (1994), Γιάννη Γιαννάτο (1994), Όλγα Καίσαρη (1994), Φάνη Ρήγα (1994), Νίκο Ηλιόπουλο (1995), Θανάση Βεργάδο και με την βοήθεια του Αργύρη Στριγγάρη, τους οποίους μόλις είδε η Αλίκη Μεϊντάνη να παίζουν στην Aula αποφάσισε να τους οργανώσει ένα τουρ στις διάφορες Γερμανικές Σχολές ξεκινώντας από την Θεσσαλονίκη και την Γερμανία και παίζοντας το 1994 στη Ρώμη. Και ο συμμαθητής τους Κωστής Γιαννόπουλος, που μας διόρθωσε κάποια λάθη στα ονόματα, συμπλήρωσε ότι ο Νίκος Βασιλείου, πατέρας της Ζωής, συμπλήρωνε την παρέα στα φωνητικά.
Με την ευκαιρία να αναφέρουμε ότι η ετυμολογία των λέξεων “ρεμπέτης” και “ρεμπέτικο” παραμένει μέχρι σήμερα ασαφής. Ψάχνοντας εντοπίσαμε ένα άρθρο που αναφέρει ότι:
«Η λέξη “ρεμπέτικος” είναι παραφθορά της αρχαίας αλλά και της σύγχρονης λογίας “ρεμβαστικός” και προέρχεται από το ρήμα “ρέμβω” ή “ρεμβάζω” απ’ όπου και ο ρέμπελος = ο σπαταλών τον χρόνον αναιτίως, άρα αραχτός και αντικοινωνικός…».
Δείτε το άρθρο που δημοσιεύτηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2013 στο ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου με τίτλο: “Η ρεμπέτα, οι ρεμπέτες και το ρεμπέτικο”…Η ρεμπέτα, οι ρεμπέτες και το ρεμπέτικο”…
Ο Κώστας Παπαηλιού, απόφοιτος του 1963, μας έστειλε ένα μήνυμα αναφέροντας ότι είναι εγγονός ενός γνωστού ρεμπέτη, του μεγάλου μπουζουξή Θανάση Μανέτα, στον οποίο αποδίδεται η πρώτη ηχογράφηση μπουζουκιού στην Ελλάδα το 1931 με τα “Δίστιχα του Μάγκα” και το “Καλέ μάνα, δεν μπορώ”. Δείτε το άρθρο…
Ο Βασίλης Αντωνιάδης έστειλε σπάνια video από εκείνες τις συναυλίες του 1993. Δείτε το άρθρο…
Δείτε το άρθρο “Ρεμπέτικη ομάδα στην Ρώμη 1994″…
Δείτε το άρθρο “Ρεμπέτικη ομάδα στην Βουδαπέστη 1996″…
Ο Δημήτρης Ηλιόπουλος για τον όρο “ρεμπέτης”…
Ο Κώστας Παπαηλιού για το “μπουζούκι”…
Ο Ηλίας Κυριακόπουλος για την “Ρέμπετική Κομπανία της Γερμανικής Σχολής Αθηνών”…
Απόστολος Καλδάρας – Αλέκος Σακελλάριος για την ετυμολογία του όρου “ρεμπέτικο”…
(το άρθρο προστέθηκε ένα μηνα μετά από την εκδήλωση, όταν προβλήθηκε η εκπομπή στην ΕΡΤ)