Ο Κώστας Παπαηλιού μας έστειλε ένα σημείωμα σχετικά με την“Εποχή των Φιλελλήνων”, το βιβλίο που εξέδωσε στο πλαίσιο του αφιερώματος της“Φιλελληνικής Βιβλιοθήκης”:
Κοίτα τώρα τι συμπτώσεις κρύβει η ζωή! Ένα από τα πρώτα βιβλία της “Φιλελληνικής Βιβλιοθήκης” των εκδόσεων Παρισιάνου που επιμελούμαι, είναι η “Εποχή των Φιλελλήνων” που συνέγραψαν ο Wilhelm Barth και ο Max Kehrig-Korn. Ο μεν Barth ήταν προσωπικός φίλος του Dörpfeld και συνιδρυτής της Γερμανικής Σχολής το 1896, ιδέ και η φωτογραφία. Ο Barth είναι όρθιος, δεύτερος από αριστερα, ο Dörpfeld καθισμένος στη μέση. Ο Kehrig-Korn είχε προφανώς επικοινωνία πάνω σε φιλελληνικά θέματα με καθηγητές της Γερμανικής. Επί τούτου ανεκάλυψα στο αρχείο του, το οποίο έχω στη διάθεση μου, μια σχετική επιστολή του από το 1965 πρός τον Hansen, τον συγγραφέα της ιστορίας της ΓΣΑ, την οποία εξέδωσε πριν λίγα χρόνια ο Σύλλογος Αποφοίτων και την οποία επισυνάπτω. Σε αυτή ο Kehrig-Korn στέλνει χαιρετισμούς και στον Δημητράκο.
Και τώρα το καλύτερο! Στο αρχείο του Kehrig-Korn υπάρχει και μια δακτυλογραφημένη (!) πρωτότυπη μελέτη του αείμνηστου και συμπαθέστατου καθηγητή μας Αλέκου Παπαγεωργίου (τον θυμάμαι πάντα χαμογελαστό όπως στη συνημμένη φωτογραφία) από το 1957 για τον στρατηγό Φαβιέρο, ένα από τους μεγαλύτερους Φιλέλληνες που πολέμησε για την ελευθερία μας. Επίσης την επισυνάπτω.
Που να φανταστώ το 1957 που πήγαινα στην Quarta στην Μετσόβου, ότι θα ασχολιόμουνα 65 χρόνια μετά με τα Φιλελληνικά όπως και ο καθηγητής μας!
Με την ευκαιρία θέλω να σε ενημερώσω, ότι για την φετινή επέτειο του 21 θα κυκλοφορήσει άμεσα από τις εκδόσεις Παρισιάνου ο τέταρτος τόμος της “Φιλελληνικής Βιβλιοθήκης” με τίτλο “Ελληνική Επανάσταση και γερμανικός φιλελληνισμός”. Συγγραφέας είναι η Ρεγγίνα Quack-Μανουσάκη, η οποία παρεμπιπτόντως δίδαξε στο παρελθόν Γερμανικά στη Σχολή.