Κυκλοφόρησε η “Ελληνική Επανάσταση – γερμανικός φιλελληνισμός”. Πρόκειται για τον νέο τόμος της σειράς “Φιλελληνική Βιβλιοθήκη” των Εκδόσεων Παρισιάνου, που επιμελείται ο Κώστας Παπαηλιού.
Συγγραφέας είναι η Ρεγγίνα Μανουσάκη Quack, η οποία ήταν καθηγήτρια στην Γερμανική Σχολή Αθηνών το διάστημα 1980-1984 και έχει δημοσιεύσει πληθώρα μελετών και μεταφράσεων σε ελληνικά και γερμανικά περιοδικά.
Το βιβλίο ξεκινά με την συμμετοχή των Γερμανών στον Αγώνα, τους εθελοντές, τον Γερμανό ιατρό J.D.Elster και την συνάντηση με τον Κολοκοτρωνη στην Τριπολιτσά. Έχει ιδιαίτερη σημασία η αποκάλυψη, ότι, από τους περίπου 1200 φιλέλληνες, που ήρθαν από το 1821 και μετά στην Ελλάδα από την Βόρεια και Δυτική Ευρώπη, η συντριπτική πλειοψηφία ήταν Γερμανοί.
Στην Β’ ενότητα γίνεται αναφορά στις γερμανικές εφημερίδες της εποχής σχετικά με τα πολεμικά γεγονότα στην Πελοπόννησο το 1821 και το 1822 και την απήχηση της Εθνικής Συνέλευσης της Επιδαύρου στον γερμανικό Τύπο.
Η Γ’ ενότητα περιστρέφεται γύρω από την πορεία του Φιλελληνικού Κινήματος στην Γερμανία, τον Metternich, τα τραγούδια του Wilhelm Müller για τους Μανιάτες, τα ψευδοαπομνημονεύματα ενός Γερμανού εθελοντή και τα ημερολόγια του ’21 Πρώσων αξιωματικών.
“κλέφτη με λέει ο ανθρωπάκος που λέει τον κλέφτη αφέντη,
τούτον τον κλέφτη, που του έχει κλέψει το αγαθό των αγαθών”
(από ένα απόσπασμα από το ποιήμα “Ο Μανιάτης” τουMüller).
ΗΔ’ και τελευταία ενότητα περνάει στην περίοδο μετά το 1830 με την ειρηνευτική δράση του Friedrich Thiersch στο Ναύπλιο το 1832, τις παρατηρήσεις του ζεύγους Σχινά για την κατάσταση στην Ελλάδα το 1834/35 και τις αφηγήσεις Γερμανού πρίγκιπα Πύκλερ από το Ναύπλιο και την Μεσσηνία το 1836.
Το βιβλίο χαιρετίζει ο Γερμανός πρέσβης Ερνστ Ράιχελ και περιλαμβάνονται ανάμεσα στα ντοκουμέντα και τις φωτογραφίες, 22 μελέτες τις συγγραφέως που έχουν δημοσιευτεί τα τελευταία 40 χρόνια.
Σχετικά άρθρα:
Κώστας Παπαηλιού: “Φιλελληνικά”…
Κώστας Παπαηλιού: Φιλελληνική Βιβλιοθήκη…
Κώστας Παπαηλιού: “Πριν 140 χρόνια πέθανε στην Αθήνα ο μεγάλος φιλέλληνας ιατρός Ερρίκος Τράιμπερ”…