Με μία πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση – συζήτηση ξεκίνησε η χρονιά για τον Σύλλογο. Δεν είχαμε πολύ κόσμο κυρίως λόγω της κακοκαιρίας και του κινδύνου αποκλεισμού από τα χιόνια, αλλά όσοι βρεθήκαμε στο Hilton φύγαμε τελικά κερδισμένοι.
Ο Κωνσταντίνος Αραβώσης παρουσίασε και ευχαρίστησε τους ομιλητές:
τον Θοδωρή Πελαγίδη, Καθηγητή Οικονομικής Ανάλυσης στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά,
τον Διονύση Χιόνη, Καθηγητή Οικονομικών στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, και
τον Κωνσταντίνο Κόλλια, Πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας,
συμπληρώνοντας ότι, με δεδομένο ότι στο τέλος του 2017 λήγει η χρηματοδοτική στήριξη των μνημονίων και από το 2018 θα πρέπει να βγούμε στις αγορές, ο ίδιος βλέπει τρία σενάρια με βάση την υφιστάμενη κατάσταση.
Αν δεν τα καταφέρουμε θα πρέπει να οδηγηθούμε:
– είτε σε παράταση του υφιστάμενου μνημονίου,
– είτε σε νέο μνημόνιο,
– είτε αν αυτό δεν γίνει πολιτικά εφικτό από τις κυβερνήσεις των εταίρων μας, δεν αποκλείεται να τεθεί στο τραπέζι και θέμα εθνικού νομίσματος ή λοιπές αντίστοιχες λύσεις.
Ο Θοδωρής Πελαγίδης θεωρεί ότι το πιθανότερο είναι να ολοκληρωθεί η υφιστάμενη αξιολόγηση να υπάρξει η ποσοτική χαλάρωση και η χώρα να προχωρήσει σε μία φυγή προς τα εμπρος με ανάπτυξη στηριζόμενη σε κρισιμους τομείς της ελληνικής οικονομίας με ταυτόχρονο μετασχηματισμό των δομών και εξυγίανσή της βασιζόμενη μεταξύ άλλων σε εξαγωγές και επενδύσεις.
Ο Διονύσης Χιόνης είπε ότι υπάρχει υπαρκτός κίνδυνος να εγκλωβιστουμε σε ένα κύκλο ασθενούς και αναιμικής ανάπτυξης και σε ένας φαύλος κύκλο που τελικά δεν θα οδηγήσει σε έξοδο από την ύφεση. Δεδομένου δε ότι οι όποιες μεταρρυθμίσεις χρειάζονται μεγάλο διιάστημα για να φανεί η επίπτωσή τους στην εθνική οικονομία υπάρχει σημνατικός κίνδυνος ριζοασπαστικοποίησης της ελληνικής κοινωνίας που θα οδηγήσει σε κοινωνικά και πολιτικα ποροβλήματα και εν τέλει σε απόρριιψη του ευρώ.
Ο Κωνσταντίνος Κόλλιας αναφέρθηκε στο μείζον θέμα της υπερφορολόηγησης ιδιαίτερα των ελεύθερων επαγγελματιων αλλά και των παραγωγικών τάξεων με αποτέλεσμα η εισφοροδιαδυγή και φοροδιαφυγη και νε τ΄λει μείωση των δημοσίων εδσόδων, νέα ελλέιματα μεγαλύτερη ακόμη ύφεση και στο τέλος αδιέξοδο. Σαν μόνη λύση πρότεινε την αναμόρφωση του φορολογικού και ασφαλιστικού πλαισίου, την εξυγίανση των τραπεζών με ρυθμίσεις των κόκκινων δανείων και αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων με παράλληλη θέσπιση αναπτυξιακών κινήτρων.
Ακολούθησε μιά πολύ ενδιαφέρουσα υψηλού επιπέδου συζήτηση, με μόνο μελανό σημείο της την αποχώσρηση του Θ.Πελαγίδη λόγω διαφωνίας του με τα όσα υποστήριζε ο Διονύσης Χιόνης.
Τέλος να σημειώσουμε ότι επιθυμούμε να ευχαριστήσουμε την κ. Άννα Μαγκριώτη, διοργανώτρια του Money Show για την προσφορά της στον Σύλλογο, διαθέτοντας την Αίθουσα Τερψιχόρη C δωρεάν και συμπεριλαμβάνοντας την εκδήλωση στο πρόγραμμα.