Με ούριο άνεμο υποδεχθήκαμε τους καθηγητές και τις καθηγήτριες. Με καταπληκτικό καιρό, με ανέλπιστα μεγάλη συμμετοχή γέμισε όλος ο χώρος της αυλής, που είχε ειδικά διαμορφωθεί για την γιορτή. Αποδείχθηκε εξαιρετικά καλή ιδέα να γίνει η εκδήλωση σε υπαίθριο χώρο, έξω από την Aula. Άλλωστε τα 400 (!) και πλέον άτομα που ήρθαν δεν χωρούσαν μέσα σε κανένα κλειστό χώρο.
Ταξιδέψαμε διαγράφοντας μία διαδρομή για άλλους πενήντα χρόνων για άλλους μικρότερη. Η αυλή αυτή πρωτολειτούργησε το 1968 και εφέτος συμπληρώνει 50 χρόνια “ζωής”. Υπήρξαν απόφοιτοι που την ζήσανε από την πρώτη ημέρα της. Υπήρξαν καθηγητές και καθηγήτριες που θυμήθηκαν πως μετακομίσανε από τα σπίτια της Μετσόβου στη χλιδή του Μαρουσιού.
Οι Γερμανοί που μας έκαναν την τιμή να έρθουν από την πατρίδα τους εδώ για την εκδήλωση ήσαν πολλοί. Η έκπληξη ήταν ότι ήρθαν καθηγητές και απόφοιτοι που είχαν να εμφανιστούν πάρα πολλά χρόνια. Μεγάλη χαρά έδωσε η παρουσία της Ελένης Τερζάκη, της γυμνάστριας, που ήταν στη Σχολή από το 1962, από τα χρόνια της Μετσόβου, έζησε τις νέες εγκαταστάσεις από την πρώτη τους ημέρα έως και το 2000 που συνταξιοδοτήθηκε. Πολλές μαθήτριές της, που την είδανε με έκπληξη μετά από τόσα χρόνια, κάνανε σαν μωρά και η αλήθεια είναι ότι η ίδια δεν έχει αλλάξει καθόλου.
Πριν όμως μπούμε στις λεπτομέρειες οφείλουμε να δώσουμε θερμά συγχαρητήρια σε όλες και όλους και κυρίως σε όσες και όσους συμμετείχαν ενεργά και συνέβαλαν στην επιτυχημένη εκδήλωση του Σαββάτου: η Αγγελική Κανελλακοπούλου επαγγελματίας και αυτήν τη φορά, η Ελένη Καραμηνά και η Ζωή Βασιλείου, που κουβάλησαν όλο το φορτίο και την ευθύνη της προετοιμασίας για μήνες, ο Πέτρος Πετρακόπουλος, που ανέλαβε το στήσιμο του σκηνικού και τον συντονισμό της ροής, η Βανέσσα Μαυροειδή που προετοίμασε και εκτέλεσε την παρουσίαση των ερωτήσεων στους καθηγητές, η Μαρία Θεοχαροπούλου που συντόνισε τις μαθήτριες του Λυκείου: την Κωνσταντίνα Σμυρίλιου και την Αθανασία Παπαγεωργίου, οι οποίες επιμελήθηκαν το video με την ιστορία του σχολείου, η Χαρούλα Αντωνοπούλου, η Πέννυ Αγγελή, η Λίζα Σούμπερτ, που φορτωθήκανε τη επικοινωνία και την οργάνωση, η Marianne Danner που είχε την ευθύνη της μουσικής επί σκηνής, ο Ludger Lorenz, που συντόνισε τα ηχητικά μαζί με τον φωτισμό, ο Ζήσης Γκέρτσος και o Βασίλης Καραγεωργίου, το Philadelphia, που οργάνωσε το μαναδικό catering, το Vorstand και η Διευθύντρια Annette Brunke-Kullik που αγκάλιασαν όλα και όλους.
Οι επιστάτες: Νίκος Γαλανόπουλος, Αλέκος Πανταζής, Klaus Bolda, Franz Schweiger, που ήρθαν, έδωσαν και πήραν χαρά από τους πρώην μαθητές, που τους αγαπούσαν πιό πολύ και από τους καθηγητές τους. Μόνον ο Μήτσος Μαργαρίτης έλειπε.
Ο Dietrich Voss, Διευθυντής της Σχολής ήταν ο “επικεφαλής” των Γερμανών και δεν έκρυβε τη χαρά και τη συγκίνησή του από την στιγμή που ξαναείδε το σχολείο. Στη σκηνή ανέβηκε ο συνονόματος Heinrich Voss, γνωστός και ως Vossakis και δίπλα του εξίσου συγκινημένος ο Νίκος Βασιλείου, πατέρας της Ζωής και μαζί με αυτούς ο Klaus Huhse και ο Στέλιος Παπαπέτρου που εφέτος αποχαιρέτησε τη Σχολή. Βεβαίως ο Αλέξανδρος Έξαρχος ο Γιάννης Μυλωνάς και η Ρέα Αργυριάδου-Μυλωνά, η Petra Rochner που έφυγε το 2015, η Gabriele Πατσιοπούλου-Schinabeck από τα πρώτα χρόνια του Μαρουσιού, αλλά και Αγγελική Παρασκευοπούλου, η οποία δίδασκε οικιακή οικονομία στα τέλη της δεκαετίας του ’80.
Ας τους αναφέρουμε όμως και τους άλλους, που είτε ταξίδεψαν, είτε ζουν μόνιμα εδώ, είτε διδάσκουν ακόμη στη Σχολή: Christa Bachmann, Christian Bolduan, Jutta Triantafyllidis, Veronica Droste Limbrecht, Bärbel Tsolakis, Joachim Droszdol, Petra Helling, Irene Vasos, Axel Horn, Ηλιοφώτιστη Jeikner, Mareile Wißmann, Εύα Καρντάση, Annett Wittich, Iris Kaufmann, Antje Koegel-Neubert, Κατερίνα Κουκουλίδου, Wolf-Rüdiger Kuschel, Eberhardt Limbrecht, Ellen Muff, Ingrid Nafpliotou, Beate Nölle, Ελένη Νούσια, Helga Rogalas, Eckhard Schweizer, Friedrich Spoerl, Χρήστος Σταυράκος.
Την επόμενη ημέρα, μετά το ξενύχτι που κράτησε μέχρι σχεδόν τις 2 τα ξημερώματα, έγινε ξενάγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης από τον Πέτρο Πετρακόπουλο και την Λίλη Άντζακα, που πρέπει να την ευχαριστήσουμε για την ευγενική της προσφορά.
Η Μάρω Κακριδή απαθανάτισε στιγμές από την εκδήλωση: