Στα μαθητολόγια της Αραχώβης αναφέρονται και τα τέσσερα παιδιά του αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Δραγούμη και της Σόνιας Δουλγκέρωφ:
– η Λίζα, γεννημένη το 1916, εγγράφεται το έτος 1926-27 στην Β’ τάξη του Ελληνικού Σχολείου και την επομένη στην Γ’. Το αμέσως επόμενο έτος 1928-29 εγγράφεται στην Α’ Γυμνασίου και παραμένει άλλα τέσσερα χρόνια, έως το έτος 1931-32.
(εκείνη την εποχή ο εκπαιδευτικός κύκλος αποτελείται από το Δημοτικό σχολείο με τετραετή φοίτηση, ακολουθεί το Ελληνικό σχολείο με τριετή φοίτηση και τέλος το Γυμνάσιο με τετραετή φοίτηση, οπότε η Λίζα Δραγούμη διαγράφει όλον τον κύκλο, αφού εγγράφεται διαδοχικά και στις τρεις βαθμίδες)
– η Ελένη, γεννημένη το 1917, εγγράφεται στην Δ’ Δημοτικού το έτος 1926-27 και παραμένει έως την αποφοίτησή της στην ΣΤ’ Γυμνασίου, το έτος 1934-35
– ο Στέφανος, γεννημένος το 1918, εμφανίζεται το έτος 1926-27 στην Β’ Δημοτικού και ακολούθως το 1927-28 στην Γ’ Δημοτικού
– ο Ίων, γεννημένος το 1920, εμφανίζεται το έτος 1928-29 στην Γ’ Δημοτικού και παραμένει έως το 1930-31 στην Ε’ Δημοτικού. Στα μαθητολόγια αναγράφεται ως Ιωάννης, όμως ονομάστηκε Ίων, προς τιμήν του δολοφονηθέντος θείου του, ο οποίος όμως επίσημα ονομαζόταν Ιωάννης
Η οικογένεια Δραγούμη έλκει την καταγωγή της από το Βογατσικό της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά τα μέλη της έδρασαν κυρίως στην Κωνσταντινούπολη και την Αθήνα. Γενάρχης της οικογένειας του αθηναϊκού κλάδου θεωρείται ο Μάρκος Δραγούμης, Φιλικός και πληρεξούσιος στις εθνοσυνελεύσεις της Τροιζήνας και της Ερμιόνης. Στην Αθήνα η οικογένεια εγκαταστάθηκε λίγο μετά την επανάσταση και σύντομα διακρίθηκε μεταξύ των άλλων οικογενειών, ιδιαίτερα προς τα τέλη του 19ου αιώνα.
Ο Αλέξανδρος Δραγούμης, πατέρας των τεσσάρων αποφοίτων, είναι γιός του Πρωθυπουργού Στέφανου Δραγούμη, και αδελφός του Ίωνα Δραγούμη, που δολοφονήθηκε το 31.7.1920, χρονιά που γεννιέται και ο τέταρτος γιός, Ίων Δραγούμης. Ο Στέφανος Δραγούμης απέκτησε 11 παιδιά, και ανάμεσά τους (εκτός του Αλέξανδρου και του Ίωνα): την Ναταλία Δραγούμη, σύζυγο του Παύλου Μελά, και γιαγιά της γλύπτριας και αποφοίτου Νάτας Μελά, τον Νικόλαο Δραγούμη, ζωγράφο, την Μαρίκα Δραγούμη, αθλήτρια αντισφαίρισης του ΟΑΑ, τον Φίλιππο Δραγούμη, υπουργό, και την Αλεξάνδρα Δραγούμη, σύζυγο του Γεωργίου Ξύδη (καθηγητή πανεπιστημίου και πρωταθλητή αντισφαίρισης και σε δεύτερο γάμο σύζυγο του Ναυάρχου Αντωνίου Κριεζή.
Στις 11 Δεκεμβρίου 1944 η Φαίνη Ξύδη, μία από τις κόρες της Αλεξάνδρας (που απέκτησε 6 παιδιά από τον Γεώργιο Ξύδη), κι ενώ βρισκόταν στο πατρικό σπίτι της στην Κηφισιά με τον μητριό της Αντώνιο Κριεζή, την μητέρα της και την αδελφή της Ρωξάνη (Πανά), απήχθησαν από αντάρτες του ΕΛΑΣ κι εκτελέστηκαν έναν μήνα μετά στη Συκάμινο κοντά στον Ωρωπό ο Αντώνιος Κριεζής και η Φαίνη. Η Αλεξάνδρα Δραγούμη-Κριεζή (1880-1977) θα γράψει ένα βιβλίο με τίτλο “Μία μαρτυρία από τον Εμφύλιο”, χρονικό που καταγράφει λεπτό προς λεπτό τα γεγονότα της σύλληψης και εκτέλεσης.
(η φωτογραφία είναι δανεισμένη από το αρχείο του Steven Zannos)