Συνεχίζεται η έκθεση της Άννας Φιλίνη μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου

Συνεχίζεται το ζωγραφικό αφιέρωμα για την Παλιγγενεσία της Άννας Φιλίνημε 12 εικόνες για την Ελληνική Επανάσταση του 1821 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης έως τις 14 Δεκεμβρίου 2021, στην οδόΠειραιώς 206στον Ταύρο με ώρες λειτουργίας καθημερινά 18.00-22.00 και 12.00 – 14.00 το Σάββατο και την Κυριακή.

Το έργο «ΖΩΓΡΑΦΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ, Φρίζα με 12 εικόνες για την Ελληνική Επανάσταση του 1821» έγινε μέσα σε 15 μήνες από τον Ιούνιο του 2020: «Θέλησα να κάνω ένα ζωγραφικό έργο για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, ως ανάγκη για δημιουργία γεννημένη μέσα από τα γεγονότα και τη σημασία αυτής της επανάστασης, της μόνης επανάστασης στην Ευρώπη που κατάφερε να νικήσει μετά τη γαλλική στην αρχή του 19ου αιώνα», λέει η Άννα Φιλίνη στο βιβλίο της (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ασίνη» στις αρχές Νοεμβρίου).

Η ζωγραφική ενότητα της Άννας Φιλίνη, διαλέγεται με τους πρωταγωνιστές, τα γεγονότα και τους τόπους της αγωνιστικής κινητοποίησης του ‘ 21, στο πλαίσιο της ιστορικής διαχρονίας και της ανθρώπινης επικοινωνίας. Την αποτελούν δώδεκα συνθέσεις, στις οποίες παρελαύνουν Έλληνες αγωνιστές του1821 μαζί με τον Θησέα, τον Σίμωνα Μπολιβάρ και τον Στρατηγό Σαράφη, Έλληνες και ξένους ποιητές και τον Δομήνικο θεοτοκόπουλο. Ανάμεσά τους, ανώνυμες γυναίκες, από το Μεσολόγγι, τη Χίο και την Κύπρο, θρηνούν, μια Σουλιώτισσα πολεμά με το μωρό στην αγκαλιά, μια καλογριά συντροφεύει τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και η προσωποποιημένη Ελευθερία του Ευγενίου Ντελακρουά απευθύνει τον χαιρετισμό της γαλλικής σημαίας στην ελληνική, μεταφέροντας το μήνυμα του διαφωτισμού. Παράλληλα, εμφανίζονται οι Φιλέλληνες, Μπάυρον και Μάγιερ, ο Μινώταυρος και ο «καταραμένος» όφις. Τέλος, ο Ιωάννης Καποδίστριας έρχεται να ορίσει την λειτουργία του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους. Σε μια Ελλάδα που εκτείνεται από τα μικρασιατικά παράλια και την Κύπρο μέχρι τα νησιά, εγγράφεται η ιστορία του ελληνικού απελευθερωτικού αγώνα. (Ευαγγελία Διαμαντοπούλου, Επίκουρη καθηγήτρια-Ιστορικός Τέχνης, Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ, ΕΚΠΑ).

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας