Philadelphia Haus

philadelphia haus tsatsaroni no text

Η Ηρώ Τσατσαρώνη δεν το βάζει κάτω. Επειδή το βιβλιοπωλείο της “NOTOS” βρίσκεται στην οδό Ομήρου διαγωνίως απέναντι από το Ινστιτούτο Γκαίτε, της είχαμε ζητήσει να μας βρει φωτογραφίες από την γειτονιά της, όπου να φαίνεται το Philadelphia Haus πριν γκρεμιστεί και δώσει την θέση του στο σημερινό κτίριο του Goethe. Εκεί είχε φιλοξενηθεί η Γερμανική Σχολή το 1896, πριν μετακομίσει στην οδό Αραχώβης το 1898.

Όσο και να φαίνεται παράξενο δεν είχαμε καταφέρει να βρούμε ούτε μία φωτογραφία “καθαρή” του κτιρίου παρόλο που ψάξαμε τόσο στα αρχεία του Γκαίτε, όσο και σ’αυτά του σημερινού Philadelphia.

Πριν λίγο καιρό η Ηρώ εντόπισε μία φωτογραφία όπου φαινόταν μία “φέτα” του οικήματος και σήμερα, μετά από αίτημά της σε διάφορες ομάδες που ανιχνεύουν παλιές φωτογραφίες, μας εμφάνισε αυτήν, από ένα δημοσίευμα της εφημερίδας “Εθνικός Κήρυξ” της 17/12/1961 με τίτλο: Γερμανική Λέσχη “Φιλαδέλφεια” – Ομήρου 16.

Omirou 16

Η Alexandra Kankeleit, συνεργάτις του DAI (Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο) μας έστειλε την φωτογραφία από την Καθολική Εκκλησία του Αγίου Διονυσίου, όπου πίσω δεξιά φαίνεται οριακά το κτίριο του Philadelphia.

Εξ ίσου οριακά, φαίνεται και σε μία άλλη φωτογραφία που έχει στείλει η Ηρώ Τσατσαρώνη, κα υπάρχει στο άρθρο “Η Ηρώ Τσατσαρώνη για την Ομήρου”, όπου διακρίνεται τμήμα του κτιρίου δίπλα στο Μέγαρο Εμπειρίκου.

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας