Η οικογένεια "Καλιτσουνάκη" και ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή

Με αφορμή το αφιέρωμα στο βιβλίο "Έλληνες στη Γερμανία" του Ιωάννου Καιροφύλα και την αναφορά στο όνομα του Ιωάννη Καλιτσουνάκη, ο Νίκος Καλιτσουνάκης, απόφοιτος του '86 μας ενημέρωσε ότι πρόκειται για τον παππού του, με σπουδαία ακαδημαϊκή πορεία  και φίλο του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή. Ο Ιωάννης Καλιτσουνάκης ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Κρητικών Σπουδών το 1938 και πρόεδρος του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός το 1961 διάβασε μάλιστα το 1950 τον επικήδειο στην κηδεία του διάσημου φίλου του.

Ο Νίκος Καλιτσουνάκης, μάλιστα, μας έστειλε και links σχετικά και με τον Δημήτριο Καλιτσουνάκη, αδελφό του Ιωάννη, που διετέλεσε καθηγητής στην ΑΣΟΕΕ, αλλά και τον μεγάλο Έλληνα μαθηματικό Κωσταντίνο Καραθεοδωρή:

kalitsounakis ioannisΙωάννης Καλιτσουνάκης... 

Γεννήθηκε στα Χανιά το 1888, γιος του Εμμανουήλ Καλιτσουνάκη.[1] Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Χανίων στις αρχές του 20ού αιώνα. Ακολούθησε νομικές σπουδές και εργάστηκε ως δικηγόρος στην Αθήνα.[2]
Αναγορεύτηκε διδάκτορας του Πανεπιστημίου των Αθηνών με βαθμό Άριστα.[1] Υπηρέτησε τη θητεία του στο μέτωπο, πολεμώντας στους Βαλκανικούς Πολέμους. Έπειτα από τη λήξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου σπούδασε Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου.
Διορίστηκε υφηγητής της Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών (1920) και το 1923 εξελέγη τακτικός καθηγητής στην ΑΣΟΕΕ. Το 1923 διορίστηκε γενικός γραμματέας στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Στη βραχύβια κυβέρνηση του Παπαναστασίου ήταν υφυπουργός Γενικός Διοικητής Κρήτης, από τις 26 Μαΐου 1932 ως τις 5 Ιουνίου 1932.

kalitsounakis dimitriosΔημήτριος Ε. Καλιτσουνάκης... 

Από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της οικονομικής σκέψης στο μεσοπόλεμο και έπειτα, ο Δ. Καλιτσουνάκης υπήρξε ένας από τους ελάχιστους Έλληνες οικονομολόγους που ασχολήθηκαν με την εξέλιξη των οικονομικών ιδεών στην Ελλάδα. Το έργο του ανανέωσε την οικονομική σκέψη και σηματοδότησε ένα πρώτο στάδιο ωρίμανσής της με την εισαγωγή νέων θεωρητικών εργαλείων για την ανάλυση των οικονομικών φαινομένων.
Γεννημένος στην Κρήτη το 1886, σπούδασε νομικά στην Αθήνα και το 1909 αναγορεύθηκε διδάκτορας των νομικών επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1914 ως το 1918 έζησε στο Βερολίνο και μετεκπαιδεύτηκε στον τομέα των πολιτικών και οικονομικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, όπου κυριαρχούσε το οικονομικό τμήμα χάρη στους Schmoller και Wagner, μαζί με άλλους γνωστούς Έλληνες οικονομολόγους, όπως τους Κ. Βαρβαρέσο, Σπ. Κορώνη, Π. Χριστοδουλόπουλο κ.α. Στην Ελλάδα επέστρεψε το 1918 εμποτισμένος από τις ιδέες του εξελικτικού σοσιαλισμού και της ιστορικής σχολής, έναν έντονο ανθρωπισμό και ένα πάθος για κοινωνική πρόοδο και δικαιοσύνη, που τον ώθησε στη μεταλαμπάδευση του επιστημονικού κλίματος της Γερμανίας στην Ελλάδα.

kalitsounakis karatheodoriΟ Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή και η Ελληνική Παροικία του Μονάχου...

Όταν ο καθηγητής της Ιστορίας Ιωάννης Καλιτσουνάκης επισκέφθηκε λίγο μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο τον Albert Einstein στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον (Princeton) στην Αμερική, το πρώτο πράγμα που τον ρώτησε ο εκλεκτός αυτός γίγας της επιστήμης, ήταν τι κάνει και που βρίσκεται ο φίλος του Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή. Ήταν βλέπετε φίλοι από την περίοδο της ακαδημαϊκής τους ζωής στο Βερολίνο.


Από τη δεκαετία του '60 μέχρι σήμερα

Με την υποστήριξη:

 

Γερμανική Σχολή Αθηνών Galanis Sports Data

 

Eκδηλώσεις του μήνα

Εδώ φιλοξενούμε τις απόψεις σας

ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ
Παναγιώτης Ζωγράφος (72)

Ο Νώτης Ζωγράφος γεννήθηκε το 1954 στην Αθήνα και το 1972 αποφοίτησε από τη Σχολή. Σπούδασε Νομικά στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και μετά το Πτυχίο του ακολούθ [ ... ]